DTP'li Vekillere Öcalan Yasağı

Adalet Bakanlığı, milletvekillerinin aralarında Abdullah Öcalan gibi terör örgütü liderlerinin de bulunduğu pek çok terör suçlusunu ziyarete kısıtlama getiren, Hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmeleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair.

Adalet Bakanlığı, milletvekillerinin aralarında Abdullah Öcalan gibi terör örgütü liderlerinin de bulunduğu pek çok terör suçlusunu ziyarete kısıtlama getiren, Hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmeleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliköi bugünkü Resmi Gazetede yayınladı.

Eski yönetmelikte bulunan 8 maddede değişiklik yapılmasını öngören yönetmelik ile terör suçlularının milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine yeni düzenlemelerin yanısıra kısıtlamalar getiriliyor.

ÖCALAN'I ZİYARET İZNE TABİİ OLACAK

Aralarında Abdullah Öcalan gibi terör örgütü liderlerinin de bulunduğu pek çok terör suçlusunu ziyarette kısıtlama getiren yönetmelik de dikkat çeken madde şöyle yer aldı: Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Milletvekillerinin, ceza infaz kurumlarındaki yaşam şartlarını yerinde görerek tespitlerde bulunmak, inceleme yapmak veya hükümlü ve tutuklular ile görüşmede bulunmak amacıyla yapmış oldukları istemler, ceza infaz kurumu idaresine bilgi vermek koşuluyla yerine getirilir.

Milletvekilleri, hükümlü ve tutuklularla açık ziyaret şeklinde görüşebilir. Ancak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Üçüncü Kısım Beşinci Bölüm, Dördüncü Kısım Dördüncü ve Beşinci Bölümleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan suçlardan tutuklu ve hükümlü olanlar ile bunların ceza infaz kurumunda barındırıldıkları bölümler, yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilgili komisyon üyeleri tarafından komisyon kararı ve görevi çerçevesinde ziyaret edilebilir

" Eski yönetmelik de ise milletvekilleri tüm mahkumlarla açık görüş yapma hakkına sahipti. Eski yönetmeliğin ilgili maddesi şöyleydi: Milletvekillerinin, ceza infaz kurumlarındaki yaşam şartlarını yerinde görerek tespitlerde bulunmak, inceleme yapmak veya hükümlü ve tutuklular ile görüşmede bulunmak amacıyla yapmış oldukları istemler, ceza infaz kurumu idaresine bilgi vermek koşuluyla yerine getirilir. Milletvekilleri, hükümlü ve tutuklularla açık ziyaret şeklinde görüşebilir."

MAHKUM ZİYARETÇİLERİ HAKKINDA ARAŞTIRMA YAPILABİLECEK

Yönetmelik değişikliğinde dikkat çeken bir diğer madde de cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri ziyaret edecek kişiler hakkında kolluk güçlerine araştırma yapma yetkisinin verilmesi oldu. Yönetmeliğin birinci maddesinde yapılan değişiklik şöyle oldu.

Hükümlü ve tutuklular, birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan üç ziyaretçisinin adı ve soyadı ile bilmesi hâlinde adresini ceza infaz kurumuna kabulünden ve kendisine bu hususun tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde bildirir. Bu ziyaretçiler, ölüm, ağır hastalık, doğal afet, hükümlü ve tutuklunun nakli ya da ziyaretçinin ziyaret olanağını ortadan kaldıracak yerleşim yeri değişikliği gibi zorunlu hâller dışında değiştirilemez.

Ceza infaz kurumu yönetimince, gerekli görülmesi hâlinde bildirilen ziyaretçiler hakkında, ziyarette bulunmalarında sakınca bulunup bulunmadığı konusunda kolluk aracılığıyla araştırma yaptırılır. Sakıncalı görülenlere ziyaret izni verilmez ve yeni ziyaretçinin bildirilmesi istenir"

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri