Milletvekillerinin 5 bin 860 ile 6 bin 270 lira arasında emekli maaşı almalarına olanak sağlayan düzenleme dün Meclis’te kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “kamu vicdanında rahatsızlık yarattı” diyerek itiraz ettiği yüzde 60 oranını 45’e çeken düzenlemeye CHP ve BDP ret oyu kullandı. Gül’ün veto ettiği düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AK Partililerin önerge ve oylarıyla yeniden düzenlenmiş ve milletvekili emekli maaşı Cumhurbaşkanı emekli maaşının yüzde 45’ine endekslenmişti.
Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam kabul edilen düzenlemeyle, hem milletvekili hem de emekli aylığı alanların maaşının 18 bin TL’nin üzerine çıkmasının yolu açıldı.
2 bin 395 emekli vekil
Aynı düzenlemeyle vali, müsteşar ve genel müdür gibi temsil ve makam tazminatı ödenmiş görevlerden gelen üst düzey bürokratlara da, 2 yıl milletvekilliği yapmak koşulu aranmaksızın hemen milletvekili emekli aylığı bağlanması da öngörüldü.
Emeklilik hakkını elde edemeden milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi olanağı da geçmiş dönemleri de kapsayacak şekilde genişletildi.
CHP’nin, yüzde 45’lik oranın yüzde 42’ye çekilmesine ilişkin önergesi ise AK Partililerin oylarıyla reddedildi. Bu düzenlemeyle 2 bin 395 emekli vekilin maaşı zamlanırken, 170 vekil de yüksek emekli maaşını garantiliyor.
120 vekile yüksek emeklilik için prim desteği gelirken, vekilerin bakmakla yükümlü olduğu 15 bin kişi de bu iyileştirmeden yararlanacak.
İkinci kez Gül’e gidiyor
Meclis’te kabul edilen düzenleme ikinci kez Gül’ün önüne gidecek. Veto edilen ilk düzenleme üzerinde Meclis’te değişiklik yapılması Gül’e yeniden veto etme hakkı tanıyor. Anayasa gereği 15 günlük inceleme süresi bulunan Gül, eğer yasayı onaylarsa, ilaçta katkı payı ve Van ile Simav depremzedelerine emeklilik olanağı getiren düzenlemelerle birlikte milletvekili emekli maaşlarındaki artış da yürürlüğe girmiş olacak.