Beyaz Saray Kabine Salonu'nda basına kapalı olarak yaklaşık 2.5 saat görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda Türkiye'nin ABD ile tam bir mütabatak içinde olduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan, "Muhalefetin desteklemesi ve Esad'ın gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir" dedi.
Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bir ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi noktasında, İsrail Hükümetiyle çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Gazze'ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerekse Filistin'in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı içinde Gazze'ye ziyaretinin söz konusu olduğunu, Batı Şeria'ya da gideceğini bildirdi.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:
EKONOMİK VE TİCARİ İLİŞKİLER: 10 yıl önce 8 milyar dolar gibi bir seviyedeydik. Şu anda 20 milyar dolar gibi bir seviyeye ulaştık fakat bu yeterli değil. Bunu çok daha ileri taşımamız gerekiyor. Türkiye ve ABD, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri düzeye taşırken burada yeni anlaşmalarla serbest ticaret anlaşmasıyla bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Bu hususta ortak siyasi iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit etme imkanını bulduk.
IRAK: Irak'ta seçimlerin şeffaf şekilde yapılmasının ve bütün siyasi grupların sürece katılmasının sağlanması önem arz ediyor. Irak'ta her kesimin katılımıyla huzurlu ve istikrarlı bir dönemin başlaması ABD ile ortak arzumuz.
KIBRIS: KKTC, Kıbrıs'ta da kapsamlı bir çözüme gidilmesine, geçmişe nazaran her zamankinden daha elverişi bir zemin oluştuğuna inanıyor ve bu imkanın heba edilmemesini şu anda diliyoruz.
TARİHİ GÜN: Savunma sanayine ilişkin konuları da ele aldık. Açıkçası Türkiye-ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün, tarihi bir dönüm noktası yaşadığımıza inanıyorum. Bölgesel ve küresel meselelerde Türkiye-ABD ortaklığı barışa, huzura, güvenlik ve istikrara daha yoğun şekilde hizmet edecektir.
OBAMA: CESARETİNİZİ KUTLARIM
Obama açıklamasında teröre karşı her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için baş sağlığı dileğinde bulundu.
Obama, "Esad rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esad'ın içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esad'ın gitmesi konusunda kararlıyız. Esad'ın ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Obama, Türkiye'nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye'de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
ABD Başkanı Obama, Esad'ın gitmesinin ne kadar kısa sürede olursa o kadar iyi olacağını belirterek şunları kaldetti:
"Asıl soru bunun ne şekilde olacağı. Zaten bunları konuştuk. Suriye'deki şiddet ve sıra dışı durum için sihirli bir formül yok. Olsaydı, Sayın Başbakan (Erdoğan) ve ben bununla ilgili harekete geçerdik ve çoktan bitirmiş olurduk. Bunun yerine yaptığımız şey uluslararası baskıyı artırmak, muhalefeti güçlendirmek. Cenevre'deki görüşmelerin, Rusya'nın ve Suriye'de her kesimi içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin de katılımıyla, sonuç verebileceğini düşünüyorum. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye devam edeceğiz. Türkiye ile de yakın istişare içinde olmayı sürdüreceğiz çünkü Türkiye'nin de bu durumdan derinden etkilendiğini biliyoruz."
ABD Başkanı Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddialar konusunda ise, "Diplomatik ve askeri olmak üzere ilave adımların atılması seçeneklerini saklı tutuyoruz. Çünkü Suriye'deki kimyasal silahlar bizim, müttefiklerimizin, dostlarımızın ve komşuların da uzun dönemde güvenliğini tehdit ediyor" dedi.
Obama'nın konuşmasından öne çıkan ifadeler:
ÇÖZÜM SÜRECİ: Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik övgülerimi iletmek istiyorum. ABD, sizin uzun süredir aradığınız güvenlik konusunda yanınızda durmaktadır. Türkiye'nin, hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz.
TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİLERİ: Normalleşme süreci hem Türk, hem İsrail halkının çıkarına. Bağımsız bir Filistin devleti dahil olmak üzere iki devletli çözüm konusunda ilerleme sağlanması noktasında yardımcı olacağız.
EKONOMİK İLİŞKİLER: AB ile yeni ticaret ve yatırım konusuyla ilgilenirken, Türkiye ile ekonomik bağlarımızı da derinleştireceğimizi vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı artırmaya odaklanan üst düzey bir komite kuruyoruz. Türkiye ekonomisinin son yıllardaki gelişimi dikkate değer ve Başbakan Erdoğan yaptığı bazı reformlar dolayısıyla takdir edilmeyi hak ediyor.