’G-20 Zirvesi’yle ilgili detayları anlattı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 zirvesinde tartışmaların, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla "kapsayıcılık', "yatırımlar" ve "uygulama" başlıkları altında yapılacağını söyledi.Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dönem başk

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G-20 zirvesinde tartışmaların, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla "kapsayıcılık', "yatırımlar" ve "uygulama" başlıkları altında yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dönem başkanlığını üstlenen Türkiye'nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek G-20 liderler zirvesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin bir yıllık dönem başkanlığı süresince 70'in üzerinde toplantı yapıldığını hatırlatan Kalın, G-20'de üç başlığın öne çıkacağını söyledi.

Kalın, "G-20 gündemi çerçevesinde özellikle üç başlık bizim öne çıkardığımız ana başlıklar oldu. Zirvenin de ana programı bu başlıklar etrafında şekillenecek, tartışmalar bu üç başlık etrafından yapılacak. Bunlar güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye ulaşmak amacıyla kapsayıcılık, yatırımlar ve uygulama. Bu üç ana başlık bizim sonuç bildirgemize de yansıtıldığı şekliyle özellikle küresel ekonominin güçlendirilmesi, kapsayıcı olması, kalkınmanın sürdürülebilir kılınması, uygulama noktasında alınan kararların hem ulusal hem de uluslararası küresel düzeyde uygulanmasının takibi, son olarak da yatırımların artırılması şeklinde planlandı" dedi.

Küresel ekonominin birçok sınamayla karşı karşıya olduğunu belirten Kalın, en kritik konulardan birinin sürdürülebilir ve dengeli büyümenin sağlanması olduğunu vurguladı. Büyümenin niceliksel olarak ele alınırken kalite noktasında da ele alınmasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Kalın, ekonomik büyümenin aynı zamanda istihdam yaratma kapasitesini artırma ve eldeki imkanları en etkin şekilde kullanma noktasında önem arz ettiğine dikkat çekti.

"TÜRKİYE G2-0 TARİHİNDE İLKE İMZA ATTI"

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı döneminde kadın ve gençlerin ekonomik hayata katılımı, özellikle kadınlara yönelik iş dünyasındaki eşitsizliklerin, ayrımcılıkların ortadan kaldırılması noktasında büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Kalın, "Bu yıl G-20 tarihinde Türkiye bir ilke imza atarak ilk defa bir açılım grubu olarak Kadın-20 bölümü de kuruldu. Bundan sonra artık G-20 daimi açılım gruplarından birisi Kadın-20 olacak" dedi.

Kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar noktasında G-20 dönem başkanlığında üzerinde ısrarla durulan konulardan birisinin özellikle kobilerin desteklenmesi olduğunu vurgulayan Kalın, "Kobilerin dünya ekonomisinin neredeyse yüzde 60-70'ine istihdam sağlayan ana ekonomik birimlerdir. Mesela kobilerin küresel ekonomiye entegrasyonu, finansa erişimi gibi konuları dönem başkanlığımız boyunca etraflıca ele aldık. Yine bu yıl Türkiye dönem başkanlığı sırasında bir ilke imza atarak ilk defa Küresel Kobi Forumu kuruldu. Bu forum sayesinde kobilerin ulusal ve uluslararası düzeyde desteklenmesi için gerekli adımlar neler olabilir, ne tür programlar geliştirilebilir? Bunları ele aldık. Bunları gündemimizde tutmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN SEKRETERYASINI 6 YILDIR ÜSTLENMİŞ DURUMDA"

G-20 zirvesinde ele alınacak bir diğer önemli başlığın "düşük gelirli, az gelişmiş ülkelerin küresel ekonomiye ve G-20 ekonomilerine entegrasyonu" olduğunu belirten Kalın, "Türkiye en az gelişmiş ülkelerin sekreteryasını da 2009 yılından itibaren üstlenmiş bulunuyor ve 10 yıl boyunca dünyanın en az gelişmiş 48 ülkesinin buradan mezun edilmesi yani yoksulluk sınırından, fakirlik sınırından çıkartılıp "kalkınmakta olan ülkeler" sınıfına alınması için Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yürüttüğümüz bir çalışma var. Şuanda Türkiye hem bir G-20 üyesi ülke olarak hem de dünyanın en fakir, en az gelişmiş ülkelerine yeni küresel, ekonomik imkanlar sağlamak için dönem başkanlığını etkin bir şekilde kullanan bir ülke" dedi.

Türkiye'nin dönem başkanlığı süresinde ele alınan konulardan birinin de "enerji" başlığının olduğuna dikkat çeken Kalın, yine G-20 tarihinde ilk defa bu kapsamda enerji bakanlarının bir araya geldiğini vurguladı. Kalın, bu toplantılarda özellikle Sahra Altı Afrika'da ve dünyanın değişik bölgelerinde enerjiye erişemeyen toplumların sorunlarını çözmek için ne tür projeler geliştirebileceği konularının detaylı şekilde ele alındığını kaydetti.

"TEMEL SORUNLARDAN BİRİ GIDA İSRAFI VE GIDA GÜVENLİĞİ"

Kalın, ayrıca az gelişmiş ülkelerle gelişmiş ülkeler arasındaki temel sorunlardan biri olan "Gıda israfı ve gıda güvenliği" konusunun tarım bakanları toplantılarında detaylı bir şekilde ele alındığını belirtti.

Uygulama noktasında G-20 toplantılarının zirveye kadar ürettiği önemli sonuçlardan birinin "G-20 ülkelerinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde küresel ekonomiye yüzde 2.1 düzeyinde artış sağlama taahhüdünde bulunmaları" olduğunu vurgulayan Kalın, bunun da 2 trilyon dolara tekabül ettiğini dile getirdi. Kalın, "Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu taahhütler yerine getirildiği zaman dünya ekonomisine en az yüzde 2.1 büyümesi ve 2 trilyon dolarlık bir katkı sağlaması beklenmektedir" dedi.

Reform taahhütlerinin takibinin yapılması için bir mekanizma kurulduğunu anlatan Kalın, bunu zirvede detaylı bir şekilde ele alınacağını dile getirdi.

"G-20 KAPSAMINDA 6 AÇILIM GRUBU BULUNUYOR"

Açılım grupları üzerinden yürütülen çalışmaların Türkiye'nin dönem başkanlığında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Kalın, şu an itibarıyla 6 açılım grubu bulunduğunu, bunların sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren iş dünyasından ve sendikalardan oluştuğunu dile getirdi. Kalın, "Genç-20, Kadın-20, Sivil Toplum-20, Düşünce Kuruluşları-20, İş Dünyası-20 ve Emek Dünyası-20" şeklinde 6 açılım grubunun faaliyet gösterdiğini belirtti.

Açılım gruplarının kendi toplantılarını yaparak gündemlerini G-20 zirvesine hazır hale getirdiklerini vurgulan Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam söz konusu açılım gruplarının temsilcileriyle bir araya gelerek onların çalışmaları hakkında bilgi alacağını açıkladı. Kalın, açılım gruplarının sonuç ve önerilerinin G-20 zirvesine yansıtılacağını kaydetti.

"ELE ALINACAK DİĞER ÖNEMLİ BAŞLIK, KALKINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ"

Zirvede ele alınacak bir diğer önemli başlığın "iklim değişikliği" olacağına dikkat çeken Kalın, bu konunun dünyada gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin gündeminde olan bir mesele olduğunu dile getirdi. Kalın, bu konuda ne tür düzenlemeler yapılacağı konusunun zirvede detaylı bir şekilde ele alınacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa'nın başkenti Paris'te Kasım ayı sonunda düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılacağını bildiren Kalın, "Bu vesileyle G-20'de de bu konuyla ilgili özel bir oturum ayrıldı. Kalkınma ve iklim değişikliği özel bir oturumda liderler tarafından ele alınacak" dedi. Kalın, G-20 zirvesinde kalkınma, ticaret, rekabet, vergi, IMF reformu gibi birçok konunun ekonomik ve ekolojik meselelerle ilgili olarak ele alınacağını vurguladı.

"G-20 AYNI ZAMANDA SİYASİ VE GÜNCEL KONULARIN ELE ALINDIĞI BİR ZİRVE"

Her G-20 zirvesinin aynı zamanda siyasi ve güncel konuların ele alındığı bir zirve olduğunu anlatan Kalın, "Daha önce Rusya'nın dönem başkanlığında Saint Petersburg'da yapılan zirvede Suriye krizi ele alınmış ve o günlerde kimyasal silah da kullanıldığı için, kimyasal silahların, kitlesel imha silahlarının önlenmesi konusunda yoğun bir gündem olmuştu. Geçen yıl Avusturalya'da yapılan liderler zirvesinde de Ukrayna krizi, Kırım meselesi gene etraflı bir şekilde ele alınmıştı. Bu yıl da gene bütün G-20 ülkelerinin ortak kararıyla liderlerin 15 Kasım akşamı yiyeceği çalışma yemeğinde özellikle derinleşmekte olan mülteci krizi ve küresel terörizm meselesi ele alınacak. Dolayısıyla diğer siyasi konular da bu akşam yemeği çerçevesinde değerlendirme fırsatı bulacak" ifadelerini kullandı.

"TOPLAMDA 6 ÇALIŞMA TOPLANTISI YAPILACAK"

Zirve boyunca toplamda 6 çalışma toplantısı yapılacağını bildiren Kalın, bunların bir kısmı çalışma yemeği bir kısmı ise oturum şekilde gerçekleşeceğini söyledi. Kalın, misafir liderlerin ayın 14'ünden itibaren Antalya'ya gelmelerini beklediklerini belirterek, "Zirve süresince Cumhurbaşkanımızın pek çok ikili görüşmeleri de olacak. Bu program üzerinde de şu anda çalışıyoruz. Sayın Başbakanımız G-20 zirvesi çerçevesinde 15'inin akşamı bir resepsiyon verecekler" dedi.

Lojistik, güvenlik, medya gibi konularda ilgili birimlerin hazırlıklarını tamamladığını anlatan Kalın, zirveyle ilgili detaylı bilgiye "www.g20.org" internet adresinden ulaşılabileceğini kaydetti.

"Verimli, başarılı, küresel ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak bir zirvenin yapılmasını hep birlikte biz de umut ediyoruz" diyen Kalın, "Zirvenin çıktıları özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından, küresel ekonominin sağlık ve sıhhati açısından, istihdam yaratılması, sürdürülebilir kalkınmanın hayata geçirilmesi ve takviye edilmesi açısından da büyük önem arz ediyor. Tüm bu başlıklar çerçevesinde şu ana kadar başarıyla yürüttüğümüz G-20 dönem başkanlığını zirveyle taçlandırmayı umut ediyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın başkanlığında yapılacak olan zirvede alınacak kararların da tabii ki bundan sonra takibini gene G-20 platformu çerçevesinde hep birlikte yapacağız" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri