CHP Grup Başkanvekili ve Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, ''7.5 sayfalık bu anayasa değişikliğinin tam 6 sayfasının yargıyla ilgili olduğunu görüyoruz. Oysa kamuoyuna, Hükümet ve Sayın Başbakan diğer 1.5 sayfaya sıkıştırılmış olan ve anayasaya makyaj yapan bir takım maddeleri sunuyor'' dedi.
Hamzaçebi, partisinin il binasında CHP MYK Üyesi Süheyl Batum, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve Trabzon İl Başkanı Volkan Canalioğlu ile basın toplantısı düzenledi.
CHP Genel Merkezi tarafından referandum çalışmaları kapsamında görevlendirmelerin yapıldığını belirten Hamzaçebi, bu kapsamda CHP MYK Üyesi Batum ve CHP İstanbul Milletvekili Soysal'ın Trabzon'a geldiğini söyledi.
Referandum gezilerinde halka neden 'hayır' dediklerini anlattıklarını ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti: ''Biz CHP olarak bu referandumda 'hayır' oyu verelim derken, iktidarın her yaptığına 'hayır' diyen bir muhalefet anlayışı içerisinde değiliz. Biz daha önce 2004 yılında, 1982 Anayasasında 25'e yakın maddeyi değiştiren bir Anayasa değişiklik paketine destek vermiş partiyiz. Belki bu değişiklik bir çoğumuzun aklında kalmamıştır bile. O dönemin iki partili Parlamentosunda AKP ve CHP olarak uzlaşarak bu değişikliği getirmiştik. Yine 2003 yılında Tayyip Erdoğan'ın seçilmesinin önünde engel teşkil eden Anayasa hükmünü, Cumhuriyet Halk Partisi'nin verdiği destekle, öncelikle ve aceleyle kaldırmak suretiyle sayın Tayyip Erdoğan'a siyaset yolunu açmış bir partiyiz. Bunu demokrasi anlayışımız gereği yapmıştık.''
“ÖZGÜRLÜKLERİ TEHDİT EDEN BİR UYGULAMA”
Hamzaçebi, 26 maddeden oluşan Anayasa değişikliğini yasa metni olarak değerlendirdiğini kaydederek, ''7.5 sayfalık bu anayasa değişikliğinin tam 6 sayfasının yargıyla ilgili olduğunu görüyoruz. Oysa kamuoyuna Hükümet ve Sayın Başbakan diğer 1.5 sayfaya sıkıştırılmış olan ve anayasaya makyaj yapan bir takım maddeleri sunuyor. Gerçek diğer 6 sayfadadır. Buradaki gerçek de Hükümetin yargıyı kontrol altına almasıdır. Bu doğrudan doğruya özgürlükleri tehdit eden bir uygulamadır'' diye konuştu.
CHP MYK Üyesi Süheyl Batum ise ''Referandumun AK Parti'nin güven oylamasına dönüştüğü şeklinde yaklaşımlar var'' şeklindeki soruya, ''Bunun böyle olup olmadığını bilmiyorum. Şöyle bilmiyorum. Bunun bir AKP, CHP veya MHP oylaması olmadığına inanıyorum. Burada ne bir anayasa metnini oyluyoruz, ne de AKP'yi ya da CHP'yi oyluyoruz. Ben bir anayasa hukukçusuyum. AKP'ye oy verenlere bu mesele iyi anlatılabilse en azından yarısının 'hayır' oyu vereceğine inanıyorum'' yanıtını verdi.
Türkiye'de hukuk adına hukukun katlediğini öne süren CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da ''En önemli sivil toplum örgütlerine gittiğimizde düşüncelerini aktaramayacak kadar edilgenleştiklerini görüyoruz. Çünkü yaratılan bir korku imparatorluğu var. Bu yaşama geçirilirken de buna demokrasi ve özgürlük diyoruz'' dedi.