İçişleri Bakanlığı'ndan, bireysel veya toplu olarak yapılmak istenen barışçıl tüm gösterilerle terörist saldırıların hedefi olabilecek devlet büyüklerinin, sosyal, kültürel ve ekonomik kimliği olan kişiler ile önemli kurum kuruluş ve tesislerin korunmasına yönelik alınacak önleyici caydırıcı tedbirlerin gözden geçirilmesi konusunda 81 ilin valisine genelge gönderildi.
10 Ekim 2015 tarihinde Ankara'da çeşitli sivil toplum kuruluşları organizesinde yürüyüş ve açık hava toplantısı öncesi meydana gelen menfur saldırı sonrası çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı, bu olayın temel insan haklarına saygılı özgürlük ve güvenlik dengesini gözeten, güvenlik algısına yeni bir bakış açısı kazandıran, bireysel veya toplu olarak yapılmak istenen barışçıl tüm gösterilerle terörist saldırıların hedefi olabilecek devlet büyüklerinin, sosyal, kültürel ve ekonomik kimliği olan kişiler ile önemli kurum kuruluş ve tesislerin korunmasına yönelik alınacak önleyici caydırıcı tedbirlerin gözden geçirilmesini zorunlu hale getirdiğini açıkladı. Güvenlik tedbirlerinin organizasyonların öncesi, esnası ve sonrasını kapsayacak şekilde planlanarak titizlikle uygulanmasının büyük önem arz ettiği belirtildi. İçişleri Bakanı Selami Altınok imzalı genelge 81 ilin valisine gönderildi. Alınabilecek güvenlik tedbirlerinin ne olacağı konusu hakkında bilgi verilen genelgede, devlet büyükleri ile siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik kimliği olan kişiler ve yerlere yönelik yapılması muhtemel saldırılara karşı kişi ve yerlerin "birinci derecede, ikinci derece, üçüncü derecede saldırıya maruz kalabilecek yerler" şeklinde üç kategoriye ayrılarak koruma tedbirlerinin tekrar gözden geçirilecek. Gayri muayyen saatlerde rutine dönüştürülmeden görevli personelin can güvenliği açısından gerekli tedbirler alınmak suretiyle şüpheli şahıslar ve araçlar üzerinde arama yapılacak. Alınacak tüm güvenlik tedbirlerinde devriye hizmetleri artırılacak ve polisin daha görünür olması sağlanacak. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri öncesinde 2559 Sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 9'uncu maddesi çerçevesinde arama kararları artırılacak.
Yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili tedbir planları detaylı bir şekilde hazırlanacak. İl Emniyet Müdürü başkanlığında il emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri ve tüm rütbeli personelin katılımı ile etkinlik öncesi güvenlik toplantıları mutlak suretle yapılacak. Toplantı sonrasında toplantı tutanakları hazırlanacak, hazırlanan tutanaklar bizzat toplantıya katılan birim amirleri tarafından imzalanacak ve alınan kararların görev alacak personele bizzat okunmak suretiyle tebliğ edilecek. Devlet büyükleri ile TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderlerinin iştirak edecekleri geniş katılımlı mitinglerin düzenlenmesi ile ilgili bildirim yapılacak, müteakip konu ivedilikle Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı'na bizzat İl Emniyet Müdürleri tarafından bildirilecek. Devlet büyükleri ve söz konusu siyasi parti liderlerinin ilde bulunduğu sürece korunmalarına özen gösterilecek.
MİTİNG ÖNCESİ TOPLANMA ALANLARINDA DA ARAMA TALİMATI
Hazırlanacak tedbir planlarına göre şehre il dışından gelecek katılımcıların şehre giriş yapacakları yerlerde oluşturulacak arama noktalarında üst, eşya ve araç aramaları yapıldıktan sonra toplanma alanına intikallerinin kontrollü bir şekilde yapılacak. İl dışından gelen araçların önceden belirlenen güvenli alanlara park etmeleri ve bu yerlerin yeteri kadar personel ile güvenliği sağlanacak. Toplanma ve miting alanına gitmek için kullanılacak olan güzergahın önceden uzman personel ve araçlarla patlayıcı madde aramasının detaylı bir şekilde yaptırılacak. Bu alanlar ve güzergah arındırılmış bölge olarak şahıslar gelene kadar muhafaza altına alınacak. Oluşturulan arama noktalarında yeteri kadar personel ile üst ve eşya araması yapıldıktan sonra girişlere izin verilmeyecek, aranmadan hiçbir şahsın toplanma ve miting alanlarına girmesine izin verilmeyecek ve güzergah polis koridoru ile koruma altında tutulacak.
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİLECEK
Toplantı ve gösteri yürüyüşleri öncesi, kayıp şahıslarla ilgili yapılan bildirimlerin kontrol edilerek eşkalleri üzerinden çalışma yapılacak. Bu tür şahısların saldırı amaçlı kullanabileceği gözününde bulundurularak konu ile ilgili istihbari çalışmalara ağırlık verilecek. Otel, motel, pansiyon ve benzeri geçici ikamet yerlerinde konaklayan şahıslar ile ilgili olarak miting öncesi Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Projesi (GİYKİMBİL) kullanılmak suretiyle hazırlanacak listelerin incelenerek şüpheli şahıslar üzerinde çalışma yapılacak. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri öncesi, özellikle terör örgütlerine müzahir sosyal paylaşım siteleri titizlikle takip edilecek.
AKREDİTASYON KARTLARI HER MİTİNG İÇİN FARKLI HAZIRLANACAK
Sahte polis kıyafeti ya da polis kimliği kullanmak suretiyle toplanma ya da miting alanı ile güzergaha giriş yapabilme ihtimaline binaen kimlik kontrolleri titizlikle yapılacak. Akreditasyon kartları her miting için farklı hazırlanacak. Etkinliğin düzenleneceği alanlara seyyar satıcı ve benzeri şahısların girmesine kesinlikle izin verilmeyecek. Düzenleme kurulu üyeleri ile ilişkiler üst seviyede tutulacak, arama noktalarında katılımcıları tanıtmaları münasebetiyle düzenleme kurulunun belirleyeceği şahıslar da güvenlik güçleriyle birlikte bulunması sağlanacak. Bölgedeki KGYS ve diğer kameralarla söz konusu alanların takip ve kontrolü sağlanacak, geniş katılımlı toplantılarda KGYS kameralarının manuel kullanılacak ve gelişmeler yakından takip edilecek. Miting alanında bulanan kameraların alana bakması sağlanacak. Toplanma ya da miting alanı çevresinde bulanan işyerleri ile konutlarda ikamet eden şahısların kimlik bilgileri kontrol edilecek.
Hakim noktalarda özel harekat ya da diğer personel kullanılmak suretiyle denetimler artırılacak, özellikle yüksek katılımlı toplantılarda havadan helikopter desteği ile etkinlikler takip edilecek, dağılım güzergahlarında yeteri kadar personel bulundurularak saldırıya maruz kalması muhtemel bina ve tesisler koruma altına alınacak ve karşı grupların temasını engelleyecek tedbirler alınacak. Diğer illerden takviye kuvvet ekipleri, tüm illerin görev yoğunluğu da dikkate alınarak yapılacak. Koordinasyon Merkezi'nde özellikle belediye, İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili diğer kurumların alandaki personeli ile süratle irtibata geçebilecek yeteri kadar temsilcisi hazır bulundurularak kurumlar arası eşgüdüme azami önem verilecek. Muhtemel bir olay sonrası ihtiyaç duyulan tüm tıbbi müdahaleler için yeteri kadar sağlık personeli yanı sıra belediye ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlara ait personel ile araçların hazır bulunması sağlanacak.
Söz konusu hususların kamu düzeninin devamının sağlanması için zorunlu olduğu bilinci ile tavizsiz uygulanmasını, Mülki İdare Amirleri'nce konunun bizzat takip edilerek uygulamada aksaklığa sebebiyet verilmemesini ve gelişmelerden İçişleri Bakanlığı'na bilgi verilmesini istedi.