CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Özgecan Aslan cinayetiyle ilgili, "İdam tartışmalarını tekrar yapmak yersizdir, yanlıştır. Önemli olan adaletin sağlanmasıdır" dedi.
Gök, Meclis'te gazetecilerle sohbet toplantısında, idam tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine, idam cezasının Türk hukuk sisteminden çıkartıldığını anımsattı.
"Bu tartışmaları tekrar yapmak yersizdir, yanlıştır. Önemli olan adaletin sağlanmasıdır" ifadesini kullanan Gök, şunları söyledi:
"Türkiye'deki sorun, adaletin gerçekleşmemesiyle ilgilidir. Mağduriyete uğrayan insanların haklarını arayamamaları, adaletin geç işlemesi, hiç işlememesi ve yanlı işlemesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de her suçun cezası vardır. Kadın ve çocuklara yönelik cinayetlerde suçlardaki artışları biz de öneriyoruz. Ancak esas sorun adaletin gerçekleşmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu iktidarın adaleti tesis edemeyeceği inancı yaygınlaşmıştır. Bugün idam ile ilgili dile getirilen söylemler aslında bu isyanın sebebidir."
- "Devletin görevi kısasa göre hareket etmek değil"
AB Bakanı Volkan Bozkır'ın "Benim çocuğumun başına böyle bir şey gelse silahı alır, gereğini yaparım" açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorusuna, "Devletin görevi kısas sistemine göre hareket etmek değildir. Devlet yargılayacak ve herkesin tatmin olacağı bir adaleti gerçekleştirecektir. Bunu bir bakan da böyle ifade ediyorsa iktidarın ne kadar acz içerisinde olduğu ve adaletin Türkiye'de kesinlikle gerçekleşmediği gerçeği bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bakanların şikayet etme hakkı yoktur, gereğini yapacaktır. Devlet yargısıyla, adaletiyle konuşur" cevabını verdi.
- Hadım tartışmaları
Levent Gök, kadının statüsünün söz konusu olduğunu belirterek, "Kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapan, 'kadın kahkaha atmamalı', 'mini etekle dolaşırsa tecavüze uğramayı hak etmiştir' diyen, kadını evine kapatıp sosyal, kültürel, ekonomik yaşamdan çeken zihniyetin sonucudur bu" diye konuştu.
Sorunun eğitim ve zihniyet sorunu olduğunun altını çizen Gök, "Kadını erkekten daha güçlü kılmadan bu sorunun üstesinden gelemeyiz. Cezaların artırılmasıyla bir anda önlenecek bir sorun değildir" dedi.
Uludere'de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava harekatına ilişkin dönemin 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı albay Aygün Eker'in, grubun kaçakçı olduğu kanaatine vardıklarına ilişkin tanık ifadesinin ortaya çıktığının hatırlatılması üzerine Gök, "Uludere ile ilgili görüntüleri komisyonda izlediğimizde 'göz göre ölmüşler' demiştim. Şimdi itiraflar gelmeye başladı" diye konuştu.
Uludere'de sınırı geçenlerin kaçakçı olduğunu herkesin bildiğini ifade eden Gök, "PKK'nın silahlı kanat sorumlusu Fehman Hüseyin'in içlerinde olduğu bilgisi geldi. Bu varsayımla operasyon gerçekleştirildi. Olaylar daha da gün yüzüne çıkmaya başlıyor, itiraflar da gelecek" değerlendirmesinde bulundu.
- HDP'nin "Kandil heyetinde CHP'li isim de yer alsın" görüşü
Gök, "HDP'nin, Kandil heyetine CHP'den de bir ismin dahil edilmesi gerektiği görüşüne dair haberler var. Size böyle bir öneri geldi mi, gelirse ne cevap vereceksiniz?" sorusunu yanıtlarken, CHP olarak Türkiye'de kan akmaması, silahların susmaması ve barış ortamının yayılması açısından değerli duruş sergilediklerini söyledi.
Çözümün parlamentoda olması gerektiğini, partilerin kuracağı komisyonla sorunun çözüme kavuşturulmasını önerdiklerini ve bu önerilerinin arkasında olduklarını dile getiren Gök, çözüm sürecine ilişkin çerçeve yasaya destek verdiklerini anlattı.
Bu yasaya göre muhalefetin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Gök, "Bize daha bilgi veren bir tek hükümet yetkilisi çıkmadı. Ne oluyor, ne bitiyor bilmiyoruz. İktidar ile PKK neler konuştular, hangi angajmanlara girdiler, bunların hiç birisinden haberimiz yok. Bu tabloda sorunun muhatabının hükümet olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Gök, CHP'nin genel seçim için kendi siyasal doğrultusunda hazırlıklarını tamamlama aşamasına geldiğini vurgulayarak, "HDP ile 'seçime beraber girelim' arayışımız söz konusu değil, öyle bir işbirliği ortada y