Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifinin TBMM'deki görüşmelerinde tarihi bir karar alındı. AK Parti ve MHP'nin verdiği ortak önergeyle ortaokul ve liselerde Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatını konu alan siyer derslerinin seçmeli olarak okutulması tasarıya girdi.
Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in hayatı, ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulacak, İmam Hatip ortaokulları da yeniden açılacak. TBMM Genel Kurulu'nda zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin ilk 8 maddesinin önceki gün kabul edilmesinin ardından dün de 24 maddelik teklif paketinin kalan maddelerine geçildi.
Tasarının 9. maddesinin görüşmelerinde, AK Parti Grup Başkanvekillerinin imzasıyla önerge verildi. AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen önergeyle, ilköğretim kurumları tanımlanırken, 'İmam Hatip ortaokulları' da bu tanımda yer aldı. Önergeye göre, ilköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile İmam Hatip ortaokullarından oluşacak.
AK PARTİ VE MHP OYLARIYLA KABUL EDİLDİ
Ortaokullar ile İmam Hatip ortaokullarında; lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulacak. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve 'Hz. Peygamberimizin hayatı', isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulacak. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile İmam Hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri, Bakanlıkça belirlenecek. Önergenin gerekçesinde, "Okutulacak seçmeli derslerle ilgili kamuoyundaki yanlış bilgilendirmelere açıklık getirmek amacıyla önerilmiştir" ifadesine yer verildi. Önerge, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. MHP, önergeye gerekçe olarak şu ifadelere yer verdi: "Din bir toplumun kimliğinin temel belirleyicilerinden birisidir. Sosyal hayatı dinden bağımsız olarak düşünmek mümkün değildir.
Öte yandan 9. maddeye BDP'den de sürpriz destek geldi. Oylamaya katılan 5 BDP'li milletvekili de Kur'an ve Siyer'in seçmeli ders olmasına kabul oyu kullandı.
Milletimizin talimatına uyduk
AK Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, okullarda seçmeli Kur'an ve siyer dersi verilmesine ilişkin önerge üzerine yaptığı konuşmasında "Bugün bir gurur günüdür, onur günüdür. Milletimizin talimatını yerine getirdik" dedi. Bu konunun aynı zamanda Anayasa'nın 24. maddesinin verdiği bir emir olduğunu belirten Canikli, "1997 yılında getirilen 8 yıllık kesintisiz eğitim dayatması gibi değil. Bu tamamen seçmeli bir ders olacaktır" dedi. CHP sıralarından gelen tepkiler üzerine Canikli, "Siz milletin değerlerine savaş açtınız. Biz milletin talimatlarını yerine getiriyoruz" şeklinde konuştu.
CHP Grup Başkanvekli Muharrem İnce de Genel Kurul'daki konuşmasında, "Biz interneti, bilgisayarı tartışacağımıza, dinimizi tartışıyoruz. Bunu yakıştıramıyorum" dedi. İnce'nin, AK Parti ve MHP tarafından verilen önergeyi eleştirmesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu değerlerimiz oy için istismar edilecek değerlerimiz değildir" sözleri AK Parti sıralarından yoğun alkışla karşılandı. Bu arada, 9. maddenin kabul edilmesiyle birlikte CHP sıralarından "Laiklik gidiliyor" sesleri yükseldi. CHP'liler "halifelik geliyor" şeklinde sözler sarf ederken, düzenlemenin Anayasa'nın Laiklik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü. Kur'an ve siyer derslerine ilişkin AK Parti önergesinde ilk kez 'imam-hatip ortaokulları' ifadesine yer vererek, imam-hatiplerin orta kısmının açılmasının da kapısını aralamış oldu. MHP'nin önergesinde ise sosyal hayatının dinden bağımsız olarak düşünmenin mümkün olmadığı ve İmam Hatip okullarının rolünün reddedilemeyeceği vurgulandı.
28 Şubat'ta reddedilmişti
15 yıl önce 28 Şubat'çıların engellediği okullarda 'seçmeli Kur'an dersi' önerisi AK Parti ve MHP'nin önergeleriyle Meclis'ten geçti. AK Parti ve MHP'nin 4+4+4 kademeli eğitim yasa tasarısı görüşmelerinde ayrı ayrı önerge hazırladığı Kur'an-ı Kerim seçmeli dersinin müfredata girmesi konusu ilk olarak 1997'de gündeme gelmişti. 28 Şubat cuntasının baskısının yoğun bir şekilde hissedildiği bir süreçte TBMM'nin 15 Ağustos 1997 tarihli birleşiminde görüşülen önergeyi Refah Partisi ve BBP milletvekilleri hazırlayıp sunmuşlardı. Ancak öneri, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ANAP'lı Biltekin Özdemir ve DSP'li Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay tarafından hükümet adına reddedilerek gündemden düşürülmüştü. 15 yıl sonra benzer bir önergeyle Kur'an derslerinin okullarda seçme ders olarak okutulmasının önünün açılması toplumda memnuniyetle karşılandı.
İki günde 13 madde geçti
AK Parti Grup Başkanvekillerinin teklifiyle getirilen ve temel eğitimi 4+4+4 şeklinde kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifinin Meclis Genel Kurul görüşmelerinde 13 maddelik 1. bölüm tamamlandı. Tasarısının 9. maddesi Siyer ve Kur'an dersinin seçmeli olarak okutulmasını öngören önergenin kabulüyle geçti.
İLKÖĞRETİM YAŞI 6-13 OLACAK
Temel eğitimi 4+4+4 şeklinde kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifinde İlköğretim ve Eğitim Kanunun 3. maddesi değiştirildi. Yeni düzenleme ile mecburi ilköğretim yaşı, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsıyor. Mecburi ilköğretim çağı çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlayıp 13 yaşını bitirip 14 yaşından girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
KESİNTİSİZ DEĞİL KADEMELİ MODEL
Teklifte ilköğretim, ortaöğretim ve liseler yeniden düzenleniyor. Buna göre 12 yıllık zorunlu eğitim, 4 yıl birinci kademe, 4 yıl ortaöğretim ve liseye hazırlık ikinci kademe, 4 yıl lise 3. kademe olarak düzenleniyor. 8 yıldan oluşan ilk iki kademe de kanunda yapılan değişiklikle ilköğretim olarak adlandırıldı. Teklifle ilköğretim ve ortaöğretimin bağımsız okullar olması esas kabul edilirken, zaruret halinde birlikte kurulabilmesine imkan veriliyor. Birinci kademeyi tamamlayan öğrencilere ayrıca çıraklık eğitimi alma hakkın tanınıyor.