İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, meclisteki konuşmasında su ürünlerine ve Karadeniz Somonuna dikkat çekti ve sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı
TBMM’de dün ’su ürünleri ve balıkçılık sektöründeki sorunların tespit edilmesi’ konusu görüşüldü. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’da ise son yıllarda somon balığı ihracatı ciddi seviyelere ulaşmış durumda. Ancak sektör yeterince desteklenmiyor. Konuyla alakalı, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, dün TBMM Genel Kurulunda partisi adına bir konuşma gerçekleştirdi. Sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı ve Karadeniz Somonuna dikkat çekti.
“ÜRETİM VE TÜKETİM AZ”
İYİ Parti Milletvekili Yavuz Aydın, su ürünleri konusunda Türkiye’nin potansiyeline göre üretiminin az olduğunu vurgulayarak,
“Yaklaşık 17-18 milyar dolar seviyelerinde olan yıllık tarımsal ihracatımızın 1,7 milyar doları bu sektör tarafından sağlanmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, su kaynakları potansiyelini dikkate aldığımız zaman, bu rakamın yetersiz olduğu açıktır. Türkiye 785 bin tonluk üretimle dünyada 32. sıradadır. Fakat dünyadaki toplam üretim yaklaşık 180 milyon ton iken, ülkemizin dünya üretimindeki payı ise neredeyse yüzde 0,5 civarındadır. 26 milyon hektarlık su kaynağına sahip Türkiye açısından bu rakam çok yetersizdir. Öte yandan, su ürünleri tüketiminde dünya ortalaması, kişi başına 16 kilogram ve Avrupa’da 22 kilogram iken, Türkiye’de ise bu rakam maalesef 6 kilogramdır. Üretim az olunca doğal olarak tüketim de az olmaktadır.” şeklinde konuştu.
“SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ”
Yavuz Aydın, su ürünleri ve balıkçılık desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Ülkemizin ve işletmelerimizin daha iyi yerlere gelebilmesi için sektörün desteklenmesi ve bazı sorunlarının giderilmesi gerekmektedir. Bu desteklemelerin başında ise, üreticilerimize yönelik yem destekleri gelmektedir. Önceden verilen yem desteği ile 1 kilo yem alabilen işletmeler, bugünkü desteklerle ancak 30 gram yem alabilmektedir. Mevcut yem desteklerinin yeterli olmadığı ve acilen artırılması gerektiği açıktır. Ayrıca, ÖTV’siz yakıt desteğinin kapsamının da genişletilmesi lazımdır. Diğer taraftan, 5200 sayılı kanunun öngördüğü, 16 üretici zorunluluğundan dolayı, Su Ürünleri Birliklerinin sayısı sadece 21 il ile sınırlı kalmış durumdadır. Dolayısıyla ya bu kanunda ifade edilen 16 sayısının düşürülmesi ya da bitkisel üretici ile, su ürünleri üreticisi arasında net bir ayrım yapılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
“KARADENİZ SOMUNU PARLAYAN YILDIZ”
Kardadeniz Somunu’na son yıllarda artan talebi vurgulayan Yavuz Aydın, “Trabzon ilimizde ise somon balığı ihracatı 2021 yılında 47 milyon 986 bin dolar iken 2022 yılı verilerine göre 3 katlık artışla, 118 milyon 854 bin dolar olmuştur. Karadeniz Bölgesi’nin tamamına bakıldığında, 2022 yılının Ocak-Kasım ayları arasında yapılan su ürünleri ihracatından elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artarak, 233 milyon dolar olmuştur. Trabzon’un ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin parlayan ihraç ürünleri arasında yerini alan Karadeniz Somununun, artan taleple orantılı, ihracatın her geçen ay, yüzde yüzün üzerinde artış kaydettiği görülmektedir. Bölgemizde üretimin gelişmesi, su ürünlerinin işlenmesi ve katma değerli üretimin teşviki amacıyla, su ürünleri ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması, elzem bir durumdur.” şeklinde konuştu.
“BİYOÇEŞİTLİK KORUNMALI”
Son olarak sektörün geleceği adına su kaynakları biyoçeşitliliğin korunması gerektiğini belirten Aydın, “Sürdürülebilir bir üretim artışını teşvik edecek politikalara ihtiyacımız vardır. Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe, avcılık ve yetiştiricilik olmak üzere iki farklı üretim söz konusudur. Toplam üretimin %53’ü yetiştiricilikten, %47’si ise avcılıktan sağlanmaktadır. Denizlerimizde 550, iç sularımızda ise yaklaşık 380 çeşit balık avcılığı yapılmaktadır. Avlanan bu balıkların 100 çeşidinin ise ticareti yapılmaktadır. Bununla birlikte, sektörün geleceği açısından, ülkemizin su kaynaklarının biyoçeşitliliğini korumamız gerekmektedir.” dedi.