17 Aralık operasyonu kapsamında haklarında fezleke düzenlenen 4 eski bakanla ilgili TBMM'de soruşturma komisyonunun kurulmasının ardından, gözler komisyona seçilecek üyelere çevrildi. İçtüzüğe göre, 17 Aralık operasyonuyla ilgili yorum yapan milletvekilleri komisyona seçilemeyecek.
MHP'DEN İTİRAZ
MHP, AK Parti'de görüşme gününün sabahı yapılan kahvaltılı toplantıyı, bakanların kendini savunduğu yolundaki haberleri de delil göstererek TBMM Başkanlığı'na şikayet etmeye hazırlanıyor. MHP, "AK Parti'de toplantıya katılanlar, görüş açıklayanlar taraf olmuştur, komisyona üye olamazlar" tezini savunacak.
FACEBOOK'A BAKILACAK
Partiler, İçtüzüğün 109. maddesinde düzenlenen kural nedeniyle gösterilen adaylar hakkında dedektiflik çalışması yapabilecek. Açıktan görüş beyan etmese de vekillerin sosyal paylaşım sitelerindeki mesajlarına kadar tarama yapılacak. Bakanlarla ilgili savunma amaçlı da olsa eleştiri amaçlı da twit atan ya da Facebook'ta görüş paylaşanlara itiraz edilecek.
STENOFRAF DA OLAMAZ
Aynı içtüzük kuralı komisyonda görev yapacak uzman ve stenograflar için de geçerli olacak. Tüm çalışması gizli yapılan ve tutanakları açıklanmayan komisyonda görev yapacak olanların da sürece ilişkin herhangi bir yerde görüş belirttiğine dair kayıt çıkarsa vekillerin üyeliği gibi çalışanların görevi de sona ermek zorunda olacak.
İŞTE O MADDE
TBMM Genel Kurulu'nda soruşturma komisyonunun kurulması İçtüzüğün 109. maddesinde düzenleniyor. Maddede şu ifadeler yer alıyor: "Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, soruşturmanın yürütülmesi görevi, Anayasa'nın 100. maddesi hükümlerine göre, Başkanlıkça genel kurulda yapılacak ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyona verilir. Komisyon, kendisine bir başkan, bir başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip seçer.
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre hâkimlerin davaya bakmasına veya karara katılmasına engel oluşturacak durumlarda bulunan, Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemezler. Komisyonda görevli memur ve raportörler ile stenograf için de aynı hüküm uygulanır.
KOMİSYON NASIL ÇALIŞACAK?
AK Parti'nin önergesiyle kurulan soruşturma komisyonuna ilk olarak üye seçimi yapılacak. 15 üyelik komisyon için partilerden toplam 45 üye bildirmesi istenecek. Bildirilen üyelere partiler itiraz edebilecek. Komisyonda AK Parti'nin 9, CHP'nin 4, MHP ve HDP'nin birer üyesi olacak.