Meclis Başkanına mektup yazdı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a TBMM Uzlaşma Komisyonu'nda görev alacak CHP milletvekillerinin isimlerini de içeren bir mektup gönderdi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kahraman'a gönderdiği TBMM Uzlaşma K

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a TBMM Uzlaşma Komisyonu'nda görev alacak CHP milletvekillerinin isimlerini de içeren bir mektup gönderdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kahraman'a gönderdiği TBMM Uzlaşma Komisyonu'nda görev alacak CHP milletvekillerinin isimlerini de içeren mektubunda, "Ülkemizin özgürlükçü ve demokratik hukuk sistemine ihtiyacı olduğu sizlerinde malumudur. Bu kapsamda AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 30 Aralık 2015 tarihinde TBMM'de yaptığımız görüşmede anayasa dahil hukuk sistemimizin darbe hukukundan arındırılması yönünde görüş birliğine vardık. Görüş birliğine varılan bu husus iki siyasi partinin isteği olmasının ötesinde toplumsal bir beklentiye de işaret etmektedir. Bu nedenle oluşturulacak uzlaşma komisyonunu başta anayasa olmak üzere hukukun üstünlüğünü egemen kılacak bütün demokratik adımları bir mutabakat ekseninde atması uygun olacaktır. Bu bizim temel amacımız ve beklentimizdir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN TEMEL İHTİYACIDIR"

Kılıçdaroğlu, mektubunun devamında şunları kaydetti:

"Şu gerçeği bilginize sunmak isterim ki, hak ve özgürlükleri evrensel ölçüde benimseyen iktidarlar tarafından ülkemizin yönetilmesi Türkiye'nin temel ihtiyacıdır. Hukuka uymayan, yasalara uymayan bir iktidarın bağımsızlığını yitirmiş bir yargı mekanizmasının ve hala varlığını sürdüren darbe mevzuatının olduğu bir ülkede salt anayasa değişikliği hayata dokunmayan bir metin olmaktan öteye gidemez. Bu nedenle özgürlükçü demokratik bir anayasa için çalışma yapılırken aynı komisyonun eş zamanlı olarak darbe mevzuatını ortadan kaldıracak çalışmaları da yapması gerekmektedir. Anayasa çalışması yanında darbe dönemlerinden kalan veya sonraki yıllarda yürürlüğe konulan bütün antidemokratik yasaların hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde evrensel ölçütler esas alınarak biran önce yenilenmesi gereğinin de ötesinde bir zorunluluktur. Bu yenilenme hem Türkiye'de hem de dünyada parlamentomuza saygınlık kazandıracaktır. CHP kurulacak uzlaşma komisyonunun anayasanın ilk 4 maddesinde ifadesinde bulunan çerçevede kurucu ilkeleri hukuk devletini, parlamenter sistemi ve kuvvetler ayrılığını egemen kılıp, hukuk sistemimizi darbe hukukundan arındırmaya hedef alan bir çalışma yapılması gerektiği düşüncesindedir. Bu bağlamda komisyonun bireysel bir talep doğrultusunda şekillenmiş kamuoyuna yapılan açıklamalara göre bütün kuvvetlerin tek bir elde toplanmayı amaçlayan hukuk devleti ilkesiyle hiçbir koşulda bağdaşmayan başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına asla izin vermemelidir. Son yıllarda hayatın her alanında gözlenen antidemokratik ve otoriter uygulamalara yasal zemin oluşturma amacına giden taleplere Gazi Meclisimizin de onay vermeyeceğinden kuşkum yoktur. Bu nedenle halkımızın daha demokratik bir Türkiye için umutla beklediği anayasa çalışmaları ile darbe hukukundan arınma sürecini, başkanlık sistemi adı altında, diktatörlüğe giden yolu açmak için kullanacak odaklara CHP'nin kesinlikle karşı duracağını bilgilerinize sunmak isterim. Aydın Milletvekili Sayın Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili Namık Kemal Havutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan'ın kurulacak olan Türkiye'yi darbe hukukundan arındıracak ve anayasa çalışmalarını yürütecek uzlaşma komisyonunda görevlendirildiğini bilgilerinize sunarım."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri