TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasında, 401 kabul, 110 ret oy çıktı.
Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda, teklifin 1. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 514 milletvekili katıldı. Oylamada, 401 kabul, 110 ret, 1 çekimser ve 2 oy boş çıktı.
Türban bloğunda 4 fire
Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında 397 kabul, 113 ret, 4 çekimser, 3 boş oy çıkan gizli oylamaya 340 milletvekili bulunan AKP'den 8, 98 milletvekili bulunan CHP'den 5, 20 milletvekili bulunan DTP'den 12, 13 milletvekili bulunan DSP'den 1, 70 milletvekili bulunan MHP'den 1, 5 bağımsızdan da 2'si katılmadı. Böylece Anayasa değişikliğinin maddelerine geçilmesinde, zorunlu referandum sınırı olan 367'nin üzerine çıkılmış oldu.
Sayılan oyların toplamı 517 olurken, katılan milletvekillerinin, seçim komisyonu tarafından tek tek işaretlendiği "Ad Defteri"nde 519 milletvekilinin oy kullandığı, 29 milletvekilinin oy kullanmadığı belirlendi. Bu durum iki milletvekilinin son anda oyunu atmadığı yorumuna yol açtı.
Oylamaya katılan AKP-MHP bloğunda toplam 401 evet oyu çıkması gerekirken, toplamda evet oylarının 397'de kalması, iki partiden 4 vekilin evet oyu kullanmadığını gösterdi. Oylamaya CHP-DSP bloğundan 105 milletvekili katılırken, ret oyları toplamda 113 çıktı. Bu tablo, ret bloğuna, oylamaya katılan 8 DTP'liden oy gittiğini gösterdi.
Kimler yok?
AKP, CHP ve MHP'nin fireleri hasta ve yurt dışında olan milletvekillerinden oluşurken DTP'den gelmeyen 12 milletvekili de eylemde bulunduğundan oylamaya gelemedi. 5 bağımsız vekilden de Mesut Yılmaz ile Erdoğan Yetenç oylamaya gelmedi.
Oy kullanamayan Köksal Toptan ve oturumu yöneten Nevzat Pakdil ile birlikte AKP'den oylamaya, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Enerji Bakanı Hilmi Güler, milletvekillerinden de Tuğrul Yemişçi, Vahit Erdem, Osman Yağmurdereli, Eyüp Cenap Gülpınar katılmadı. MHP'den Gündüz Aktan, DSP'den Ahmet Tan, CHP'den Hulisi Güvel, Ergün Aydoğan, Şükrü Elekdağ, İlhan Kesici ve Orhan Ziya Diren oylamada bulunmazken DTP'den oylamaya, Emine Ayna, Akın Birdal, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, Özdal Üçer, Fatma Kurtulan, Şerafettin Halis, Sevahir Bayındır ve İbrahim Binici gelmedi.
REFERANDUM SINIRININ ÜSTÜNDE
Teklifin 1. maddesiyle, Anayasanın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinin son fıkrası, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklenerek, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştiriliyor. Teklifin 2. maddesinin görüşmelerine geçildi.
TBMM GENEL KURULUNDA TEKLİFİN 2. MADDESİNİN OYLAMASINDA 404 KABUL, 99 RET OYU ÇIKTI
TBMM Genel Kurulunda görüşülen başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesine 404 kabul, 99 ret oyu çıktı.
Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda, teklifin 2. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 505 milletvekili katıldı. Oylamada, 404 kabul, 99 ret, 1 çekimser ve 1 oy boş çıktı.
Teklifin 2. maddesiyle, Anayasanın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine, ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor. Teklifin son maddesinin görüşmelerine geçildi.
GENEL KURULDA, TEKLİFİN YÜRÜRLÜK MADDESİ OLAN 3. MADDESİNE 404 KABUL, 92 RET OYU ÇIKTI
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesine 404 kabul, 92 ret oyu çıktı.
Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda, teklifin yürürlük maddesi olan 3. maddesiyle ilgili yapılan gizli oylamaya, 498 milletvekili katıldı. Oylamada, 404 kabul, 92 ret, 2 çekimser oy çıktı.
Teklifle, Anayasa'nın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline geliyor.
Anayasanın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine ise ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.
Teklifin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.
TBMM Başkanı Nevzat Pakdil, birinci tur görüşmeleri ve oylamalarının tamamlanmasının ardından, birleşimi bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
13 SAATLİK MESAİ
Teklif için TBMM Anayasa Komisyonunda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurulda da 13 saat boyunca çalıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis çalışmalarını sonuna kadar izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli, teklifin bütün oylamalarına katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kuruldan ayrıldı.
Teklifin birinci tur görüşmelerinde, hükümeti ilk olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil ederken, daha sonra Çiçek yerini sırasıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e bıraktı.
Teklifin 3 maddesi üzerinde verilen önergeler reddedildi. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, önergeler üzerinde konuşma imkanı bulabildi. Genç ve CHP'lilerin konuşmaları, zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu. AK Parti'nin, teklifin maddeleri üzerinde grup ve şahıslar adına bütün konuşmalarını kadın milletvekilleri yaptı.
Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Köksal Toptan, teklifin görüşmeleri sırasında ilk olarak iktidar kulisine geldi ve burada Bakan Çiçek ve milletvekillerinin bulunduğu bir grup milletvekiliyle sohbet etti. Toptan, daha sonra muhalefet kulisine geçerek, burada da bir süre milletvekilleriyle görüştü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeler sırasında makamına çıktı ve burada Diyarbakırspor Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Öktüren'i kabul etti. Kabulde, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de bulunurken, kulüp yöneticileri, Erdoğan'a, ay-yıldız baskılı dokuma ile üzerinde Erdoğan'ın adının yazılı olduğu Diyarbakırspor forması hediye etti.
Milletvekilleri, Genel Kurul çalışmaları sırasında Türkiye-İsveç hazırlık maçını, kulislerdeki ekranlardan izledi. Kulislerde, milletvekillerine simit, salep, sütlaç ikram edildi. Meclis lokantası gece yarısından sonra da işkembe çorbası servisi yaptı.
Genel Kurula izleyici alınmazken, görüşmeleri çok sayıda televizyon kanalı canlı olarak verdi. Teklifin oylaması sırasında milletvekilleri, daha illerinin adı okunmadan oy kullanacağı kabinlerin önünde birikmeleri, ilginç görüntüler oluşturdu.
MHP'DEN 1, AK PARTİ'DEN 3 FİRE...
Yurt dışında olan MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, AK Parti'den İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ve İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli hastalık gerekçesiyle, Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem de ABD'de olması nedeniyle oylamaya katılmadı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AK Parti Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın ise bazı oylamalarda bulunurken bazılarında bulunamadı.