Türbanın serbest bırakılmasına karşı 'çatışma' uyarısı içeren sert bir açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP'nin yanısıra MHP hakkında da inceleme başlattı.
AKP ve MHP hakkındaki incelemeler sonrasında Başsavcılık, 'yeterli delil' olduğu sonucuna varırsa, önce soruşturma başlatacak. Sonra, Siyasi Partiler Yasası hükümleri ışığında 'ihtardan', kapatma davasına varabilecek yelpazedeki yasal işlemlerin yapılması yoluna gidilebilecek.
BAHÇELİ'NİN DEMECİ Başsavcılık, MHP'nin, türbanın ilkokullarda bile serbest bırakılmasına ve türbanlı memura kapı aralayacağı eleştirisi yapılan Anayasa'nın 10. maddesindeki değişiklik teklifi ile Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin türbanla ilgili demeçlerini de partinin sicil dosyasına koydu.
AKP DOSYASI Başsavcılık, medyaya yansıyan İstanbul Haseki ve Vakıf Gureba Hastanesi'nde çalışan türbanlı doktor ve kamu görevlileri ile ilgili görüntüleri de getirtti ve AKP'nin inceleme dosyasına koydu.
RTÜK'TEN İSTEDİ Başbakan Erdoğan'ın türbanı 'siyasi simge' olarak nitelediği konuşması ve Esenboğa'daki "Bir cümleyle çözeriz" sözlerinin çözümü de RTÜK'ten resmi bir yazıyla istendi. Erdoğan'ın, türbanla ilgili bütün açıklamaları ile AKP'li belediyelerin laikliğe aykırı eylemleri de AKP'nin inceleme dosyasında yer alıyor.
CHP ve DSP'den destek
YARGITAY'ın bildirisine, CHP ve DSP'den destek geldi. CHP Grup Başkanvekili Suha Okay, "Yargıtay Başsavcısı'nın uyarıda bulunması bir şantaj veya tehdit değil, hatırlatmadır. MHP'nin önerisi ise sorunu çözen bir değişiklik önerisi değil" dedi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ise "Başsavcı Yalçınkaya, tehlikeye de dikkat çekiyor. Ancak MHP, sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor" dedi.