Müsteşar Yıldırımhan "Birliğimizi bozamazlar"
Yıldırımhan "En önemli sermayemiz birliğimizdir"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Türkiye’deki işsizlik sorununun çözülmesi adına birçok kurs ve program açtıklarını ve proje geliştirdiklerini söyledi.
ARZULARI TÜRKİYE’Yİ ZAYIFLATMAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan,, küresel güç odaklarının Türkiye’yi ekonomik anlamda yıldırmak için bazı politikalar izlediğini söyledi. Küresel güçlerin Türkiye üzerindeki emellerine dair bazı tespitlerde bulundu. Yıldırımhan, tespitlerini şu sözlerle açıkladı: “ Birkaç yıldan bu yana küresel güçlerin Türkiye’deki bazı terör örgütleri ile iş birliği yaparak kendilerine göre Türkiye’yi zayıflatmak ve Türk ekonomisini geriletmek gibi bir arzuları var.
Gezi Olayları da 17-25 Aralık olayları da Kobane Olayları da 15 Temmuz Darbe Girişimi de bütün bunların hepsi PKK’sı FETÖ’sü bir zincirin halkaları gibi aynı eller tarafından Türkiye’de kullanılan odaklardır. Ancak Türk milleti bütün bunların farkındadır.Bize bedel ödetmek isteyenlere karşı milletimiz dimdik ayakta durarak vatanına sahip çıkmaktadır.Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın talimatıyla bizler büyük bir istihdam seferberliği yürütüyoruz. Bu ciddi seferberlik halini neden yapıyoruz çünkü bu ülke bizim. Biz bu ülkenin her şeyiyle dertlenmek zorundayız. Bu ülke insanı bizim insanımız. İşvereniyle iş arayanıyla ve kamu kuruluşlarıyla hepsi bizim insanımız ve bizim kurumlarımız. Biz de bu ülkeyi korumak ve en müreffeh bir noktaya taşımak durumundayız” Vatanımıza ve milletimize karşı sorumluluklarımız var.
SEFERBERLİK İLAN ETTİK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çağrıları doğrultusunda adeta bir seferberlik ilan ettiklerini belirten Yıldırımhan, bu kapsamda yürüttükleri çalışmaları şu sözlerle aktardı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu bu seferberliği çalışma hayatında da uygulamak için ‘İşverenlerle işçilerimizi bir araya getirelim ve bu seferberliğe biz de çalışma hayatında katkıda bulunalım’ diye Konya’dan yola çıktı. çalışmayı bütün illerimize yayıyoruz bu hafta itibari ile yaklaşık 70 civarında ili gezmiş olacağız. Burada hedefimiz şu: Türkiye’de bir işsizlik sorunumuz var ama işverenlerimizin de belli bir kapasitesi var. Biz işverenlerimizin bu kapasitelerine ve işçi taleplerine katkıda bulunalım. Onlar da istihdama katkıda bulunsun. Yani özetle şunu demek istiyorum. Bu seferberlik içerisinde tek gayemiz var Türkiye 2023 hedeflerine yürürken devletiyle ve milletiyle birlikte yürüsün. Çünkü bizim en önemli sermayemiz birlikteliğimizdir. Türkiye meselelere sahip çıkarsa ben inanıyorum ki üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir konu kesinlikle olmaz. Ülkemizi terörle zayıf düşürmek isteyenlere karşı kardeşlik hukukumuzu inadına artırmamız lazım. Doğusuyla batısıyla kuzeyi ve güneyiyle birbirine kenetlenmiş Türkiye’nin dünyaya vereceği çok anlamlı ve insan eksenli mesajları var”
AÇIK İŞ POZİSYONLARI VAR
Ülke olarak en büyük sorunun vasıfsız işçi meselesi olduğuna değinen Yıldırımhan, bunu aşmak için de meslek edindirme kursları açtıklarını belirtti. Talebe göre eleman yetiştirmeyi öncelik olarak belirlediklerini söyleyen Yıldırımhan, bu konudaki çalışmaları şu sözlerle anlattı: “İşverenimizin hangi alanda elemana ihtiyacı varsa o kursları yoğunlaştırıyoruz. İşsizlerimiz vasıflı hale gelsin işverenlerimiz de, onlar da rahatlasın. Geçen hafta Rize’de de Giresun’da da,Trabzon’da da söyledim. Bu bütün illerimiz için de söz konusu, epeyce açık iş pozisyonumuz var. Bu şu demek işveren eleman arıyor ama aradığı evsafta bir işçi bulamadığı için onun talebi bir açık iş pozisyonu olarak gözüküyor. Halbuki bunun daha üstünde bizim işsizlerimiz var. Bu aradaki dengeyi kurmak için de Çalışma Bakanlığı büyük çaba sarf ediyor. Ticaret nasıl yapılabilir diye düşündüğü zaman da burada yine İŞKUR çalışanlarımızın elinden tutuyor. Girişimcilik kursları veriyor. Bu anlamda da bu kurslarımızdan yararlanan kişi sayısı gittikçe artıyor” Yani eskisi gibi değil. Ne yapsam kime başvursam diye bir kaygı yok. İstedikleri her alanda İŞKUR ve Devletimizin ilgili kurumları vatandaşımızın yanıbaşında hazır bekliyor”
GENÇLERİMİZ MESLEK ÖĞRENSİN
İş olanağı sağlanması konusunda vasıflı eleman olmanın gerekliliğine dikkat çeken Yıldırımhan, gençlerimizin kendilerine bir meslek edinmesinin öneminden bahsetti. Yıldırımhan, “ Burada söylemek istediğimiz şey şu, ben Trabzon’daki gençlerimize de söylüyorum gençlerimiz mutlaka bir mesleğe yönelsinler. Çünkü mesleği olan gençlerimize iş bulmak zor olmuyor. Ama mesleği olmayan gençlerimize arzularına uygun iş bulmak çok zor. Herhangi bir vasıfları olmadığı için vasıf gerektirmeyen işlere yönlendiriyoruz. Ancak buradaki sorun da iş beğenmemek. Mesela kömür deposu olan bir arkadaşımız 20 tane elemana ihtiyacım var ama eleman bulamıyorum diyor. Neden çünkü kimse iş beğenmiyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bir taraftan yoğun bir şekilde meslek edindirmeye yönelik bu kadar faaliyet gerçekleştirilirken bunlara katılsınlar. Bir taraftan da eğer bir vasıfları yoksa bizim İŞKUR il müdürlüklerimize gitsinler oralarda da mutlaka o arkadaşlara bir iş bulmanın mücadelesini veririz. Derdimiz gayretimiz budur. İnşallah bu sıkıntılar aşılacak. Ülke olarak devlet olarak bu engelleri aşacağız” şeklinde konuştu.
SÜREKLİ TALEP EDEN DEĞİL PAYLAŞAN DEVLET
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, “Vatandaş hep alan devletten şikayet ediyordu. Şimdi ise alan değil veren devlet var” dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmaların toplumda etkili olan ‘devletin vatandaşından sürekli talepte bulunduğu düşüncesinin de yıkıldığına değinen Yıldırımhan, “ Hükümetimizin zaten birçok sosyal ve ekonomik alanda uyguladığı teşvikler var. Özellikle cazibe merkezleri ve KOBİ’lere yönelik uygulamalar, İŞKUR teşvikleri. Geçmiş dönemlerde belki yakın tarihlere kadar vatandaş hep alan devletten şikayet ediyordu. Şimdi ise işverenlere, sosyal kesimlere, STK lara veren ve teşvik eden, destekleyen devlet olmayı başarmış bir durumdayız. Sürekli yeni projeler geliştirerek gelin size imkan sağlayalım. Siz proje ürettikçe sizlere imkan sunalım diyen bir devlet ver Allah’a şükürler olsun. Onun için biz yatırımcıların ve işverenlerin ayağına gidiyoruz. Bunları anlatıyoruz. Bir taraftan da işsiz potansiyelimizi aşağıya çekmek için mücadele veriyoruz.Bütün sorunları elbirliği ile çözebiliriz. Hep birlikte üreterek, sorumluluk alarak, insanımızı kucaklayarak geleceğe çok daha güçlü yürüyebiliriz” dedi.
1.5 MİLYON KİŞİYE İŞ İMKANI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde açılan kurs ve geliştirilen teşvik programları sayesinde işsizlik sorununun önemli ölçüde eksileceğinin altını çizen Yıldırımhan, “Bütün gayretimiz gittiğimiz illerde teşviklerimizi anlatmak. Zaten bizim kurumumuzun teşvikleri hemen hemen bütün işverenler tarafından eşit bir şekilde kullanılıyor. Uzun zamandan bu yana uyguladığımız iş başı eğitimi programları, meslek edindirme kursları, girişimcilik kursları sürüyordu. İş başı programından binlerce işverenimiz yararlandı. Bu yıl da inşallah bu programdan 500 bin işverenimizi yararlandırmayı planlıyoruz.Yani birbuçuk milyonun 500 bini işbaşı eğitimi olacak. Sonra bunları kalıcı istihdama yönlendireceğiz. Meslek eğitimi kursları, girişimcilik kursları ayrıca devam edecek. Böylece işsiz sayımızı işverenlerle ortak bir çalışmayla giderek azaltacağız” ifadelerini kullandı.
SİGORTA PRİMLERİ VE VERGİLER İŞKUR’DAN
İşsizlik konusunda toplum yararına çözüm odaklı projeler ürettiklerini söyleyen Yıldırımhan, bu projelere bir yenisinin daha eklendiğinden bahsetti. Yıldırımhan, bu projeyi şu sözlerle tanıttı: “ Artı istihdam dediğimiz yeni bir programı daha devreye almış olduk o da şu bir işverenimiz bu programdan yararlanmak için bizim İŞKUR il müdürlüklerimize başvurarak yeni bir eleman alırsa bu elemanın asgari ücret üzerinden sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. İŞKUR’un bütün ülke genelinde bu programlardan faydalandıracağı insanlara ödeyeceği ve bu projeleri karşılayan para yaklaşık 12 milyar liranın üstünde. Bu çok ciddi ve önemli bir kaynak. Bundan tamamen işverenlerimiz işçi istihdamı sağladıkları sürece faydalanacaklar”
ENGELLİLERİMİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yürüttükleri çalışmalar kapsamında engelli bireyleri de önemsediklerini dile getiren Yıldırımhan, “ Engellilerimiz de bizim için çok önemli. Engelli ve kadın işçi istihdamına da çok önem veriyoruz. Bu anlamda da çok önemli teşviklerimiz var bir engellimiz kendi işini kurmak istiyorsa biz ona 36 bin lira işletme sermayesi veriyoruz onun dışında işletmesinin bir yıllık elektriğini suyunu ödüyoruz. Bir cihaz alacaksa da İŞKUR olarak bu cihazın bir kısmını da biz ödüyoruz” ifadelerini kulandı.
TRABZON TAM BİR TURİZM ŞEHRİ
Trabzon’un yapı olarak sanayi kenti olma özelliği taşımadığını vurgulayan Yıldırımhan, bu şehirde küçük sanayilerin geliştiğini söyledi. Bunun için de Arsin, Şinik ve Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgeleri’nin geliştirilmesine yönelik yatırımların söz konusu olduğunu söyledi. Öte yandan Trabzon’un turizm konusunda gelişmeye açık olduğunu belirten Yıldırımhan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Trabzon tam turizm kenti olma iddiasını çok güçlü bir şekilde sürdürüyor ve biz de bunu destekliyoruz. Turizmin getireceği ana sektör hizmet sektörüdür. Şimdi Trabzon’da hizmet sektöründe müthiş bir açığımız var ve birçok gencimiz buradan ekmek yiyebilir. İstihdama ulaşabilir. Ama bizim gençlerimizin büyük bölümünün de bu manada bir kaygıları yok. Biz bu konuda İŞKUR olarak ciddi manada kurs açıyoruz. Gelen turist hizmet kalitesine de bakıyor. Açılan otellerde kaliteli hizmet sunacak personellere de ihtiyacımız var ve bu alandaki işletmecilerin en çok istedikleri şey kaliteli eleman. Bu konudaki açığı gidermek için de elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Biz hem yatırımcımızın yanındayız, hem de iş arayan gencimizin yanındayız. Gücümüz neye yetiyorsa bütün imkanlarımız seferber edilmektedir.Bu seferberlik yürüyüşünde herkes elini taşın altına koymalıdır.” ifadelerini kullandı.