Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu AHaber'de soruları yanıtladı.
15 TEMMUZ'UN ARDINDAN KAMUDA FETÖ TEMİZLİĞİ
15 Temmuz'da karşı karşıya kaldığımız olaylar Türkiye'nin kamu hayatında bir değişiklik yapılması gerektiğini ortaya koydu.
Kamu personel sistemi yeniden ele alınmalıdır. Personelin değerlendirilmesi.. Sadece kendinden üst makamda olanların değerlendirmesi mi yoksa hizmet alanların da değerlendirmesi şeklinde mi yapılmalı.. Tüm bunlar 51 yıllık problemler.
Eskiden bunlar çok önemli problemler değildi ama şimdi durum farklı. Yeni bir kamu personel sistemine ihtiyaç var. Şimdi gördük ki milli güvenlik dahil olmak üzere yeni bir sistem oluşturmalıyız.
Türkiye'nin güvenliği tehlikeye düştüğü andan itibaren eğer OHAL olmasaydı Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye düşüren bu devlet memurları için bir şey yapamazdık. Soruşturma açılırdı ama sonra geri dönebilirlerdi.
657 SAYILI KANUN NASIL DEĞİŞECEK?
Terör örgütü üyesi olan ve Yargıtay'dan hakkında bir karar yoksa devlet memuru olabilir. Biz bunun değişmesi için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda çok uzun zamandan beri ciddi çalışmalar var.
Bu kanun değişikliği sosyal diyalog içerisinde değişiklik olsun. Hizmet anlayışının daha iyi olduğu her konunun teker teker ele alındığı devleti muhafaza edebilecek süreci çok yakın bir zamanda çalışmalarımız neticesinde paylaşacağız.
KPSS'DE SİSTEM NASIL DEĞİŞECEK?
Bu görüşülen bir konu.. Devletin içerisine çöreklenmiş devletin vergisi ile geçinen ama devlete tuzak kuran bir sistem var. Bu konuda eksiklikler ne nasıl tamamlamalıyız bunlar değerlendiriliyor.
Ben devlete girip sonra istediğim şeyi yaparım gibi bir anlayış yok. Çalışan ve çalışmayan memuru ayıklamamız lazım.
KAMUDA NE KADAR MEMUR AÇIĞI VAR?
Şu ana kadar 76 bin açığa alma var. Büyük bölümü TSK bünyesinden.. 5000 bin civarında da kamudan çıkarma var.
51 bin 52 bin civarında devlet memuru alabileceğimiz öngörmüştük. Bu yıl eğitim öğretime başlayacak yeni öğretmenlerimiz var. Bunun dışında 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı da yapılacak.
Şu anda bu sürecin nereye gideceği konusunda çalışmalar tamamlanacak son kararı o zaman açıklayacağız.
2010 KPSS'DE MAĞDURİYET NASIL GİDERİLECEK?
Bu konuda ÖSYM, biz ve Maliye Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor. Bu sınava şaibe kazandıranlar ortaya çıkacak. Devlet adil bir sonuç ortaya koyacaktır. 140 bin kişi önemli bir sayıdır.
DARBE RİSKİ GEÇTİ Mİ?
Türkiye'de bir daha böyle bir tehdit olmaz demek doğru olmaz diye düşünüyorum. Cinnet hali içerisinde olanlar, Türkiye'yi uluslararası alanda ihaleye çıkaranların her türlü eylem içinde bulunabileceklerini düşünüyorum. Yıllarca TSK gibi onurlu ocaklarımızı kullanıp yapması gerekeni değil yapmaması gerekeni yapan yıllarca haince sinsice bekleyen bir hain grup.
Elbette tedbirlerimizi alacağız almaya devam edeceğiz. 15 Temmuz bize kendi hürriyetine nasıl sahip çıkabileceğini, canını ortaya koyabilen bir millet var. Bu millet onları küçümseyen onun oyuyla benim oyum bir mi diyenlere gereken cevabı verdi. Bunu dünyada gördü.. Bütün ülkeler gördü.
15 Temmuz ve sonrası yaşananlar Türkiye üzerinde plan kurmaya çalışanlara yönelik çok önemli bir korku dalgası oluşturmuştur.
DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ YAKINLARINA VE GAZİLERİNE MAAŞ
O konuda bir çalışmamız var. 240 şehidimiz var. 2200 civarında da yaralımız var. Bu yaralılarımızın bir kısmı (Bunu söylerken edeb ediyorum. Yaptıklarının maddi bir karşılığı yok çünkü ölçülemez) ile ilgili mevcut kanunlarımız işliyor. 3000 ila 3200 lira arasında maaş alacaklar. Şehit aileleri 3200 ile 5226 lira arasında maaş alacaklar.
Malul olanlar 320 bin liraya kadar tazminat alacaklar. Şehit alanlar 240 bin lira tazminat alacaklar. Huzurunuzda SGK'ya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Bütün çalışmaları zamanında yaptılar. Sivil şehitlerimiz de belirlendi. Onlarla ilgili çalışmalarda tamamlanacak.
En düşük şehit maaşı 3200 lira en yükseği 5226 lira. Meselenin şeref ve onur bölümü onlarla birlikte ömür boyu gidecektir.