DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, ''Toplumun anayasa değişikliğine niçin 'evet' ya da 'hayır' demesi gerektiği konusunda aydınlanması gerekir'' dedi.
Macit, partisinin Trabzon İl Başkanlığında DSP Genel Başkan Yardımcıları Erol Tuncer ve Uluç Gürkan ile basın toplantısı düzenledi.
Halk oylaması sürecinde Başbakan ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere siyasi partilerin kullandığı üslubun çok sert ve ayrıştırıcı olduğunu öne süren Macit, bu üslubun demokrasiye zarar getireceğini ve sorunları çözmek yerine çoğaltacağını ifade etti.
12 Eylülde halk oylamasına sunulacak Anayasa değişikliği ile ilgili çok fazla açıklayıcı bilgiye ulaşamadıklarını belirten Macit, ''Toplumun Anayasa değişikliğe niçin 'evet' ya da 'hayır' demesi gerektiği konusunda aydınlanması gerekir'' diye konuştu.
Macit, geçmişte anayasa değişikliklerinin tüm kesimlerin katılımıyla uzlaşı içinde yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''AK Parti döneminde uzlaşmanın ön plana alınmadığı ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine çok fazla önem verilmeden tek başına AK Parti'nin dayattığı ve parmak çokluğu ile TBMM'de oy alınarak halk oylamasına götürülen bir süreç yaşadık. Bu süreci ve böyle bir anayasa değişikliğini doğru bulmuyoruz.''
AK Parti'nin, ''12 Eylülcülerin yargılanmasının önü açılacak'' şeklinde yazılı bir açıklama yaptığını belirten Macit, ''Bu tamamen yanlıştır. Birçok nedenden dolayı 12 Eylül darbecileri ne yazık ki yargılanamayacaktır. O günkü darbenin hesabını vermelerini tüm Türk halkı istiyor ama mevzuat ve uygulamalar bunların yargılanamayacağı yönündedir'' dedi.
Hükümetin yapılacak değişiklik ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirmek istediğini, değişikliğin kabul edilmesiyle bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın ise başka bir liderin kontrolsüz bir güce sahip olacağını öne süren Macit, ''Bu güç Türkiye'nin hayrına değildir, zararınadır, felaket getirir bu nedenle ileride böyle bir tehlikenin oluşmasını önlemek için 'hayır' diyoruz'' şeklinde konuştu.