Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, ülke genelinde sürdürülebilir yerleşme, kentleşme, sağlıklı ve güvenli yapılaşmayı sağlamayı, afet zararlarını azaltmayı ve önlemeyi misyon edindiklerini söyledi.
Bakan Özak, Maçka ilçesinde bir otelde düzenlenen ''İmar Kıyı ve Afet Uygulamaları Doğu Karadeniz Bölgesel Semineri''nin açılışında yaptığı konuşmada, hükümetleri döneminde ülkenin sosyal ve ekonomik hayatının hemen her alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.
Bakanlık olarak yürüttükleri faaliyetlerin de bu çalışmalara paralel olarak devam ettiğini ifade eden Özak, ''Bakanlığımız planlı, sağlıklı yerleşmeleri ve güvenli yapılaşmayı insanca yaşamanın, uygar bir toplum olmanın temel şartı olarak kabul etmektedir. Bu çerçevede ülke genelinde sürdürülebilir yerleşme, kentleşme, sağlıklı ve güvenli yapılaşmayı sağlamayı, afet zararlarını azaltmayı ve önlemeyi misyon edindik'' dedi.
Bugün yurdun her köşesinde yapılan her yatırımın, inşa edilen her binanın, yolun, sokağın veya altyapı tesisinin arkasında ya alanını, projesini onaylayan, ya doğrudan inşa eden, ya mali veya teknik destek sağlayan, ya da standardını koyan, usul ve esaslarını belirleyen kurum olarak bakanlığının yer aldığını vurgulayan Özak, şöyle devam etti:
''Planlı, düzenli ve çevreye duyarlı yerleşmelerin oluşması için çalışmalar yaptık. Toplumların ve ülkelerin kalkınmalarının temelinde çevreyi ve doğal kaynakları planlı kullanmaları yatmaktadır. Bunlar ülkelerin gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olduğu kadar, bu gelişmeye imkan sağlayan en önemli faktörler durumundadır. Başka bir ifadeyle planlı ve sağlıklı yerleşmeler bir ülkenin gelişmişliğinin bir sonucu olmaktan öte gelişmeyi sağlayan en önemli etkenlerdendir. Sadece sonuç değil, aynı zamanda sebeptir. Planlı ve sağlıklı bir kentsel çevre, sosyal ve ekonomik gelişme için bir taraftan yeni imkan ve fırsatlar sunarken diğer taraftan riskleri ve sosyal, ekonomik ve çevresel maliyetleri düşürmektedir.''
Bakan Özak, bugün ülkenin her köşesinde yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmenin arkasında fiziksel ve çevresel standartları yükseltilmiş, altyapısı iyileştirilmiş kentlerimizin önemli bir payının olduğunun göz ardı edilemeyeceğini kaydetti.
Trabzon Valisi Nuri Okutan da, kaçak yapılaşmanın Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkati çekerek, ''Kaçak ve ruhsatsız yapılaşma bir taraftan çarpık ve düzensiz yapılaşmaya sebebiyet verirken diğer taraftan da ekonomik, sosyal ve kültürel alanda başka sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Tarihi ve kültürel değerlerimizin korunması hususunda bir bilinç oluşturmalıyız'' diye konuştu.
İmar Kıyı ve Afet Uygulamaları Doğu Karadeniz Bölgesel Semineri, 7-9 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. İlki Trabzon'da düzenlenen bölgesel seminerler, daha sonra Erzurum ve Gaziantep'te yapılacak.