PKK'nın eylemsizliği sona erdirme kararının ardından, avukatları aracılığıyla açıklamalar yapan örgütün cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan 21 Mart'a kadar bekleyeceklerini ve hükümetin tavrını izleyeceklerini söyledi.
Bünyesinde PKK'yı da barındıran KCK 28 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, hükümeti ateşkes döneminde yumuşatıcı bir adım atmamakla suçlayarak eylemsizlik sürecinin sona erdiğini duyurmuştu
Türkiye Abdullah Öcalan, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini Kürt sorununu çözmek değil, hegemonya kurmaya çalışmakla da suçlayıp, sorunun çözümünde Cumhuriyet Halk Partisi'nin mevcut pozisyonunun AK Parti'den daha olumlu olduğunu da savundu.
Örgütün eylemsizliği sona erdirme kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "terörle bir yere varılamayacağını herkes gördü" şeklinde konuşmuştu.
PKK, Türkiye'de Anayasa değişikliği referandumu kampanyalarının hız kazandığı 13 Ağustos 2010 tarihinde ateşkes ilan etmiş, ardından ateşkes sürecini seçimlerin yapılacağı 2011 Haziran ayına kadar uzattığını açıklamıştı.
Örgüt, daha sonrasında ise ateşkes sürecinin Mart ayında gözden geçirileceğini duyurmuştu.
PKK'nın Kandil Dağı'ndaki yöneticisi Murat Karayılan ise Şubat ayındaki bir açıklamasında, sürecin devamı için "yumuşatıcı bir adıma ihtiyaç olduğunu ancak hükümetin buna yanaşmadığını" savundu.
Karayılan hükümetin askeri bir yönelime hazırlandığını da iddia etti.
Örgütün eylemsizliği sona erdirme kararını BBC Türkçe'ye değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk, hükümet adım atarsa Abdullah Öcalan'ın hala müdahale edebileceğini ve ateşkesin Haziran'a kadar sürebileceğini söylemişti.
Türkiye'deki bazı gözlemciler, PKK'yı kış aylarına doğru, lositik gereksinimler dolayısıyla ateşkes ilan edip bu ateşkesleri bahar aylarına doğru bozduğunu söylüyor.
PKK'nın kalıcı ateşkes şartları PKK kalıcı ateşkes ilan etmek için şu şartları öne sürüyor: 1- Askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, 2-KCK tutuklularının serbest bırakılmasıı, 3-Öcalan'la müzakere yürütülmesi ve sürece aktif olarak katılmasının önünün açılması, 4- Anayasa komisyonu ile Hakikatleri Araştırma Komisyonlarının kurulması, 5- Ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılması