AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Salih Cora Radyohaber61'de Siyaset Gündemi programı ile Trabzon halkıyla buluştu.
Kendinizi tanıtır mısınız?
1981 yılında Tonya’da doğdum. İlköğretimimi Tonya ilçesinde okuduktan sonra ortaokulu ve liseyi Trabzon’da Atatürk İlköğretim Okulu ve Atatürk Lisesi’nde okudum. Bu süre içerisinde Trabzon’da Fatih Lisesi öğrenci yurdu ve Atatürk Lisesi devlet yatılı parasız yurtlarında kaldım. Daha sonda 1998 yılında Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandım. 2002 yılında Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Trabzon’da serbest avukatlık yapmaya başladım. Bu süre içerisinde ve daha öncesinden beri üniversite yıllarından itibaren siyasetle yakından ilgilenmekteyim. Üniversitede de öğrenci derneklerinde faaliyetlerimiz olmuştur. Üniversiteyi bitirip Trabzon’a geldiğimizde AK Parti ile tanıştık. 2004 yılında AK Parti’de İl Başkan Yardımcısı olarak göreve başladım. Bu süre içerisinde Türkiye’de en genç yaşta, en uzun süre il başkanlığı görevini adıyla bir siyasetçi unvanına sahip olduk. Tabii ki bu bizim için bir gurur vesilesidir. Başbakanımız, bize göre lider olan bu kişinin liderliği altında kurulan bu partinin Trabzon ilinde Türkiye’nin en genç İl Başkan Yardımcılığı önemli bir görevdi. Bu tabii ki de gençlere güvenin ve ne derece önemli olduğunun göstergesidir. Bu süreçte bizler 2007 genel seçimleri ve 2009 mali seçimlerinde seçim koordinasyon merkezi yaptık. Seçim koordinasyon merkezi başkanlığı ile aynı zamanda il seçim başkanlığı görevini sürdürdük. Takdir edersiniz ki bu genç yaşta herkesin hayatını yeni kurduğu dönemlerde, farklı idealleri farklı hayallerin olduğu bir dönemde biz siyasette insanlar, halkımıza hizmet etme suruyla çalıştık. Yani genelde siyaset hayatın yolculuğunun son devresinde ‘hadi bir de siyaset yapayım’ anlayışıyla devam etmektedir. Biz ise bu yaşta gençliğimizin baharında beklide ailemizden çevremizden iş hayatımızdan fedakârlık yaparak öyle bir sürece girdik. Çok şükür ki bu yolda çok büyük tecrübeler edindik. Kendimize ruhsal, sosyal, kültürel ve gelişimimiz açısından da katkısı olduğunu düşünüyorum. Siyaseti bu manada tüm gençlere tavsiye ediyorum. Gençlerin özellikle demokrasiye katılımları konusunda siyasetin katkısı olacaktır. Sosyal ve toplumsal konulara duyarlı bir gençlik oluşacağını ve yeni neslinde buna göre daha güçlü, güven duyulan bir gençlik olabileceğini düşünmekteyim.
Bize bu süreç içerisinde Trabzon’da çok önemli iki seçimin koordinasyonu görevi verildi. Yine o dönemde AKP genel merkez AR-GE başkanlığı tarafından düzenlenen teşkilat eğitimlerinde partimizin siyası ve hukuki kimliği yine sandık eğitimleriyle alakalı olaraktan bütün Trabzon’da tüm il ve ilçelerde, köy- köy, mahalle-mahalle teşkilat eğitimleri verdik. Bu da şunu göstermektedir ki biz gençlere güvenildiği zaman yapamayacakları iş, başaramayacakları olay yoktur. Bu konuda bizler iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyoruz. Bu manada yapmış olduğumuz istişarelerde bilgi ile siyaset, kültür ile siyaset, teknoloji ile siyaset arasında bir köprü vazifesi olmak amacıyla gençlerin demokrasiye katılımlarını güçlendirilmesi açısından yapmış olduğumuz istişarelerde teşkilatımızın bize göstermiş olduğu teveccüh doğrultusunda halkımıza daha iyi hizmet edebilmek noktasında istikrarımı belirleme doğrultusunda çalışmalar yapıldı. Bu doğrultuda bir nevi halkımızın bir temsilcisi olarak aynı zamanda gençlerimizin de bir temsilcisi olarak milletvekili aday adayı olmaya karar verdik.
Temayül ve mülakattaki izlenimleriniz nasıl oldu?
AK Parti aday adayı belirleme sürecinde temayül yoklaması, kamuoyu yoklaması, genel merkez mülakatları Başbakanın kendi komisyonunda oluşturduğu komisyondaki değerlendirmelerle beraber aday adaylığı süreci sona ermektedir. Bu manada partimizin teşkilatlarımızın görüşünü almak amacıyla tüm ilçe, köy, mahalle, belde teşkilatlarımızın temayülüne başvurmuştur. 20 Mart 2011 tarihinde Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılan temayül yoklaması da bu saydığımız parametrelerden bir tanesidir. Temayül yoklamasının sonuçları herhangi bir adaya hak teşkil etmediği gibi herhangi bir sonuç da doğurmaz. Yani temayül yoklaması ne hiçbir şeydir, ne de sonuç olarak her şeydir. Sadece bir değerlendirmedir. Biz temayül yoklamasında uzun süre teşkilatlarda görev yapmış olmama rağmen 2010’da görevimiz sona erdiğinde yapmış olduğumuz kısa bir çalışmaya rağmen çok güzel bir sonuç elde ettiğimizi düşünüyorum. 35 aday adayı içerisinde ilk 10 içerisinde yer almak bir genç adaya gösterilen teveccühün açık kanıtıdır.
Temayül yoklamaları önemli fakat daha adil olması için bence bürokrasiden gelenlerle teşkilatlardan gelenlerin ayrı kategoride değerlendirilmesini daha faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bu da kendi içerisinde bazı zorluklar olduğu için böyle bir yöntem denenmedi. Temayül yoklamasının ilk onunu değerlendirdiğimiz zaman Erdoğan Bayraktar beyi bir kenara bıraktığımızda geri kalan kişilerin teşkilatlarda çok uzun görev yapış olması, ilçelerdeki danışma meclisi toplantıların katılmış olması, ilçe teşkilat mensuplarıyla birebir iç içe olmaları neticesinde farklı bir teveccühe mazhar oldular. Bürokrasiden gelenler ise kısa süre içerisinde bu ilişkiyi kuramadılar bu onların kesinlikle yetersiz oldukları algılanmaması gerekir. Sonuçta onların sürecini genel merkez ayrıca değerlendiriyor. Çünkü genel merkez bu yoklamaları bizden iyi bildiği için temayül yoklamaların tek başına bir sonuç olarak görmemektedir. Erdoğan Bayraktar’ın ikinci sırada sürpriz olarak çıkmasını ben kabul etmiyorum. Çünkü Erdoğan Bey Türkiye’nin en flaş bürokratiklerinden birisidir. Bürokrasinin Aleks’i olarak adlandırılmaktadır. Bu manada Sayın Başbakanımızın kendisini Trabzon’a yönlendirmiş olması temayüle girecek olması Başbakanımıza karşı ahde vefa borcunun oluşmasına neden oldu. Böylelikle kullanacak oyun altıdan beşe inmesine neden olmuştur, bir oyu Erdoğan Beye ayırdılar geri kalan oyları da kendi takdirlerine göre tercih ettiler. Böylelikle bu 35 aday adayı da mülakata çağrılmışlardır. 24 Mart da Ankara’ya gittik 25 Mart’ da genel merkezde mülakata gittik. Bu süreçte AKP Genel Merkezinde çok muazzam bir organizasyon vardı. Kurumsallığın profesyonel manada oturduğunu gözlemledik. Bütün aday adaylarının hiçbir şekilde karışıklığa mahal vermeden çok düzenli bir şekilde mülakatlardan geçtiğini gözlemledim. Genel merkezde benim özellikle dikkatimi çeken engelli adayların çok fazla oluşu, engellilere partimizin göstermiş olduğu önemin açık bir kanıtı da olmuştur. Görme engelliler, ortopetik engellilerin aday adaylığının yoğun olması bayan aday adaylarının fazla olması, genç adaylarının fazla olması dikkatimi çekti. Bu mülakatta aday adaylarının kendilerini tanıtmasına, bilgi birikimine, kendini ifade edebilme yeteneğine, üslubuna göre değerlendirmeler yapılmış. Bu mülakat sonrasında üst komisyonda durum denemesi yapılacak ve sonrasında da Başbakanımızın kurduğu komisyonunda aday adayları değerlendirilip son şekil verilecektir diye düşünüyorum.
Ne yapmayı düşüyorsunuz projeleriniz neler?
Biz şuan AKP Trabzon milletvekili aday adayıyız adaylık konumuna henüz erişmedik aday olduğumuz zaman projelerimizi daha detaylı bir şekilde kamuoyunla paylaşma imkânımız olacak. Takdir edersiniz ki aday adayı olarak bu yola girerken projesiz, halka hizmet noktasında herhangi bir düşünce üretmeden yola girme durumumuz olmamıştır. Şuan Türkiye’de 18-30 yaş arası 15 milyon genç seçmen var, buda nüfusumuzun %26’sına denk gelmektedir. Ve TBMM’de milletvekili yaş ortalaması 54,30 yaşın altında hiçbir milletvekili bulunmamaktadır. Genç bir hukukçu olmamız nedeniyle gençler yönelik düşüncelerimiz vardır. Özellikle gençlerin demokrasiye katılımları noktasında, istihdama katılımı noktasında çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Ve gençlerin anayasada sadece madde bağımlılığı maddesiyle yer almasını genç bir aday olarak kabul etmiyorum. Gençliğin önündeki hususların çözülmesi hususunda gençliğin üniversitelerden mezun olduktan sonra veya öğrenimini tamamladıktan sonra istihdama katılabilmeleri için destek görmeleri ve bu konuda gerek ticaret sanayi odaları kapsamında gerek yasal düzenlemelerle beraber maddi olarak da desteklenebilecekleri kendilerinin cesaretlendirilebilecekleri projeler oluşturmayı düşünmekteyiz. Bu konuda gerekse kanun düzenlemelerine katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.
Türkiye bir reform çağı yaşıyor kendi kabuğunu kırıyor ve ileri demokrasi yolunda ileri adımlar atıyor. Üstünlüğü hukukundan hukukun üstünlüğü aşamasına geçiş yaşanıyor. Trabzon’da sayılamayacak derecede yapılan yeniliklerin AKP döneminde yapılmıştır. Eksik olanlar tabi vardır, yaşam sürdükçe insan ihtiyaçları sınırsızdır taleplerde artacaktır. Siyasetçilerinde görevleri bu taleplere göre çözüm üretmektir. Bu manada en önemli eksikliğin Trabzonspor’un şampiyonluğunu çok eksik görüyorum. Buna da AKP olarak bir çözüm bulmamız mümkün değil gibi? J Bu espri ardından yaylaların turizme kazandırılması, içerideki ilçelerimize duble yolların yapılması bu yollar ile ilçelerimizin illerle ulaşımının kolaylaştırılması, Trabzon’un spor merkezi, sağlık merkezi, eğitim merkezi olması yolunda önemli çalışmalar yapabileceğimizi düşünüyorum. Tersanenin tamamlanması ile işsizliği Trabzon’da büyük ölçüde çözüm bulunacağını düşünmekteyiz. Bütün ilçelerde illerdeki gibi üniversitelerin kurulması ilçe ekonomisine katkı sağlanacağını düşünmekteyim. Bunlar aday adayı projelerimdir, aday olduğum zamanki projelerimi yeri gelince kamuoyuyla konuşacağım. Yine hukukçu olmamız nedeniyle yargı reformu ile ilgili ve gelinen süreçte anayasa değişiklikleri ile ilgili görüşlerimizi düşüncelerimizi bir aday kimliği ile beraber inşallah açıklayacağız.
Genç siyasetçilere tavsiyeleriniz neler?
Türkiye’de gençleri oy deposu olarak görülmemesi gerekiyor, gençler siyasi partilerin militan deposu olarak görülmemesi gerekiyor, gençler üzerinden oy avcılığı yapılmaması gerekiyor. Gençler siyasetin nesnesi olarak değil siyasetin ve toplumun tüm katmanlarının nesnesi olarak görülmesi gerekiyor. Bu manada sayın genel başkanımız Recep Tayip Erdoğan2ın çok önemli bir sözü vardır ‘gençler yedek kulübesinde değil ilk on birde olmalıdır’ gençleri AKP her zaman siyasetin bir öznesi olarak görmektedir ve siyasette gençlere her zaman yer vermekte bu manada seçilme yaşının 21e indirilmesiyle beraber gençlerin önünü açmakta gençlere çok önemli bir vizyon seçmekte, güven aşılamakta ve cesaret vermektedir. Bizlerde bu cesaretten yola çıkarak gençlerin önünün açılmasını, demokrasiye katılım noktasında geç yaşlarda değil genç yaşlarda olması gerektiğini düşünerek. Geç değil genç olsun dedik.
Baya stresli bir yoldan geçeceksiniz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Olayı değerlendirirken seçim sonuçlarına göre seçmen sayısına göre olayları değerlendirmemiz lazım. Bildiğiniz gibi Trabzon’da ortalama 380- 400 bin civarında oy kullanan vardır, 2007 genel seçimlerinde AK Parti 231bin oy aldı. MHP 57bin oy aldı, CHP 55bin civarında oy aldı. Şimdi 231bin oy alan AK Parti milletvekili sayısının 8 olduğu dönemde 1-2-3-4 ve 5. Sıradaki milletvekillerini kesintisiz olarak aldı. Geri kalan 6, milletvekilini MHP, 7, sıradaki milletvekilini CHP, 8. sıradaki milletvekilini de AK Parti aldı. AK Parti bu milletvekillerini aldıktan sonra baki bir oy oranı da kalmıştır yani açıkta kalan bir oyda olmuştur o oy 7. sıradaki milletvekilini zorlamıştı. 7. sıradaki CHP’nin aldığı milletvekilini alamayınca 8. sıradakini aldı. Olayı değerlendirdiğimiz zaman AKP 5. sıraya kadar kesintisiz alıyor, o yönde bir sıkıntı yok. Mevcut partilerin almış olduğu seçmen sayısında % 10 baraj uygulandığı için %10 almış olduğu oyu bütün partilerden düşürülmesi gerekiyordu geriye kalan oyları da sıraya göre bölünmesi gerekiyordu. Bölündükten sonra olayı değerlendirdiğimizde AK Parti’nin şuanda 5 milletvekili çok rahatlıkla aldığını hatta 6. Milletvekili için CHP’nin ne kadar şansı varsa MHP’nin ne kadar şansı varsa AKP’nin bu kadar şansı var. Ben bunu seçim sonunda yaptığım analizle değerlendiriyorum. Ciğer siyasi parti mensuplarının alınmasını istemiyorum ama durum bu, CHP ve MHP’nin bir milletvekili çıkarması için 68bin oy alması gerekiyor. Daha önceden 55bin oyu vardı, bu oyu 13bin arttırması gerekiyordu. AK Parti’nin de 230bin olan oyunu 270bine çıkardığı zaman oyunu 600 yapma olasılığı vardır. Çünkü geriye kalan oy 130bin bu oy da bütün diğer partiler bölüşecek temsilde adalet noktasında tartışmalar olabilir ama mevcut seçim kanununa göre AK Parti’nin oy oranını 30-40bin arttırması halinde 600 yapma durumu vardır. Buna göre AK Parti’nin şansı daha yüksektir.
Siyasete atılma fikriniz nerden geldi aileniz nasıl karşılıyor?
Benim ailem Tonya’da. Tonya’da da siyasetle uğraşmış bir aile çevremiz vardır. İlçede evvelinden beri siyasetle ilgilenen bir aileyiz. Böylelikle gurur duyacağımız bir siyasi geçmişimiz vardır. İnşallah onların taşımış olduğu bayrağı bizler daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz.
Trabzon’da bana göre en büyük sorun işsizliktir. Bu konuda hükümetimizin yaptığı çalışmalar mevuttur. Bu konuda sanayinin teşviki konusunda Trabzon’u teşvik konusunda değerlendirilmesi özellikle fındıkta yaşanan sorunlarda ekonomik sıkıntının yaşandığı doğrudur. Trabzon’un daha fazla istihdam alması içim biz sanayicilerin iş adamlarının Trabzon’a dönüp tekrar fabrikalar kurması işsizliğin önüne geçmesi amacıyla çeşitli yatırımlar yapmasını biz de teşvik edeceğiz. Bunun takipçisi olacağız. Bizlere böyle fırsat verirseniz bizlerde bunun yapmaya canı gönülden hazırız.
Seçimlerin herkese hayırlar getirmesini diliyorum.