Her yıl geleneksel olarak Cenevre Birleşmiş Milletler ’de yapılan yıllık Çalışma örgütü (ILO) konferansı başladı. İlk gün ülke bakanları söz alarak ülkelerindeki çalışmalar hakkında bilgi verdiler. Bu bağlamda Türkiye adına toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da Türkçe olarak yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“İşgal altındaki Arap topraklarında yaşayan işçilerin durumuna ilişkin Genel Direktör tarafından sunulan raporu memnuniyetle karşılıyoruz. Raporda ifade edildiği üzere, bölgede artan baskı ve şiddet yanında kaynak ve malzeme girişi başta olmak üzere getirilen kısıtlamalar tüm Filistinliler için hayatı daha da zor hale getirmektedir. Uygulanan bu kısıtlamaların kaldırılmasının ve barış sürecinin canlandırılmasının bölgede ekonominin iyileşmesi ve istihdam yaratılması için bir önkoşul olduğuna inanıyoruz. BM tarafından kabul edilen “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” insan-merkezli, kapsayıcı ve dönüştürücü hedefleriyle, küresel ölçekte sosyal adaletin sağlanması için atılmış tarihi bir adımdır. Bu sayede Saygın İş Gündeminin önemli unsurları bu hedefler arasında yerini almıştır. 2019 yılında kutlayacağımız ILO’nun 100. Yılı bağlamında hayata geçirilen Yüzyıl İnisiyatiflerinden biri olan Yoksulluğa Son Verilmesi İnisiyatifi de ILO’nun 2030 Gündemine sunacağı katkının daha iyi tanımlanmasına yardımcı olacaktır.”
Bakan Soylu AK Parti hükümetinin kalkınmaya ilişkin gerçekleştirdiklerini de şöyle dile getirdi: “Hükümetim, tüm bu alanlarda önemli başarılara imza atmıştır. Milli gelirimizi büyük bir hızla artırırken, bu büyümeden özelliklede düşük gelirli kesimin yararlanmasını sağladık. 2002 yılında kişi başına düşen milli gelirimiz 3500 Dolarken bu rakamı 10.000 dolar seviyelerine yükselttik. En yüksek gelire sahip %20’lik grubun gelirinin en düşük gelire sahip %20’lik grubun gelirine oranı olarak ifade edilen P80/P20 oranımızı da aynı dönemde 9,43’ten 7,4’e düşürdük. Daha adil bir gelir dağılımına katkıda bulunmak ve düşük gelirli çalışanların durumlarını iyileştirmek adına, bu yılın başında sosyal diyalogla asgari ücreti %30 oranında artırdık. İşverenlere yönelik sosyal güvenlik prim teşvikleri, farkındalık yaratıcı çalışmalar ve uyguladığımız projeler neticesinde kadın ve genç istihdamının artırılması konusunda önemli adımlar attık. Kadınların işgücüne katılma oranını 2007 yılından bugüne %35 oranında artırırken, ülkem için büyük bir potansiyel teşkil eden genç nüfusun istihdama erişimini kolaylaştırmak adına aktif işgücü programlarına büyük yatırımlar yaptık. Aldığımız tüm bu önlemler sayesinde, küresel krizin başladığı 2008 tarihinden bu yana yarısı kadınlar olmak üzere toplam 5,3 milyon kişilik istihdam yarattık. Bunun yanında, 2004 yılında %52 olan kayıt dışı istihdam oranımızı da %32’ye kadar düşürdük.”
Bakan Soylu: “Ülkemin milli gelire oranla en yüksek insani yardım yapan ülke olduğunu vurguluyor, bu vesileyle bir kez daha uluslararası toplumu bu insani trajedi için harekete geçmeye ve bölge ülkeleri üzerindeki yükü paylaşmaya davet ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.