Trabzon Özel Karadeniz Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Cengiz Soylu, yaklaşan yerel seçimlerin gerginliği artırmakla kalmadığını, aynı zamanda seçime girecek siyasilerin de stres yükünü arttırdığını söyledi.
Siyasi yaşam ve seçim sürecinin, adaylardaki duygular ve isteklerdeki aşırılığı doruğa çıkarıp, sürekli artan oranda stres üretilmesine yol açtığını belirten Soylu, ”Zaten aday adayı belirleme süreciyle iyice gerilen siyasetçilerin, seçim ve seçim sonrası durum için stres riski katlanarak artmıştır. Stres, vücutta karmaşık biyokimyasal değişiklikler yaparak bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını, diğer insanlarla olan iletişimini, sosyal ve mesleki işlevselliklerini etkiler.
Strese bağlı olarak huzursuzluk, sinirlilik, saldırganlık, depresyon gibi kişisel etkiler; kaza eğilimi, alkol ve sigara tüketimi, aşırı yeme gibi davranışsal etkiler; tansiyon yüksekliği, çarpıntı, yorgunluk, terleme gibi psikofizyolojik etkiler; migren, uykusuzluk, cinsel güç ve istek azlığı, koroner arter hastalıkları, gastrit, ülser, baş dönmesi gibi tıbbi etkiler ortaya çıkabilir” dedi.
Siyasetle uğraşanlarda sıkça anksiyete bozukluklarının ve kalp-damar sistemi hastalıklarının görüldüğüne dikkat çeken Soylu "Siyasetçiler bütün bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak ve seçim sürecini sağlık açısından sorunsuz geçirebilmek için streslerini yönetmek, yani stresi kontrol etmeyi öğrenmek zorundadırlar. Siyasetçi, stresle baş edebilmek için öncelikle olayları ve insanları olduğu gibi görmeli, insanlarla ve olaylarla ilgili gerçekçi beklentileri olmalı ve kendine ait beceri ve sınırları tanımalıdır.
Etkin dinleyebilen, empati yapabilen, zamanı iyi düzenleyen, fizik egzersiz yapan, uyku ve beslenmesine dikkat eden siyasiler, stresi kontrol etmede daha başarılı olacaktır. Kendini iyi hissetmek için fazla yemek yeme, sigara ve alkol kullanma, daha fazla uyuma ve kaçınma davranışları stresi ortadan kaldırmayan hatta daha da artıran yanlış yöntemlerdir” diye konuştu.
Son olarak seçim sonrası Psikolojik duruma değinen Soylu, “Seçim sürecinde yoğun stres yaşayan ve stresini kontrol etme konusunda başarısız olan siyasetçilerin ruhsal destek alması tavsiye edilir. Siyasetçilerin siyasetin 'Hakka ve Halka Hizmet' etmek için yapılan ulvi bir iş olduğunu akılda tutması, manevi bir rahatlama unsuru olabilir. Ülkemizin beden sağlığına olduğu kadar ruhsal sağlıklarına önem veren siyasetçilere ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.