Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon İl Yönetim Kurulu üyesi Zafer Baki Trabzon'un Büyükşehir olması konusunda bir basın açıklaması yaptı.
İşte Baki'nin açıklaması;
Trabzon şehrinin doğuya, batıya ve güneye genişlemesi belde belediyeleri yüzünden gerçekleşememektedir. Bu olay Trabzon şehrinin büyükşehir belediyesi olması yönünde atılacak adımın önündeki en büyük engeldir. Bilindiği gibi büyükşehir belediyesi kurulabilmesi için şehir nüfusunun 750 bin kişi olması gerekmektedir. Oysa son sayıma göre Trabzon il nüfusu 700 bin'in altında görülmektedir. Bu durumda Trabzon'un ekonomik zorluklar nedeniyle göç veren bir il olması kısa vadede büyükşehir olmasını mümkün kılmamaktadır. Fakat bu kısıtlamalar Trabzon şehrinin büyükşehir olamayacağı anlamına da gelmez. Trabzon ili doğuda Yomra batıda Akçaabat ilçeleri ile birleşip şehrin yükü bu ilçe vatandaşlarına hizmet verir duruma gelmiştir. Doğuda ve batıda şehir merkezine 10 km mesafede ki bu iki ilçe arasına doğuda Kaşüstü,Pelitli batıda Söğütlü, Yıldızlı, Akyazı güneyde ise Çukurçayır, Çağlayan, Akoluk beldeleri ile iyice sıkıştırılmıştır.Böylece Trabzon şehrinin büyümesinin önüne geçilmiş büyükşehir olması da önlenmiştir.
Kamuoyunda Pelitli belediye başkanının bizim bu isteğimize karşı koyduğu tepkiyi anlamakta güçlük çekiyoruz. Kendisi de kentimizin büyükşehir belediyesi olması yönündeki düşüncelerimiz konusunda muhatabımız değildir. Dediği sözler kendisini bağlar. Biz Trabzon şehrinin menfaatleri doğrultusundaki düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşmaktayız. Doğru gördüklerimizi de gerek merkezi yönetimin gerek yerel yönetimin dikkatine sunmak partimizin bir siyasi anlayışıdır.
Hiç sağa sola sataşmadan kendi kısır, küçük olsun benim olsun gibi i düşünceleri bir kenara bırakarak yapılması gereken şudur. Halihazırda olan 5393 sayılı belediye kanununun 11. maddesi işletilmeli ve çevre belediyelerinin Trabzon belediyesine bağlanması sağlanmalıdır. Bu yasal olarak mümkündür. Merkezi hükümetin, yerel yönetimin, çevre belde belediyelerinin AKP'de olmasının avantajları da kullanılarak hazırlanacak olan bir planın Danıştay görüşü ve içişleri bakanlığının da onayı ile bu belediyeler kaldırılarak katıldıkları belediyenin mahalleleri haline getirilebilir. B u düzenleme Denizli, Kırıkkale, Kütahya, Düzce, Malatya gibi birçok belediyelerde uygulanmaya başlandı.
Çevre belde belediyelerinin Trabzon belediyesine katılımı sağlanabilir. Bu işlemlerden sonra Trabzon belediyesinin belediyecilik alanında yeni bir çalışma yapmak üzere Parlamento düzeyinde girişimlerde bulunabilir. Böylece Trabzon Denizli, Manisa gibi iller Ankara,İstanbul, İzmir gibi büyük iller ile küçük iller arasında orta ölçekli bir belediyeler sistemi oluşturarak gelirlerinin artırılması imar planlarının daha doğru ve Trabzon iline yakışır bir şekilde yapılması ve nüfusunun daha da artarak il belediyesinin elinin güçlü olması sağlanabilir.