Hükümetin en yetkili ağızlarından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tutuklu vekillerle ilgili "Derhal tahliye edilmeleri lazım bunun lamı cimi yok" dedi. Arınç'ın bu çıkışına muhalefet temkinli yaklaştı. "Gerçekten böyle düşünülüyorsa adım atılsın" çağrıları yapıldı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazeteci derneklerini kabul etti ve bu sırada da tutuklu milletvekillerine ilişkin açıklamada bulundu. Arınç, "Her zaman söylüyorum miletvekilinin yeri parlamentodur. İçerideyken seçilmiş olması onun derhal tahliye edilmesini gerektirir. Bunun lamı cimi yok. Milletin oy vererek parlamentoya gönderdiği insanı hiçbir sebeple içeride tutmaya hakkınız yok" dedi.
Arınç'ın bu açıklamaları milletvekilleri tutuklu olan muhalefet partileri temsilcilerinin tepkisini çekti. CHP'li Emine Ülker Tarhan, "İyi polisler kötü polisler gerçekten görevlerini iyi yapıyorlar" diyerek, MHP'li Sinan Ogan ise "Biz Hükümetten, Sayın Bülent Arınç'tan ciddiyet bekliyoruz" şeklinde tepki gösterdi.
CHP'nin iki MHP'nin ise 1 tutuklu vekili bulunuyor. Ama Arınç'ın bu açıklamasına her iki parti de temkinli yaklaştı. Emine Ülker Tarhan, "Lafebeliğinden başka birşey değil açıklamayı değersiz buluyorum. 2. dakika, 'Sınıf arkadaşlarım birer birer geliyor, Allah verdikçe veriyor' diyenler asıl yargıyı etkiliyorlar" diye konuştu.
Sinan Ogan da, "PKK'lılar dışarıda ama bu ülkenin PKK ile mücadele etmiş şerefli komutanı Engin Alan içeride. 'Lamı cimi' yok diyorsa Sayın Arınç, Başbakan yardımcısıdır, bıraksın gözyaşlarını, Meclis'te bizim bu konudaki tekliflerimizi desteklesin" şeklinde konuştu.
Konu Çek Kanunu görüşmeleri sırasında Adalet Bakanının gündemine de getirildi. CHP'li Ali Rıza Öztürk, "Arınç'ın açıklamalarının altına imza atıyorum" dedi. Ama, hükümeti adım atmamakla eleştirdi.
Adalet Bakanı Sadulah Ergin ise "Uzun yargılama süreleri ile ilgili bizim de hükümet olarak vebalimiz var. Ama, Türkiye'nin kronik sorunu" dedi. Ergin, "Adım atılmıyor" eleştirilerine ise 3. Yargı Paketi çalışmasını anlatarak yanıt verdi:
"Yeni bir paket geliyor. Hukuk davaları 1 yılda ceza davaları 1,5-2 yılda sonuçlanacak. Türkiye'de 'tutukluluk esastır, tutuksuz yargılama istisnadır' diye bir algı yayılıyor. Bu yanlış bir algı. Spesifik davalardan ötürü böyle konuşuluyor. 3 milyon ceza dosyası var. Tutuklu sayısı 36 bin civarında. Bu toplamın yüzde 28'idir."
Adalet Bakanı yapılacak düzenleme ile tutuklu sayısını daha da düşürmeyi hedeflediklerini vurguladı.