Vekillere Bana Dokunun Hakkı

ANAYASA taslağında, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili alternatifli seçenekler yer aldı. Seçeneklerden biri de milletvekiline, süren davasıyla ilgili olarak, "Dokunulmazlığımı kaldırın" hakkı tanınmasını içeriyor. Buna göre milletvekili, kendisiyle il

ANAYASA taslağında, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili alternatifli seçenekler yer aldı. Seçeneklerden biri de milletvekiline, süren davasıyla ilgili olarak, "Dokunulmazlığımı kaldırın" hakkı tanınmasını içeriyor. Buna göre milletvekili, kendisiyle ilgili dava konusunda TBMM Başkanlığı'na bir dilekçe vererek, bu davayla ilgili dokunulmazlığının kaldırılmasını talep edecek. Taslaktaki bu alternatife göre, Genel Kurul'da oylama dahi yapılmadan, Meclis Başkanlığı'nın kararı ile milletvekili bu hakka sahip olacak, söz konusu dava için yargıç karşısına çıkabilecek.

GÜL DE ŞİKÁYET ETMİŞTİ Bugüne kadar pek çok milletvekili, çeşitli davaları ile ilgili olarak, dokunulmazlığının kaldırılmasını istemiş; ancak bu prosedür Anayasa'nın dokunulmazlıkla ilgili maddesi nedeniyle uygulanamamıştı. Abdullah Gül da önceki gün, kayıp trilyon davasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, aynı konuya değinmişti. Gül, kendi davasında yargılanan tüm isimlerin beraat ettiğini, ancak kendisinin yargı karşısına çıkamadığı için davasının sonuçlandırılamadığını söylemişti. AKP'nin Anayasa Komisyonu üyeleri de taslaktaki bu alternatifin 'en kabul edilebilir' seçeneklerden olduğunu belirterek, "Bunun üzerinde düşünüyoruz" dediler. Dokunulmazlıkla ilgili alternatiflerden bir diğeri ise milletvekilinin yargıç önüne çıkarılmasının sağlanması, ama tutuklanmasının önünün kapatılması.

ASKERİ YARGIYA SINIR Anayasa taslağında askeri yargılama alanlarına önemli sınırlamalar getiriliyor. Askeri hizmetlere ilişkin idari işlem ve eylemleri denetleyen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılmasıyla askeri yargılamanın idari ayağına son veriliyor.

YAŞ DOSYASI İSTENEBİLECEK Taslak TBMM'den bu şekilde çıkarsa, askeri atamalar, nakiller, emeklilik düzenlemeleri, şehit yakınlarının hakları, subay ve astsubayların özlük işlemleri gibi askeri işlemlerin idari denetime bağlı olanlarını Danıştay inceleyecek. Askeri okullardan atılan öğrenciler Danıştay'a dava açabilecek. Yüksek Askeri Şûra kararıyla meslekten çıkarılan subay ve astsubaylar da, gizli olan YAŞ kararlarının ayrıntısının kendilerine tebliğ edilmesi talebiyle Danıştay'a başvurabilecek.

SİVİLLER SİVİL MAHKEMEYE Askeri mahkemelerin, "özel kanunda belirtilen askeri suçlar ile askeri alanlarda işledikleri suçlar dolayısıyla sivil kişileri yargılayabilecekleri" yönündeki hüküm Anayasa'dan çıkarılıyor. Taslağa göre siviller hiçbir şartta askeri mahkemede yargılanamayacak.

ONAY SÜRESİ AZALIYOR Cumhurbaşkanı'nın yasaları onaylama prosedürü de değiştiriliyor. Cumhurbaşkanı yasayı ilk gönderildiğinde 15 gün inceleyebilecek. Ancak iade ettiği yasa aynen yeniden gönderilirse inceleme süresi 3 günle sınırlı olacak. 3 gün içinde yayımlamadığı yasa TBMM Başkanlığı'nca doğrudan yayımlanıp yürürlüğe konabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİYE MÜJDE YOK Anayasa taslağında asgari ücrette çalışanların yakındığı sınırlama kaldırılmıyor. Asgari ücretin düşük tutulmasına temel oluşturan "Asgari ücretin tespitinde ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur" hükmü korunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri