İsrail'le yaşanan diplomatik krizin ardından gözden geçirileceği belirtilen ekonomik ilişkilerin içeriği de yavaş yavaş belirginleşmeye başlıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, "İlişkilerimiz tekrar normalleşene kadar İsrail'le herhangi bir proje düşünmüyoruz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son gelişmelerle birlikte enerjide İsrail ile ilgili süreç normalleşinceye kadar herhangi bir projenin gelişimini düşünmediklerini bildirdi.
Yıldız, Enerji Verimliliği Konferansı sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
İsrail ile yaşananların ardından enerji konusunda ilişkilerin nasıl bir seyir izleyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, Manavgat'taki suyun kullanımı fizibilitesiyle ilgili veya Mavi Akım 2'in gaz taşımacılığı ile ilgili konularda herhangi bir süreci başlatmak niyetinde olmadıklarını belirterek, ''Orada insan odaklı konulardan bahsederken bile zorlandığımız bir ortamda böyle projelerden bahsetmenin zamanı değildir. Bu ilişkilerin normalleşmesini ümit ediyorum. Bunun adımlarını Türkiye fazlasıyla atmıştır ama İsrail'den de daha fazla adımların atılmasını beklemek en tabii hakkımızdır, hele hele son iki günlük duyduklarımızın bizi daha da fazla sıkıntıya soktuğunu söyleyebilirim'' diye konuştu.
Özel sektörün projelerini kapsayıp kapsamadığına ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, ''Hayır şu anda böyle bir yönlendirmede bulunmadık ben özellikle daha önce de bahsettiğim gibi Bakanlığım ile ilgili hususları masama istediğimde bununla alakalı konularda şu anda çalışmaktan daha ziyade bir teşhis koymamızın daha doğru olacağını söyledim'' dedi.
Yıldız, özel sektörün irtibatlarıyla ilgili herhangi bir hususa değinmediğini bildirdi.
Şu anda bu iki projenin dizayn aşamasında olan projeler olduğunu anımsatan Yıldız, ''Bunlarla alakalı herhangi bir çaba sarf etmeyi düşünmüyoruz'' dedi.
Taner Yıldız, İsrail'in müdahalesinin uranyum takasıyla ilişkilendirildiğinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
''Bizim özellikle bölgemizde ve dünyada barışçıl amaçlı bütün çalışmalara katkı koyduğumuzu ve bununla alakalı bölgemizde başta İran olmak üzere bu barışçıl çabalara herhangi bir ülkenin istisnasının olmadığını, nükleer çalışmaların yalnızca enerji üretimi, teknoloji gibi dallarda kullanılması halinde teşvikkar olacağını, ama bunun savaş amaçlı kullanılması halinde karşı çıkacağımız ülkelerin istisnasının olmadığını söyledik. Brezilya ile birlikte barış sürecinin hızlandırılmasındaki temaslarımız, gerekse BM nezdindeki temaslarımızın ana temasını bu oluşturuyor. Enerji Bakanlığı olarak Küçükçekmece'deki tesislerimizin eğer bu konuda katkı koyabilecek bir yeri varsa buna her zaman hazır olduğumuzu belirttik. Bizim bir tek amacımız var özellikle bölgemizde istikrarın tesis edilmesindeki kilit ülkenin Türkiye olduğunun biz farkındayız. O yüzden bu sorumluluğumuzu eksilmeden devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.''
Yıldız, son gelişmelerle birlikte enerjide İsrail ile ilgili süreç normalleşinceye kadar herhangi bir projenin gelişimini düşünmediklerini bildirdi.
''Bu konuyla ilgili İsrail'in bir ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz'' sorusuna Yıldız, ''Ben ilişkisi olmadığını ümit etmek istiyorum'' dedi.
Bakan Yıldız, İsrail'in bu konuda özür dileyinceye kadar, ''Ben bu konuda pişman oldum ve yanlış bir tasarruf kullandım'' deyinceye kadar bu işin peşinin bırakılmayacağını, herkesin yaptığının yanına kar kalmayacağının bilinmesi gerektiğini vurguladı.