Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi yeni yönetimi ile basının karşısına çıktı, Akyazı Projesi’in masaya yatırdılar
Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Rıdvan Yanık, geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurul sonrası oluşan yeni yönetimle basının karşısına çıktı. Hem meslekleri kapsamına giren alanlarda bilgilendirme yapmak, hem de Trabzon kamuoyuna yakından ilgilendiren konulara ilişkin açıklamalarda bulunmak amacıyla Trabzon basınıyla bir araya gelen yeni yönetim oldukça ilginç tespitlerde bulundu.
RAPORU KİM YAPTIRDI, NEDEN SONUÇLARI AÇIKLANMIYOR?
Oda Başkanı Rıdvan Yanık, Akyazı Projesi’nin son günlerde gündemi meşgul ettiğinin altını çizerek, denizden 1 km açıkta bir çalışma yapıldığını, bu çalışmanın sonuçlarının da yaptıran şirkete verildiğini söyledi. Yanık, “Bunu bir şirket yaptırdı, kurumsal bir kurum yok arkasında. Trabzonspor veya Belediye ile ilgili değil, Odamızın üyesi olan bir şirkete bu sismiği yaptırdı, sahilden 1 km açığa kadar tarandı, çalışmanın raporu yaptıran firmaya teslim edildi. Bu rapor daha sonra deniz kuvvetleri Oşinografi Dairesi’ne gitti, ancak bu raporun sonuçları hakkında şu ana kadar bir bilgi paylaşımı olmadı, ancak böyle bir çalışma var” dedi. Raporun şu anda kimin elinde olduğunun da belli olmadığını söyleyen Yanık, raporun sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının bazı şüphelerin oluşabileceğini belirterek, “Orada bir jeofizik sismik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada somut tabakanın kalınlığı tespit edilmiştir, denizde bir haritası çıkarılmıştır. Sismik bir çalışma yapıldığına göre deniz dibinde bir fay kırığı varsa bunlar ortaya çıkartılmıştır. Bunların açıklanmaması için hiçbir sebep yoktur, ancak açıklanmaması kafalarda bir soru işaretini ortaya çıkarıyor. Bu raporu kimin yaptırdığı da çok açık değil. Bir şirket bunu yaptırdı. Şu anda kimin elinde, kime teslim edildi, biz bunun açıklanmasını istiyoruz.
TRABZONSPOR’A YAPILACAK YATIRIMLARIN KARŞISINDA OLMAYIZ
Yanık konuya ilişkin şunları söyledi:“Her ne kadar Proje gözbebeğimiz Trabzonspor’umuza modern bir stadyum kazandırmak olsa da ekli olarak bir çok hizmet yapıları da yapılacaktır. Bu anlamda Trabzon’a ve Trabzonspor’a yapılacak hiçbir yatırımın karşısında olmayız. Ancak takip ettiğimiz üzere hem projelendirme aşamasında hem de sonrasının planlanması ile ilgili bir çok belirsizlik olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu proje ile ilgili kamuoyuyla paylaşılmayan en önemli belirsizlikler; projelendirilen sahanın deniz ve karayı içine alan kısımlarının yer özelliklerinin durumu ve halkın yaşamsal alanlarını etki altına alması ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Biz Oda olarak bu projeye ait görüşlerimiz ve değerlendirmelerimiz proje sahasının yer özelliklerinin ne derece ve nasıl incelendi veya inceleneceği üzerinedir.”
BİLİMSEL PARAMETRELER BELİRLENMELİ
Başkan Yanık, yapılaşmaya açılacak sahaların (karalarda veya denizlerde) yer seçiminde mutlaka bilimsel parametrelerin yerin düşey ve yanal yönünde belirlenmesi gerekmektedir. Bu bilimsel çalışmalar sahanın yer fiziksel özelliklerinin, heyelan durumu, yer altı su seviyesi, kayaç ayrışma durumları, temel kaya ve temel olmaya elverişli yüzeylerin belirlenmesi ve olası yakın veya uzak depremlere karşı etkilenme gibi bir çok dinamik özelliğinin incelenmesini içeren jeolojik ve jeofizik yöntemleri içermelidir. Takip ettiğimiz üzere, ilgili sahanın deniz tarafında bir jeofizik araştırma yöntemi olan sismik çalışmalar yapılmış ancak bu çalışmaların sonuçları hakkında herhangi bir bilgi paylaşımı olmamıştır. Bu çok önemli bir belirsizliktir ve projenin tahkimat ve dolgu yapılacak en önemli kısmını oluşturmaktadır. Biz Oda olarak bu çalışmanın sonuçlarının biran önce kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Bu sismik çalışmanın yapılaşma için proje dahilindeki hangi problemleri ne kadar ortaya koyduğu önem arz etmektedir. Özellikle deniz tabanı çökellerini, eğitimin ve temel olmaya elverişli seviyenin ne olduğu merak konusudur.
ARAZİ HEYELAN POTANSİYELİ TAŞIYOR
Başkan Yanık, projenin önemli bir kısmının da kara tarafı yani Akyazı’nın sahile olan yamacı oluşturması olduğunu, bu alanda yer özelliklerinin araştırılmasına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığı konusunda da bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getirdi. Başkan Yanık, “Ancak çok açık olarak gözle görüldüğü üzere arazinin aşırı eğimli ve her an heyelan oluşturma potansiyeline sahip olması göz ardı edilemez. Bu alanda sadece jeolojik etütlerin yapılması yeterli olmaz. Bu sahayı da üç boyutlu olarak tanımlamak gerekmektedir. Bu ise jeofizik yöntemlerle güvenilir ve mekanik sondajlara göre daha hızlı ucuz maliyetle gerçekleştirilebilir.
KAMUOYU AYDINLATILMALI
Yüz binlerce metrekare dolgu yapılacağı söylenen projede, öncelikle deniz sismiği, kara sismiği, rezisitive gibi jeolojik metotlarla çalışmalar yapmak ve bu sayede deniz tabanının durumu, deniz içindeki dolgu malzemenin kalınlığı, deniz ve kara tarafındaki faylar, kırık sistemleri, heyelanlar gibi pek çok jeolojik süreksizliklerin olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yanık, projenin bu bilgiler doğrultusunda hazırlanması gerektiğini kaydetti. Üst yapı projesi yapılmadan önce yapılması gereken söz konusu araştırmalar ve incelemelerin yapılmadığını ya da yapılmış ise de kamuoyuyla paylaşılmadığını ileri süren Yanık, biran önce bu konuda kamuoyunun ve bilim adamlarının aydınlatılması gerektiğini dile getirdi.
Böylesine büyük ve hayati bir projenin değerlendirme safhasında sadece birkaç meslek grubunun görüşünün alınırken, projeye çok önemli destekler vereceği aşikar olan kendi Oda’larınan görüş alınmamış olmasının üzücü olduğunu ileri süren Başkan Yanık, “Bugün gelişmiş ülkelerde jeofizik araştırmalar bu tür büyük projeler için olmazsa olmazdır. Bunu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.