Avrupa Kulüpler Birliği ECA'nın da ikinci başkanı olan Barcelona Başkanı Sandro Rosell, salı günü kulübünün sponsorlarından Katar Prensi Nasser Al-Attiyah ile Doha'daki buluşmasının ardından medyaya açıklamalarda bulundu.
Avrupa çapında, özellikle önde gelen futbol ülkelerinde liglere katılan takım sayılarının düşürülmesi gerektiğini söyleyen Rosell, "İspanya Ligi mesela, önce 18, sonra da 16 takıma inmeli. Takım sayısının azalmasıyla hafta sonlarını Şampiyonlar Ligi maçları için de ayırmak mümkün olacak.
Barcelona-Manchester United veya Real Madrid-Bayern Münih maçının bir cumartesi veya pazar günü oynandığını düşünsenize... Şu anda bu ancak finalde mümkün" ifadesini kullandı.
"MİLLİ MAÇLARA VETO"
Barcelona Başkanı Rosell, "Bunun sezon içinde gerçekleşebilmesi için sadece İspanya değil, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde de takım sayılarının düşürülmesi gerekir. Bütün büyük ulusal şampiyonaların 16 takıma düşürülmasiyle takvimlerde bir boşluk ortaya çıkacak. Ortalama 8 maçlık bir azalmadan söz ediyoruz.
Bu tarihler Şampiyonlar Ligi için, ya da kulüplerin uluslararası özel maçları için kullanılabilir. Ulusal federasyonların bizim oyuncularımızla oynadığı milli maçlar için ayrılan takvim zaten fazlasıyla büyük.
Yeni ortaya çıkacak tarihlerin, milli maçlar için kullanılmasını kabul etmeyiz" diye konuştu.
NELER İSTİYORLAR?
1 Şampiyonlar Ligi genişlesin. 32'den 48 takıma çıkabilir.
2 Liglerde takım sayısı kısa sürede 16'ya düşürülsün.
3 Böylece boşalacak takvime yeni CL maçları girsin.
4 CL fikstürünün belirlenmesinde kulüplere söz hakkı tanınsın.
5 CL maçları hafta sonunda da oynatılabilsin.
NEDEN OLMAZ?
1 UEFA'nın ulusal federasyonlara liglerindeki takım sayıları için müdahale etme yetkisi yok.
2 Liglerdeki yayın hakları anlaşmaları mevcut takım sayıları ve maç adetlerine göre yapıldı. takım sayısının indirilmesi, bu gelirlerin düşmesi demek.
3 Kulüplerin sponsorlarının çoğu ülkesel... Dolayısıyla yerel ligler için bu gelirleri elde ediyorlar. Liglerin küçülmesi bu gelirleri tehlikeye düşürecek.
4 Özellikle CL'ye giremeyen takımların gelirlerinin hızla erimesi anlamına gelecek olan bu model kısa süre içinde NBA gibi sürekli aynı takımlar arasında oynanan bir organizasyon meydana getirecek.
UEFA şemsiyesini tercih ederiz ama...
Savunduğu düzenlemenin UEFA'nın şemsiyesi altında olmasını tercih edeceğinin altını çizen Rosell, "Avrupa Kulüpler Birliği ECA ile UEFA anlaşabilir. O zaman Şampiyonlar Ligi'ni genişletmek de mümkün. Bunda ortak nokta bulunmazsa ECA ile UEFA'nın arasındaki anlaşmanın 2014'te sona ereceği unutulmamalı. Anlaşılması iki taraf için de iyi. Anlaşamazlarsa ECA kendi kendine bir organizasyon düzenleyebilir" dedi.
Rosell'in ikinci başkanı olduğu ECA'ya UEFA'nın şemsiyesi altındaki 53 ülke federasyonundan toplam 201 kulüp üye. ECA, bir süredir UEFA ile Şampiyonlar Ligi'nden kulüplerin gelirlerinin arttırılması, oyuncuların sigortalanması, yönetimde daha fazla şeffaflık ve fikstürün belirlenmesinde ortak hareket etme gibi taleplerde bulunuyordu.
Yabancı sermaye kolay girmemeli
Rosel L, İspanya'daki kulüplerin ekonomik sıkıntılarına da değinip "Kulüp üyelerinin sahibi olduğu Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao ve Osasuna kontrol altında. Ama diğerleri için aynı şeyi söyleyemeyiz. Düzelmezlerse ikinci, üçüncü lige düşüp kısa sürede yok olabilirler. Yabancı yatırımcıların gelmesine karşıyım. Kulüp sayısını azaltmak ve yabancıların İspanya'da kulüp almasını zorlaştırmak gerek.
Nereye gittiğimiz, bu kulüplere sınırsız sermaye akışının ne gibi sonuçlar doğurabileceğini görmeliyiz. FIFA ve UEFA da bunu umursamıyor. Onlar da, ulusal federasyonlar da daha fazla para kazanıyor. Futbolcular ve menajerleri de öyle...
Ama kulüpler her sene daha fazla zarar ediyor. Burada bir yanlışlık yok mu?" açıklamasını yapmıştı