Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sporda şiddeti önlemeye yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak, "Öncelikli olarak 5 ilimizde sezon başına kadar elektronik bilet uygulamasıyla kameralı güvenlik sistemine geçiş sağlanmış olacak" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından ortaklaşa düzenlenen ’Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayı’na Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu ve eski Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil, Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl, Mersin İdmanyurdu Kulübü Başkanı Ali Kahramanlı, Medical Park Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer ile 80 cumhuriyet savcısı ve başsavcı, 60 emniyet müdürü ve 40 komiser katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Kılıç, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi İlişkin kanunun çıktığı andan itibaren belli tartışmaları beraberinde getirdiğini belirtti. Kılıç, söz konusu kanunun içerdiği hükümler açısında Avrupa hukukunda pek çok ülkece olmayan sert tedbirleri yasal anlamda içermesine rağmen uygulama noktasında bir türlü sona etmek bilmeyen bir kanun olduğunu vurguladı.
Türkiye’de sporda düzeni tek başına cumhuriyet savcılarının, karar verici hakimlerimizin, kolluk kuvvetlerinin yani polisin, federasyonların veya bakanlığın sağlamasının imkansız olduğunu anlatan Kılıç, "Burada bir paslaşma var. Herkes topu birbirinin üzerine atıyor. Medya yapılan yayınlar bir yönüyle yargıyı yıpratan diğer yanıyla polisi yıpratan genelde de siyaseti ve bakanlığı yıpratan yayınlar. Oysa medya yapılan yayınlar büyük ölçüde spor alanlarındaki şiddet ve düzensizliğin de kaynağı ya da kışkırtıcısı olarak değerlendirilen yayınlar" şeklinde konuştu.
"YERİNE GETİRİLMEMİŞ İKİ ÖDEV: ELEKTRONİK BİLET VE KAMERALI GÜVENLİK SİSTEMİ"
"Her şeyden önce bir öz eleştiri yapmamız lazım" diye konuşan Kılıç, şunları söyledi:
"Gerek bakanlık olarak biz, gerekse TFF ve onunla birlikte voleybol ve basketbol federasyonları kanunla kendilerine verilmiş olan ödevlerin henüz tamamını yerine getirebilmiş değiliz. Sürecin sağlıklı işlemesine çok önemli katkılar sağlayacak ve henüz yerine getirilmemiş iki ödevimizi paylaşmak istiyorum. Bunlardan bir tanesi kameralı güvenlik sistemine geçiş meselesidir. Diğeri de elektronik bilet uygulamasıdır. Spor alanlarındaki düzensizliğe neden olanların büyük bölümü ücretsiz bilet temini yoluyla spor alanlarında yerini alan taraftar grupları ya da buna benzer ücretsiz bilet yoluyla münferiden spor alanlarına, salonlarına veya stadyumlarına giren kişilerdir. Elektronik bilet uygulaması her şeyden evvel ücretsiz bilet uygulamasına kesin ve net bir nokta koymak üzere kanuna derç edilmiş olan bir husustur.
Elektronik bilet uygulamasına geçildiğinde hangi stadyum veya salonda, hangi numaralı koltukta, hangi TC kimlik numarasına sahip olan vatandaşımızın oturduğu daha bileti aldığı andan itibaren belirlenmiş olacaktır. Burada maalesef elektronik bilete geçilmesini istemeyen çevreler tarafından koparılan bir gürültü var. Elektronik biletin alınması sırasında verilecek olan TC kimlik numarasından hareketle kişisel verilerin saklanamaz hale geleceği veya özel yaşam alanına girilmiş olacağına ilişkin iddialar. Bu iddialara kanun çerçevesinde de, genel mevzuat çerçevesinde de bizim açımızdan haklılık tanınabilir durum söz konusu değildir."
Kameralı güvenlik sistemine ilişkin değerlendirme yapan Kılıç, "Hem stadyumun içini 360 derece görecek kameralı güvenlik hem de stadyumun dışını 360 derece görecek. Çünkü çoğu zaman olayların, tahriklerin, kışkırtmaların kaynağı stadyumların dışında cereyan ediyor" dedi.
"TEDBİRLERİMİZİ ALDIK, SEZONUN 5. HAFTASINA KADAR GEÇİŞ SAĞLANACAK"
Elektronik bilet ve kameralı güvenlik sistemi konusun tedbirleri aldıklarını dile getiren Kılıç, "TFF konuyla ilgili müşavirlik ihalesini ve çalışmalarını tamamladı. Bugünlerde ihaleye çıkmak üzereler. Bu ihalenin hemen akabinde özellikle Spor Toto Süper Lig’de futbolda şampiyon takımlarımızı bünyesinde barındıran 5 ilimizde öncelikli olarak sezon başına kadar elektronik bilet uygulamasıyla kameralı güvenlik sistemine geçiş sağlanmış olacak. Bu illerimiz İstanbul, Trabzon, Bursa ama paralelinde hemen yine sezonun 3. veya 5. haftasına kadar yetişmek üzere Spor Toto Süper Lig’de bulunan diğer futbol kulüplerimizin de stadyumları, kameralı güvenlik sistemi veya elektronik bilet sistemi uygulamasına dahil edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 2020 olimpiyat oyunlarına aday olduğunu, Mersin Akdeniz Oyunları ve FIFA U20 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Kılıç, "Bunlar vitrin anlamında önemli. Olimpik hareket centilmenlik olmaksızın kurgulanamayan bir hareket, Fair-Play, insana saygı, farklılıklara sevgi, kazananı da kaybedeni de ayakta alkışlama ruhuyla dizayn edilebilen bir anlayış" diye konuştu.
Kılıç, bugüne kadar 4 bine yakın seyirden men cezası olanların olduğunu belirtti.