Türkiye ve Bursa, Bursaspor'da yaşanan gelişmelerin şokunu yaşarken; Bursaspor'la ilgili Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz ay Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen 121 sayfalık Bilirkişi Raporu'nda çok çarpıcı tespitler, belgeleriyle birlikte yer alıyor.
Soruşturma; zimmet, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, suç işlemek için örgüt kurmak suçlarını kapsarken, raporda Bursaspor Kulübü'nün hesaplarını, harcama belgelerini, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin hesaplarını ve mal varlıklarının ayrıntılı bir incelemesi yer alıyor.
İŞTE O ÖNEMLİ TESPİTLERDEN BAZILARI
"11.02.2010 tarihinde yapılan Fenerbahçe-Bursaspor karşılaşmasında meydana gelen olaylar nedeniyle Genel Müdür Osman Nuri Biçer ile ilgili Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından Yönetici Haluk Özkıyıcı'ya verilen 30 bin TL tutarındaki para cezasının Bursaspor Kulübü tarafından ödenip, kulüp hesaplarında ilgili cari hesaba kaydedildiği, dolayısıyla söz konusu tutarın Haluk Özkıyıcı'dan bir alacak olarak kulüp kayıtlarında yer aldığı. Osman Nuri Biçer'e verilen 30 Bin TL para cezasının kulüp tarafından ödenerek kulüp hesaplarına gider olarak kaydedilmiş olduğu.
01.01.2008-31.12.2010 tarihleri arasında kulübün Futbol Federasyonu ve Spor Toto Teşkilatı'ndan olan alacaklarına yönetim kurulu üyeleri lehine temlik işlemi yapıldığı. Temlik işlemine kulüp yöneticilerinin kulübe vadeli borç senedi düzenleyerek vermeleri gösterilmiş olup, senetlerin tahsil, ciro gibi işlemlere tabi tutulmadığı, diğer bir ifadeyle senetlerin gerçek bir borç verme işlemine dayanmadığı, temlik edilen alacakların büyük bir bölümünün kulüp başkanı İbrahim Yazıcı'nın şahsi banka hesabına aktarılarak o hesaptan kulüp ödemelerinin yapılmış olduğu.
Bursaspor Medya İletişim Radyo-Televizyon AŞ'nin kurulduğu sırasında ortaklarının kulüp çalışanları olan Osman Nuri Biçer, Erkan Kamat, Sema Çavuşoğlu, Jale Demir ve Mehmet Gerçeksi olarak belirlendiği, her birine ayrı ayrı olmak üzere 60 bin TL avans açıklaması ile kulüp tarafından nakit ödemeler yapılmış olduğu.
Koreli futbolcu Shin Young Rok'a karşı 200 bin Dolar borçlu durumda iken futbolcu ve menejerine toplamda 331,250 Dolar ödemiş olduğu.
Kulüp yöneticilerinin ortak olduğu şirketlerin kulüp ile ticari ilişkilerinin bulunduğu. Bu şirketlerden bazılarının kulübe emsaline nazaran yüksek fiyat uygulamış oldukları.
Bazı kulüp yöneticilerinin kulüp ile yüksek tutarlı parasal hareketlerinin bulunduğu, bunlardan bir kısmının kulüp kaynaklarının bahsi geçen şahıslar tarafından kullanılması boyutunda olduğu.
Bu maddelerde yer verilen tespitlerin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan hükümler karşısındaki durumunun değerlendirilmesi konusunda Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır kanaatine varıldı."
YAŞANANLAR KULÜBE AĞIR DARBE
Öte yandan, uzun süredir devam eden soruşturma kapsamında Başkan İbrahim Yazıcı ile birlikte 3 yöneticinin gözaltına alınmasının kulüpteki şok etkisi sürüyor. Yaşanan süreç en büyük darbeyi Bursaspor'a indirdi. Geçtiğimiz sezon Şampiyonluk apoleti takan Bursaspor transfer yapamaz, kombine bilet satamaz duruma gelirken; marka değeri ise alt üst oldu.
TİMSAH AVRUPA'NIN DİLİNE DÜŞTÜ
Beşiktaş taraftarının Bursa'ya getirilmeye çalışılması ve karşılaşması öncesi çıkan olaylarla adeta yangın yerine dönen Bursaspor Kulübü ,bir kez daha huzurluk ortamıyla çalkalanıyor. Maç öncesi güvenlik kuvvetlerinin güvenlik zafiyeti ile birlikte TFF'den gelen 3-0 lık hükmen mağlubiyet 5 maç tarafsız saha cezası ve en son olarak Başkan İbrahim Yazıcı ile birlikte 3 yöneticinin tutuklanarak ceza evine gönderilmesi, Avrupa basının gözünü bir anlamda Bursa'ya çevirmesine neden oldu. Yabancı transferinde anlaşmaya varılan futbolcu ve kulüpleri de yaşanan olayların ardından geri adım attı.
İŞ ADAMLARI DA İSYAN ETTİ
Kulübe yapılan baskınlar ve soruşturmalar nedeniyle kombine bilet satılamaz duruma gelindi. Geçtiğimiz sezonlarda toplu kombine bileti alıp, reklam veren Bursalı işadamlarının iş yerlerine polisin gidip soruşturma yapması da iş dünyasını huzursuz etti. Çok sayıda sanayicinin "Hem para veriyoruz hem de başımız ağrıyor" diyerek isimlerinin Bursaspor'la anılmasına razı olmadıkları belirtildi.
AZİZ YILDIRIM'A TEŞEKKÜR
Bursaspor Divan Kurulu başkanı Kadir Şankaya ise Fenerbahçe Kulübü ve Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım'a Bursaspor'un yanında olmalarından dolayı teşekkür etti. Kulüpler Birliğinin Bursaspor'a ve Başkan İbrahim Yazıcı'ya destek vermesini değerlendiren Şankaya, Sayın Aziz Yıldırım'ın yaptığı açıklamalarla Kulüpler Birliği olarak Bursaspor'un ve başkanımız İbrahim Yazıcı'nın yanında olduklarını bizlere hissettirmesi camiamızda mutlulukla karşılanmıştır"dedi.
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Tutuklamaların ardından adeta kaos ortamı yaşanan Bursaspor camiasında herkes birbirine aynı soruyu soruyor: Peki ne olacak şimdi?
Yaşanacak gelişmeler üzerine üretilen tahminler ise şu şekilde; Yönetim Kurulu, olağanüstü kongre kararı alabilir, Savcılık, yönetimin yerine Kayyum atayabilir, Ertuğrul Sağlam kalıp kalmama kararını gözden geçirebilir, Transferde anlaşılan futbolcular belirsizlik nedeniyle gelmekten vazgeçebilir, UEFA Avrupa Ligi öncesi takıma gerekli takviyelerin yapılmasında zorluk yaşanabilir, Kulüpte yaşanan güven erozyonu nedeniyle sıkıntı doğabilir, Yaklaşan Avusturya kampı iptal olabilir.
KAYYUM KAPIDA
Yeşil beyazlı yönetim hemen olağanüstü kongre kararı almazsa, mahkeme kulübe Kayyum atayacak. Bursaspor yönetimi, olağanüstü kongre kararı almazsa, mahkemenin, yeşil beyazlı kulübü yönetmek amacıyla göreve bir Kayyum atayacak. Kulüp tüzüğünün, yönetimin; tutuklanan Başkan'ın yerine yedek üye alıp yoluna devam etmesine izin vermediği ve en kısa sürede olağanüstü kongreye giderek, yaklaşan Avrupa Ligi ve Türkiye Ligi öncesi kulübün önünü açması gerektiği görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Dernekler Kanunu'nda Kayyum'un dava süresince görevde kalma ihtimalini içeren bir madde olduğu için Bursaspor yönetiminin gerekli hamleyi yapması ve olağan üstü kongre takviminin bir an önce açıklanması bekleniyor.
TARAFTARLARDAN ÖLÜM TAKLİDİ EYLEMİ
Bursaspor taraftarı, son gelişmeler üzerine yarın Heykel'de "Ölüm Taklidi Eylemi" yapmayı planlıyor. Buna göre yeşil beyazlı taraftarlar, yarın saat 19.00'da Heykel önünde topluca yere yatıp, kulüpte yaşananlara bu ilginç eylemle dikkat çekmeyi amaçlıyor.
BAŞKAN YAZICI HASTANEYE SEVK EDİLDİ
Cezaevini doktorunun muayene ettiği Yazıcı, hastaneye sevk edildi. Tutuklamalara itiraz Pazartesi günü yapılacak. Tahliye gerçekleşmezse, kulübün kayyuma devredilmesi gündeme gelecek.
Bursa'da mali polisin yürüttüğü soruşturma kapsamında Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasının ardından, kulüp yönetimin kayyuma devredilip devredilmeyeceğinin Pazartesi günü tutuklamaya yapılması beklenen itirazların ardından belirleneceği öğrenildi. Dün gece tutuklandıktan sonra cezaevine ambulansla sevk edilen Başkan Yazıcı ise cezaevi doktorunun muayenesinden sonra Şevket Yılmaz Hastanesi'ne getirilerek müşahede altına alındı. Raporunda, sağlığının her zaman tehlikeli bir durum arz ettiği belirtilen Yazıcı, müşahede altında tutulacak.
TUTUKLAMALARA İTİRAZLAR PAZARTESİ YAPILACAK
Bu arada Yazıcı, Özkıyıcı, Biçer ve Çelik'in avukatlarının Pazartesi günü tutuklamaya itiraz edeceği, bunun sonucuna bağlı olarak yönetimin kayyuma devredilip devredilmeyeceğinin kararlaştırılacağı öğrenildi. Öte yandan yabancı oyuncu transferinde anlaşmaya varılan futbolcuların, tutuklamaların ardından tedirgin olup geri adım attığı iddia edildi. Tutuklamaların şokunu yaşan teknik patron Ertuğrul Sağlam ise bir basın toplantısı düzenleyerek, gelişmeleri değerlendirecek.