Çuvalla gelen ŞAMPİYONLUK

Trabzon'a  Dünya Şampiyonluğunu getirerek adını Türk Güreş tarihine altın harflerle yazdırarak ,tarihe geçen 74 kg gram Grekoromen Dünya Şampiyonu Selçuk Çebi ,adeta havalarda uçuyor. Cumhuriyet tarihinde de ilk kez bir Trabzonlu güreşçi bu onura erişerek

Trabzon'a  Dünya Şampiyonluğunu getirerek adını Türk Güreş tarihine altın harflerle yazdırarak ,tarihe geçen 74 kg gram Grekoromen Dünya Şampiyonu Selçuk Çebi ,adeta havalarda uçuyor.

Cumhuriyet tarihinde de ilk kez bir Trabzonlu güreşçi bu onura erişerek ,adını Trabzon tarihine altın harflerle yazdırdı. Danimarka'nın Herning kentinde yapılan Dünya Güreş Şampiyonasında, altın madalya alarak göğsümüzü kabartan Çebi, şampiyonluk yolunda binlerce cefaya katlanmak zorunda kaldı.  Dünya Şampiyonu Çebi yaşadıklarını Genel Koordinatörümüz Orhan Çavuşoğlu'na anlattı.   

"Okumaktan çok , Güreşe başlamak için Araklı İmamhatip lisesine gittim. Karaciğer büyümesi nedeniyle hastahanede yattım.Babam okul güreş takımı hocasına  hasta olduğum için ,beni takıma almamasını söylemiş. Ben gidiyorum, hoca geri gönderiyor"

"Araklı'dan Trabzona dolmuşla gelip çömlekçi semtinde iniyordum.Oradan Atatürk alanına ,sonrada  19 Mayıs Spor Salonu'na kadar yürüyüp idman yapıyordum.Dönüşte aynı mesafeyi yürümek durumundaydım"

"Ben  evin 2 katına astığım halata tırmanıp eve çıkıyorum ,sonrada oradan aynı yolla halata asılarak ,evden iniyorum. Belim güçlensin diye ben bu çalışmaları yaparken ,rakiplerim en modern salonlarda hazırlandılar"

"Hocam Mustafa Şahin ,ev ödevi verir gibi antreman proğramı verirdi. Sufle yapmak için ,evde un çuvallarına  kum doldurup taşıdım. Fındık bahçesinden harmana kadar fındık çuvallarını da ben taşırdım.Kimsenin de taşımasına izin vermezdim"

KENDİ AĞZINDAN ÇEBİ

 Trabzon'un Araklı ilçesinde 1982 yılında dünyaya geldim . Ortaokulu Araklı İmam Hatip Lisesi orta kısmında bitirdim. Ardından Araklı lisesini bitirdim. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Spor bölümünden mezun oldum. Güreşe 1992   yılında Araklı İmamhatip lisesi Orta Okul takımında  Aydın hocamla başladım . 1994 yılında  Trabzon Belediyesi spor kulübüne gelerek Mustafa Şahin  hocamla çalışmaya başladım.  5 yıl sonra  Rize Çaykurspor'a transfer olarak Rüstem hoca ile çalıştım Şuan  İstanbul büyükşehir Belediyesi adına  güreşiyorum.

Öğretmen olarak  Hayrat Gülderen ilköğretim okulunda Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapıyordum. Ben Danimarka'da şampiyonadayken  Gençlik Spor il Müdürlüğü bünyesine tayinim gerçekleşti. Toplam 7 kardeşiz.Ben 5.çocuğum

MADALYA KOLLEKSİYONCUSU GİBİ

İki kez yıldızlar dünya şampiyonu, ikisinde de dünyanın gelecek vadeden en iyi teknik sporcusu seçildi. Gençler Avrupa Şampiyonu. Dünyanın en  teknik sporcusu.Gençler Avrupa Şampiyonu . Ordulararası Dünya Şampiyonu,. Üniversiteler arası Dünya Şampiyonu.Üniversiteler arası Olimpiyat Şampiyonu .2. kez Büyükler  Dünya Kupası şampiyonu . Büyükler Avrupa 2.si. Akdeniz Olimpiyatları Şampiyonu. Büyükler Avrupa üçüncüsü

10 YAŞINDA ANNEMİ KAYBETTİM

Danimarka'da düzenlenen Dünya şampiyonasında Türkiye'ye altın madalya kazandıran Trabzonlu Güreşci Çebi annesi Elmas Çebi'yi 10 yaşındayken kaybetmiş.  Şampiyon güreşçi babasının bir kez daha evlendiğini belirterek”  Annem 1992 yılında babamla birlikte hacca gitti. Burada çıkan olaylarda annem hayatını yitirdi.   Babam Hasan Çebi , Annem Elmas Çebi'yi kaybettikten sonra bir kez daha evlendi . Emine annem bu güne kadar bize hac farızası sırasında hayatını kaybeden ve halen mezarı orda bulunan  öz  annemizi aratmadı. Bize üvey evlyet muamemelis yapmadı.Onu da öz annemiz kadar sevdik o da bizi sevdi.

 Zaten annem son nefesinde Babama tek şey söylemiş. “Hasan çocuklarımıza sahip çık, çocuklarımızı kolla” O son lafıyla da vefat etmiş. Hacdan Babam ve amcam dönebildi ,annemin cenazesi  ise orada kaldı . 

UN ÇUVALIYLA SUPLEKS YAPTIM

Evet Araklı'da köyde un çuvallarına kum doldurdum çalıştım. Mustafa hoca bana adeta ev ödevi veriyordu. Bildiğiniz un çuvalına, kum doldurdum  30 kilo 40 kilo ve 50 kiloluk çuvallarla çalıştım. Belimiz kuvvetlensin diye ve ekstradan o kum dolu çuvalla, sınav yapıyordum, barfiks yapıyordum.

Sadece çuvalla çalışmadım. Bakın bizim köydeki  evimiz merdivenliydi . 2 kattan aşağı halat sarkıttım, eve girip çıkarken asla kapıları kullanmadım.

Evden aşağı sarkıttığım halatla eve tırmanıp  camdan eve girdim , yine aynı halata asılarak  aynı şekilde aşağı indim.

Hatta fındık mevsiminde çuvallara doldurulan fındığı kimseye taşıtmaz ,antreman yapayım diye fındık çuvallarını bahçeden sırtıma vurup, harmana kadar ben taşırdım.Ben böyle şampiyon oldum. Yokluklar içinde.

Bir kondisyon merkezimiz olsa, kuvvet merkezimiz olsa bunlara gerek kalmazdı. O zaman halata çuvala gerek kalmazdı,modern kondisyon merkezlerinde  çalışırdık. Avrupa'nın her tarafında şu anda var bu merkezlerden. 28 tanede Türkiye'de yapıldı ama Trabzon'da o merkezlerden yok.

2009 yılındayız ama hala, Mustafa hocanın örgencileri Ali Kara, İlker Genel ve ben, hala çuvalla şınav çekiyor ve çuvala kum doldurup bu torbalarla  ağırlık kaldırıyoruz

Şuan yine  halatla mı inip çıkıyorsunuz  diye sorarsan hayır .Çünkü  şuan apartman olduğu için halat yetmiyor çıkamıyorum.

 

KAMUOYU BAŞARINIZIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ALGILAYABİLDİ Mİ?

Trabzon tarihinde böyle bir şampiyonluk yok.Olay henüz yeni olduğu için başarının büyüklüğü sanırım hala anlaşılmadı.  Hocam Mustafa Şahin ile  beraber güreşe başladığımız zaman ki hedefimiz  dünya şampiyonluğuydu  . Trabzon tarihine  yazılmış oldu. Şuan şokta değilim, sanırım daha henüz başarının büyüklüğünün  bilincine varamadık belki de. Bunu kamuoyu da tam  olarak bilincine varmadı Biz hocamla beraber nerede olduğumuzu biliyoruz.  

7 DÜNYA ŞAMPİYONUNDAN BİRİYİM

Dünya şampiyonasında her önüne gelene madalya vermiyorlar. Güreş müsabakaları Serbest ve  grekoromen olmak üzere iki stilde yapılıyor. serbest sitil de ,7  Grekoromen sitilde de 7 olmak üzere  toplam 14 madalya veriliyor.Dünyada yüz binlerce grekoromen stilde güreşçi var.Ben kendi kilosunda dünyanın en iyisiyim. Benim sırtımı kimse mindere yatıramadı. Grekoromen stilde 74 kiloda Dünyanın en büyüğü benim.

Türkiye Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne  bu stilde Türkiye toplam 14 madalya aldı .Türkiye'nin bu stilde  dünya şampiyonu 15. güreşçisi benim.

Şuan da yaşayan dünya şampiyonu olarak yaşayan  8 kişiyiz . Bunları  halkımız öğrendikten sonra bu dünya şampiyonlarının ne kadar değerli olduğunu Trabzon için ne kadar önem taşıdığını  tanıtım açısından ne kadar önem taşıdığını daha iyi anlar diye  düşünüyorum.

Selçuk Çebi, röportajının 2 . bölümü yarın (Cuma) devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri