Derbi olaylarına soru önergesi!

Geçen sezonun son haftası oynanan ve Süper Lig şampiyonunu belirleyen Fenerbahçe- Galatasaray maçının ardından yaşanan olayların faturası resmi olarak açıklandı. CHP Genel Başkan yardımcısı Umut Oran'ın 12 Mayıs 2012 tarihinde Şükrü Saracoğlu Stadı'nda ya

Geçen sezonun son haftası oynanan ve Süper Lig şampiyonunu belirleyen Fenerbahçe- Galatasaray maçının ardından yaşanan olayların faturası resmi olarak açıklandı. CHP Genel Başkan yardımcısı Umut Oran'ın 12 Mayıs 2012 tarihinde Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yaşanan olaylarla ilgili İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e yönelttiği soru önergesine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu iki sayfalık bir yanıt verdi.

Vali Mutlu tarafından imzalanan yanıtta söz konusu maçta emniyet güçlerinin zamanında ve yerinde müdahaleleri ile "muhtemel ölümler ve yaralanmaların" önüne geçildiği, polisin 335 adet biber gazı kullandığı şeklindeki ifadeler dikkat çekti. Maç sonrası statta ve saha dışında meydana gelen olaylarda 12'si çocuk toplam 60 kişinin gözaltına alındığını ve 6222 sayılı yasa hükümlerinin uygulandığını belirten Mutlu, zanlılardan üçünün tutuklanarak cezaevine konduğunu, diğer şahıslar hakkında ise müsabakadan men yasağı getirildiğini kaydetti.
 
20 bin kişi dışarıda
 
Maçın başlama saatinde stadın tam kapasite ile dolduğu, ancak 15-20 bin kişilik bir grubun ise dışarıda kaldığının belirtildiği yanıtta, bu kalabalık gurubun stat kapılarını zorlayarak içeri girmek istediğinin altı çizildi. Polisin bu durum karşısında yasaların kendisine verdiğini yetkiliyi kullandığını belirten Vali, "Toplumsal olaylarlarda görevlendirilen personelin hareket, usul ve esaslarına dair yönetmeliğin 12. maddesi doğrultusunda saldırgan taraftar gruplarını dağıtmak amacıyla orantılı ve kademeli güç (tazyikli su, göz yaşartıcı gaz) kullanılmış ve 'muhtemel ölümler ve yaralanmaların önlendiği' tespit edilmiştir" dedi.
 
Maç bitiminden sonra bazı taraftarın tribünlerdeki koltukları kırarak emniyet güçlerinin üzerine attığı, daha sonra da saha içine girdiği şeklinde tespitlerin yer aldığı yanıtta şöyle devam edildi:
 
"Futbolcu, teknik adam ve yöneticilerin güvenli biçimde soyunma odalarına alınmasından sonra saha içindeki çevik kuvvet bir olumsuzluk yaşanmaması için geri çekilmiştir. Bu esnada saldırgan grup tünele kadar girerek sandalye, yangın tüpü, meşale, bayrak sopası gibi yaralayıcı maddeleri körük içine atarak yakmaya çalışmaları üzerine polis son çare olarak fanatik gruplara müdahale etmiş, göz yaşartıcı gaz kullanarak stadın boşaltılmasını sağlamıştır."
 
Mutlu, görev sorumluluklarını aşan 2 polis hakkında açılan soruşturmanın devam ettiğini, koridorlara biber gazı atılmadığını da vurguladı.
'Gerçeği çarpıtıyorlar'
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran soru önergesine verilen yanıt üzerine şu yorumu yaptı: "Olaylar çıkmadan hemen önce, taraftara demir sopayla müdahale eden ve olayların başlanmasında etkin rol alan resmi üniformalı personel hakkında hiçbir şey söylenmemesi dikkat çekicidir. Oysa bu olaya ilişkin video ve fotoğraflar internette bulunmaktadır. Bakanlık biber gazını "Son Çare" olarak "mukavemet" derecesine göre kullandığını iddia ediyor ama, binlerce insanın açık olarak etkilenebileceği bir alana 335 tane biber gazı atıldığını da bildiriyor. Yetki aşımını saklamak için gerçeği çarpıtma yoluna başvurulması kabul edilemez.!

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri