Futbolculara hekim uyarısı

Spor hekimi operatör Bülent Zeren, futbolcuların, kırık riskine karşı, ideal tekmelik kullanmasının büyük önem taşıdığını bildirdi. Zeren yaptığı açıklamada, son olarak Denizlisporlu Güray Vural'ın ayağının kırılmasının tüm spor kamuoyunu üzdüğünü, geçmiş

Spor hekimi operatör Bülent Zeren, futbolcuların, kırık riskine karşı, ideal tekmelik kullanmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Zeren yaptığı açıklamada, son olarak Denizlisporlu Güray Vural'ın ayağının kırılmasının tüm spor kamuoyunu üzdüğünü, geçmişte de ayağının kırılması nedeniyle birçok futbolcunun uzun süre futbola ara vermek durumunda kaldığını belirtti.

Denizlisporlu Güray'ın en kısa sürede iyileşip sahalara döneceğini, bütün futbolcuların bu konuya büyük özen göstermesi gerektiğini anlatan Zeren, şöyle dedi:

''Bir maçta bacağı kırılıp yerde acıyla kıvranan sporcunun gözlenme anı gerçekten üzüntü ve korku vericidir. Çoğumuz başımızı başka bir yöne çevirip bu dehşet anını görmemeye çalışırız. Daha sonra sedyeler, ambulanslar, hastaneler, ameliyatlar. Kasıtlı faul, şanssızlık, kader, olacağı varmış ve benzeri söylemler. Sporcunun aylarca sahalardan uzak kalacak olması, maddi ve manevi kayıpları, takımın sporcudan yararlanamaması, ameliyatın maliyeti gibi konular.''

Zeren, bu tür vakaların ''şanssızlık'', ''kader'', ya da ''olacağı varmış'' şeklinde yorumlanamayacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Gerçek açık seçik ortada olup, yetersiz ve göstermelik tekmelik sorunudur. Peki, nedir bu tekmelik? Angarya mı yoksa gereksinim mi? Tekmelikler bir yandan darbe ya da çarpma kuvvetlerinin derecesini azaltırken, bir yandan da çarpma kuvvetinin etkisini geniş bir alana yayarak olumlu katkıda bulunurlar. Bir yandan kırık oluşumunu engellerken, diğer yandan kas ezilmesi, hematom ve ciltte açık yaralar oluşması riskini büyük ölçüde ortadan kaldırırlar. Böylece de futbolcuların vazgeçilmez koruyucu ekipmanları arasında yer alarak çok sert ve faullü pozisyonlarda bile onları korurlar.''

-''TEKMELİKLERİN YÜZDE 77'Sİ YETERLİ DEĞİL''-

Tüm bunların sağlanabilmesi için tekmeliklerin ideal özellikleri taşıyor olması gerektiğini belirten Zeren, şu bilgileri verdi:

''ABD'de Koruyucu Spor Hekimliği konusunda çalışmalar yapan The Institude for Preventive Sports Medicine yaptığı bir araştırmada piyasadaki birçok tekmeliğin çarpma kuvvetlerinin etkisini yüzde 77 oranında engelleyemediğini test etmiştir. Bu son derece çarpıcı ve uyarıcı bir sonuçtur.

Tekmelikler kırılmayan (2.300 Newton'luk kuvvete dayanıklı), çok hafif ve şok emici maddelerden (polythene, polppropylene, karbon lifleri, fiberglas, polyester) yapılmalı, kullanım sırasında varlığı olanaklar ölçüsünde sporcu tarafından hissedilmemelidir. Sporcular ancak bu özelliklerde olan bir ekipmanı kolayca benimseyebilirler.

İdeal bir tekmelik diz altından başlayıp ayak bileğini de koruyacak biçimde uzanmalı, bacağı sadece önden değil yandan ve kısmen de arkadan saracak şekilde, kalıp alınarak, kişiye özel ve anatomik yapıya uygun olarak yapılmalıdır. Böylece hem daha fonksiyonel, hem de daha rahat kullanılabilir olurlar.''

Zeren, bu konuda belli standartların uygulanabilmesi için ''Spor Ekipmanlarında Standartları Uygulama Komitesi'' kurulması, ideal tekmeliklerin altyapılarda özendirilmesi ve antrenmanlarda da tekmelik kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bülent Zeren, ''Tüm bunlar gözardı edilecek olursa, konu yalnızca yıldız bir futbolcunun bacağı kırıldığında gündeme gelecek, herkes üzüntüsünü bildirecek ve kısa süre sonra da unutulmaya mahkum olacaktır'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri