Futbolda şiddet masaya yatırıldı

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, başkanlığında toplanan ilgili kurumların başkanları biraraya gelerek futbolda şiddeti görüştüler. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Türkiye Futbol Federa

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, başkanlığında toplanan ilgili kurumların başkanları biraraya gelerek futbolda şiddeti görüştüler.

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, TFF Başkan Vekili Lütfi Arıboğan, Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü başkanı Aziz Yıldırım, İçişleri ve Adalet Bakanlığı müsteşarları ile biraraya gelerek futbolda şiddeti görüştüler.

İçişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mahmut Özgener, futbolda şiddetin önüne geçilmesi için 3 ana maddeyle ilgili görüş alış-verişinde bulunduklarını söyledi.

Şiddetin önlenmesine ilişkin olarak federasyonun önerilerine sıcak yaklaşılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Özgener, ''Çok verimli bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hızlı bir biçimde futbolda şiddetin önlenmesi konusunda bizim bildirdiğimiz önerilerin yanı sıra, bakanlık müsteşarlarımızın getirdiği önerileri masaya yatırdık. Mevcut yasanın uygulanabilirliği zor. Üç ana konuda öneride bulunduk. Öncelikle statlara kamera sistemi yerleştirilmesini ele aldık. İlk önce tedbir almak gerek ve bunun için de statlara kamera sistemi yerleştirmek lazım. Bu sayede sporda şiddeti yapanlara karşı tedbir almalıyız'' dedi.

TFF olarak uygulamayı kendilerinin üstlendiğini kaydeden Özgener, ikinci olarak biletlerde yeni uygulamaya gidileceğini, bunun detaylarının daha sonra kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

Bu toplantının Türk sporu ve Türk futbolu için dönüm noktasının başlangıcı olduğunu söyleyen TFF Başkanı Mahmut Özgener, radikal adımlar atılacağını belirttiği açılış konuşmasında; tüm taraflara iştirakleri, hassasiyetleri ve konuyu sahiplenmeleri için teşekkür etti.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonucunda aşağıda belirtilen kararlar alındı. Buna göre;

1) Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmasına karar verildi. İlk toplantısını önümüzdeki hafta Salı günü yapacak ve prensip olarak her hafta toplanacak olan bu komisyon, "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun" değiştirilerek, yeni kanun taslağını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin takdirine çok hızlı biçimde sunacak.

2) İl Güvenlik Kurulları mevcudiyetini muhafaza edecek ancak şiddet ile ilgili cezalandırmalar bu kurullar yerine mahkemelerce yapılacak. Bu amaçla; söz konusu cezalandırmalar özel yetkilendirilmiş mahkemeler vasıtasıyla karara bağlanacak. Bu mahkemeler, özellikle tedbir mahiyetindeki kararları 24 saat içinde derhal verecek. Bu cezalar; Avrupa'daki örneklerinde olduğu gibi çok ağırlaştırılmış hükümler içerecek.

Stadyuma giriş yasağına mahkum edilen kişilerin maç öncesi ve sırasında karakollarda yoklamaya gitmesi, tuttuğu takımın ya da ulusal takımın yurtdışı müsabakalarından 5 gün öncesinden pasaportunu karakola teslim etmesi cezalarının yanı sıra ağır para ve hapis cezalarının da verilmesi.

3) Cezalar sadece olay çıkaran taraftarlara ya da holiganlara değil beyanat ve yazıları nedeniyle kulüp yöneticilerine, futbolcu ve antrenörle ile medya mensuplarına da uygulanacak.

4) Biletlerin kimlik numarası karşılığında satılması, biletlerde çipli sisteme geçilmesi ve biletin başka kişiye devredilememesi uygulaması başlatılacak. Ayrıca karaborsa bilet satışı ve bedava bilet dağıtılması yasaklanacak. Stadyumlarda etkin bir güvenlik kamerası ile izleme ve kayıt altına alma sistemi, anons sistemi ve asgari 20 kişi kapasiteli göz altı odalarının bulunması zorunlu hale getirilecek.

5) Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki spor biriminin personel sayısı ile teknik altyapısı artırılacak. Bu kanun kapsamında ceza verilen kişilerle, sorun çıkardığı bilinen seyircilerin bilgilerinin elektronik ortamda oluşturulacak güncel bilgi bankasında tutulması sağlanacak.

6) Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de stadyum güvenliği, polis teşkilatı ve özel güvenliğin işbirliği içerisinde görev yapması ile temin edilecek.

İlgili paydaşların katılımı ile oluşturulacak komisyonun en kısa zamanda tamamlayacağı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin takdirine sunacağı kanun değişikliği ile ilgili tasarıda prensip kararı alınan yukarıdaki maddeler de yer alacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri