"Gençliğe ihanet etmeyelim"

Uluslararası Organizasyonlardan Sorumlu Başkoordinatör Mehmet Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü görevini üstlendiği dönemde temel konularda yapılması gerekenlerin pek çoğunun yapıldığı kanaatinde olduğunu söyledi.Önemli olanın yanlış yapmamak olduğu

Uluslararası Organizasyonlardan Sorumlu Başkoordinatör Mehmet Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü görevini üstlendiği dönemde temel konularda yapılması gerekenlerin pek çoğunun yapıldığı kanaatinde olduğunu söyledi.

Önemli olanın yanlış yapmamak olduğunu vurgulayan Atalay, ''Türk sporuna ve gençliğine ihanet etmemeniz lazım. Bunun için de çok çalışmanız gerekiyor. Sizi bu kurumlara getirenleri mahcup etmemeniz gerekiyor. Biz de çok ciddi çabalar harcadık. Türkiye'de lisanslı sporcu sayısı 438 bin ise başınızı öne eğip düşünmeniz gerekiyor. Almanya'nın 27 milyon lisanslı sporcuya ulaştığı bir dünyada siz 400 binlerle hiç birşey yapamazsınız. Tesadüfen madalyalar alırsınız. Yetişmiş kabiliyetli birkaç gençle gurur yaşarsınız, ama köklü olarak çözemezsiniz'' diye konuştu.

Atalay, tüm Türkiye'yi baştan başa yapılandırmak istediklerini, bu nedenle de tesisleşmeye önem verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Büyük ülkeler gibi tesisleşmeye önem verdik. Federasyonları özerkleştirdik. Organizasyonları ülkeye alarak kaynaklarını geliştirmeye çalıştık. 'iddaa' gibi 10 katrilyonluk bir kaynağı ülkeye kazandırdık. Sponsorluk yasasını çıkarttık. Liglerin isim haklarının satılmasını sağladık. Bunları yaparken hata yapacaksınız. Zaten hatasız hiçbir iş olmaz. Mutlaka biz de çokça hata yapmışızdır. Temel konularda yapılması gerekenlerin pek çoğunun yapıldığı kanaatindeyim. GSGM'nin merkez ve taşra teşkilatının özerkleşmesi gerekiyor. Bu yarım kalan proje tamamlanırsa, Türkiye'de sporun uçuşunun hızlanacağını düşünüyorum. 25 milyon lisanslı sporcuya ulaştığımızda Türkiye çok daha farklı bir yerde olacak.''

-2016 ve 2020 ADAYLIKLARI-

Başkoordinatör Mehmet Atalay, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı konusunda favorisinin Türkiye olduğunu söyledi.

2016'ya Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İtalya ile Norveç-Danimarka ortaklığının aday olduğunu hatırlatan Atalay, şöyle devam etti:

''Fransa da İtalya da Avrupa ve Dünya Kupaları'nı organize etmiş ülkeler. Bu organizasyonu daha önce yapmamış bir ülkeye vermek fair play'a da uygun olur diye düşünüyorum. Fransa ve İtalya için bu tür organizasyonlar değer ihtiva etmeyebilir, ama bizim için çok önemli. Erzurum'a yaklaşık 520 milyon TL'Lik yatırım yapıyoruz. Ben İtalya ve Fransa'nın önünde olduğumuzu düşünüyorum. Biz sıfır kilometre statlarla bu işe koşuyoruz. Ortaklıkların eskisi gibi önemsenmediği kanaatindeyim. Bu konudaki şikayetleri biliyoruz. Norveç-Danimarka ilk kez aday oluyor. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın favorisinin Türkiye olduğunu düşünüyorum.''

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) tedirginlik yaşamamak için 2012'yi Londra'ya verdiğini savunan Mehmet Atalay, ''Çünkü ekonomisi zayıf ülkelere bunu verdiğinizde bazı sorunlar yaşanıyordu. Bunu yaşamak istemediler. Bana göre Londra'ya verilmesi hiç şık olmadı. Çünkü olimpizmin ruhunda yeni ülkeler keşfetmek, yeni insanlar tanımak daha uygun olurdu. Bunu 4 yıl gecikmeden sonra 2016 için Rio'ya yaptılar. Rio'nun almasını anlamlı buluyoruz'' şeklinde konuştu.

Başkoordinatör Atalay, şunları söyledi:

''Var gücümüzle 2020'ye adayız. Her branşta sporcularımız yetişiyor. İstanbul'da ulaşım konusunda sıkıntılar gideriliyor. İstanbul Dünya'nın başkenti. Doğu ile batı medeniyetlerinin birleştiği bir yer İstanbul. Bu kadar büyük bir şehre de organizasyonu vereceklerini düşünüyorum. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı var, inşallah alırız. Sırada olimpiyatlar var. Bunun için de 2003 yılından bu yana büyük organizasyonlara evsahipliği yapmış bir Türkiye bulacaklar. 2020 adaylığına çok büyük tecrübeler elde ederek çıkacaksınız. 2020 adaylığının süreci 2011 yılında başlıyor. 2013'te de hangi şehrin alacağı kararlaştırılıyor.''

-YENİ GÖREVİ-

Uluslararası Organizasyonlardan Sorumlu Başkoordinatör Mehmet Atalay, 36 birimi tek çatı altında toplamak ve büyük organizasyonları ülkemize almak için önemli bir görev üstlendiğini belirterek, ''Bize yabancı işler değil bunlar. Bize çok fazla da ihtiyaç olduğunu zannetmiyorum. Organizasyonların ülkeye kazandırılması ve alınan organizasyonların da hızlandırıldığını düşünüyorum. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası, Trabzon'daki 2011 Gençlik Oyunları, Erzurum'daki Kış Oyunları, 2011'da Dünya Tenis Şampiyonası ve 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası. Bunlar içinde en önemlisi atletizm şampiyonası. Türkiye bunlarla ilgili herhangi bir sorun yaşamayacak. Koşuşturmak ve çabalamak gerekiyor. Bunlardan bize fazla yük gelmez. Biz zaten idmanlıyız. İşimiz çok fazla'' diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri