Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Trabzon sahilinde 762 bin metre kare alanı dolduracaklarını ifade etmesinin ardından bilim ikiye ayrıldı.
BU DENİZ BUNU UNUTMAZ
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Yüksek, "Deniz kendine yapılanı yanına koymaz. Şimdi genel anlamda böyle bir yapı yaptığınız zaman Doğu Karadeniz'de dalga yönü Kuzey Batı'dır, karayeldir. Doğu tarafındaki kıyılarda problem maalesef bekliyoruz. Acaba böyle bir şey olduğunda Faroz'a, Yoroz'a ne gibi zararları olacak. Böyle yapılar yapıldığı zaman Doğu tarafları her zaman hasar görür. 762 bin metre karelik bir alanın dolgusu bu alanda bulunan limanları etkiler bu büyük bir rakamdır. Doğayı da vurur.”dedi.
AYNI HATA YOL YAPIMINDA DA OLDU
KTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim üyesi Doç. Dr. Şeref Oruç sahil yolu yapılırken de söyledik bu dolgu doğayı vuruyor yapılmamalı. Kıyılara dokunmak sıkıntılıdır. Oralar özel yaşam alanlarıdır. Benim uzmanlık alanım yol bu yol yapılırken uzmanlara söyledim binlerce yılda oluşmuş güzellikler bir dolguya heba edilmesin yol güneyden geçsin. Şimdi tekrar dolduruyorlar orada ekolojik hayat yok ediliyor” şeklinde konuştu.
HOLLANDA’YA BAKIN
Jeoloji Odası Başkanı Semih Peker ise, “Üç kişi bir araya gelerek bir proje ortaya koyulmaz ama bu proje ile neler yapılmak istendiği önemli. Denizin hareketleri mutlaka incelenmeli. Oraya getirilecek malzemeler mutlaka araştırılmalı. Proje çapındadır bunlar. Bunları mutlaka yapmışladırlar. Hollanda’nın üçte biri denizden kazandırılmış. Dolmabahçe sarayı bile denizden kazandırılmış. Doldurulmuş, bahçe yapılmış. Bu bilimsel olarak yapıldı mı sorun olmaz. Umut ediyorum ki bu çalışma tamamlanmıştır. Bakanlık tarafından bu proje uzman görüşlere teslim edilerek çizilmiş olduğuna inanıyorum” dedi.