Hamit Cihan: "Ailelerin B Planı olmalı"

Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan’dan önemli açıklamalar.

Haber61 – Spor Servisi - Trabzonspor Altyapı Koordinatörü Hamit Cihan Haber61 TV’de her pazartesi ekranlara gelen Spor gündemi programına konuk oldu.

Tuncay Lakot ve Hamdi Zıvalıoğlu’nun sorularına yanıt veren Hamit Cihan önemli açıklamalarda bulundu.

Deneyimli teknik Direktör Hamit Cihan’ın açıklamalarının satırbaşları şu şekilde;

AİLELER ÇOCUKLARINI BÜYÜK FUTBOLCU OLARAK GÖRÜYOR

Trabzonspor’un alt yapısında dünde bugünde Trabzonspor’da oynayacak oyuncular vardı oldu ve olacak. Sporcularımıza katlılarından dolayı koordinatörlere teşekkür etmek gerekiyor. Bir oyuncunun yetiştirilmesinde birden çok kişinin emeği vardır. Birinin katkısı diğerlerinden fazla olabilir ama herksin katkısı vardır. Alt yapı olarak şuan ki organizasyona baktığımızda 3 temel ayak vardır. Bu temeli çok iyi yaparsanız başarı gelmeme gibi bir şansı yok. Bir oyuncu katma, ikinci eğitim ve 3. Ayak entegrasyon. Elit düzeydeki bir oyuncunun tanımı, yetenek, nitelikli ve nicelikli eğitim. A takımdaki iş gücü ve antrenman yoğunluğunu altyapıda yaşatamazsınız: Ama oynadığı düzeni çalışabilirsiniz. Eğitim süreci bizim için en önemli bölüm. 18 yaşına kadar olan bir insanın eğitimi. Bir insana bedensel olarak, bilişsel olarak, duygusal, cinsel, toplumsal eğitimini oyuncuya vermemiz gerekiyor. Yaptığımız genel ve özel toplantılarda bizi en çok zorlayan işlerin başında aileler geliyor. Aileler çocuklarını büyük futbolcu olarak görüyor.

ÇOCUĞU ÇOCUK YAPMADAN FUTBOLCU YAPIYORUZ

Çocuğun 3 tane sosyal çevresi var. Okul, Kulüp ve aile. Bunlar çocuktan ne istiyor? Çocuklar okul takımlarında oynarken bir dizi derslerden geri kalıyor. Okullar bu dersleri etüt olarak verseydi okulu temsil ediyor derdik. Ama böyle bir şey görmedim. Okul sadece beni temsil et, beni şampiyon yap istiyor. Aile büyük bir futbolcu istiyor. Kulüp futbolcu üretmek istiyor. Bu baskı altındaki çocuk, çocuk mudur, İnsan mıdır, nedir? Her hata yaptığında baba büyük antrenör çocuğa taktik veriyor. Çocuk 7 yaşında kulübe girdi 10 yaşında futbolcu oluyor. Çocuğu çocuk yapmadan futbolcu yapıyoruz. Bu çok yanlış. Torpille bir işyerine bir kişiyi alabilirsiniz ama futbol böyle değil. Futbola torpille birini alırsanız futbol onu kendi dışarı atıyor. Sadece bizi zorlayan ön yargılar.

AİLELERİN B PLANI OLMALI

Ailelerin kafasında çocukları ile ilgili mutlaka bir B planı olması lazım. Çok arzu ile futbola sarılınca B Planı olmayınca boşluğa düşüyorlar. Çocuklar bakıyorsunuz üniversite kazanamıyor. Meslek de olmayınca olmuyor. Biz bütün çocukların spor yapmasını arzu ediyoruz. Çocuklar altyapıda eğlence amaçlı futbol oynuyor. Çok sorunlu ailelerle uğraşıyoruz. Bazı ailelerde çocukların yaşantıları ile ilgili olmadıkları görüyorum. Çocukların A planı okulları olmalı B planı futbol olmalı. Futbolcu olacaksa üniversite zamanında tercihini yapmalı.

ÇOCUKLARINIZA MATEMATİK ÖĞRETİN

Ülkede eğitim sistemi sürekli tartışma konusu. Benim asıl rolüm buna nasıl katkı yapabilirim yönünde. Ben ailelere şunu söylüyorum. Çocuğunuzun futbolcu olmasını istiyorsanız matematik sersi aldırın. Bir insan hareket hızlandıkça hata düzeltmesi yapması azalır. Yüksek hızlarda daha iyi hata düzeltmesi yapması için beyni daha hızlı işlem yapmasını sağlamak lazım. Bunun da yolu matematik ve geometriden geçiyor. Bunun bilimsel yolu budur.

TÜRK İNSANINDA ATLETİK YÖNDEN BİR PROBLEM VAR

Ülkemizde birçok kulübün altyapılarında farklı modelleri denediklerini biliyorum. Bunlar hiçbir işe yaramadı. Almanya’daki sistemi buraya uyarlarsanız buradaki aile yapısına uygun olmayabilir. Aile yapısını değiştirmedikçe başarılı olmaz. Ben kendi sistemimiz üzerinde bir çalışma yapıyorum ama bu bir süreçtir. İnsanlar gelip geçici ben olurum olmam. Burada önemli olan süreci iyi yönetmek. Türk insanında atletik yönden bir problem var. Atletik yapı futbola uygun değil. Türkiye’de bu manada antrenman yok. Antrenman programlarında sıkıntı var. Kası dirence maruz bırakmadığınızda geliştiremezsiniz. Bunun insanlar formülize etmiş. Zorlandığınız sürece gelişirsiniz. Kendi sistemimizi yaratmada eksikleri iyi anlamak lazım. Bu bir süreç ve sabır işi. Sabır insanlara değil sisteme göstermek lazım. Yönetimle toplantılar yaparak neler yapabiliriz konuşuyoruz.

BENİM RAKİBİM BAŞKA ÜLKEDEKİ OYUNCUDUR

Trabzonspor ekonomik anlamda bir dizi sorunlarla baş ediyor. Böyle sıkıntılar ortay çıktı. Daha önceki dönemlerde de oyuncular katıldı takıma. Burada sayısal olarak fazlalık var. Trabzonspor üretmediği an başı ağrır diye düşünüyoruz. Trabzonspor ekonomik anlamda sıkıntı yaşamasa bile altyapıdan 5 oyuncuyu kadroya dahil etmek zorunda. 3-5 yılda Trabzonspor’un kendi yapısından beslenen bir tablo ortaya çıkar. Çocukları yukarıya gönderdik. Çocuklar kendi eksiklerini gördüğü gibi bizde kendimizi sorgulama fırsatı bulduk. Benim rakibim başka ülkedeki oyuncudur. Biz evrensel olarak oyuncu yetiştirmek zorundayız. Hangi konularda eksiğiz bakmamız lazım. Biz bunları görme fırsatı bulduk ve üzerinde çalışıyoruz. Yetiştirdiğimiz oyuncuların daha fazla kalması için çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz A takımı ve pilot takımı izleyerek eksikleri görüp geliştirmek için çalışma içerisindeyiz. Hagi sistemler üzerinde çalışmamız gerektiğini oyuncu profilinin ne olduğunu öğrenmek için çalışma yapıyoruz. Bir uygulamaya bağlı kalmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Biz bütün sistemleri oyunculara belli oranda öğretmek zorundayız ki çocuk kendi oyun sitilini oluşturabilsin.

GENÇ OYUNCUNUN BESLENECEĞİ TEK ŞEY TARAFTARDIR

4-3-3 ve diğer sistemler aslında sahaya diziliştir. İşleyiş farklıdır. Çocuk sahaya çıkınca ne yapacak? Takımın atağa çıkmasını nasıl sağlayacaksınız? Evet Ajax gibi büyük kulüplerin sahada sistemleri vardır ama işleyiş farklıdır. Modern futbolda hızlı oynanan durum var. Bizde oyuncularımıza bunu veriyoruz. Biz altyapıda oyuncu yetiştiriyoruz. A Takıma gidiyor ve orada da bir dizi antrenman. Genç oyuncuya A Takımda sahaya çıkarken ne lazım destek lazım. Bu insanın besleneceği tek şey taraftardır. O oyuncu sahaya çıktıktan sonra en büyük enerji ve özgüvenini alacağı durum taraftardır. Taraftarlarımız buna çok dikkat etmelidir. Roben sahaya çıktı penaltı kaçırdı. Taraftar onu alkışladı. Roben’in daha sonra takıma katkısı çok fazla oldu. Sporcular eleştirilebilir ama o sahadaki enerji taraftardan geliyor. Sabırlı olmak ve destek vermek gerekiyor.

ABDÜLKADİR VE YUSUF’UN SATILMALI MI?

Abdülkadir ve Yusuf’un satılması noktasında Kulübün ve oyuncunun menfaatleri ne ona bakmak lazım. Kulübü iyi bir yere taşıyacaklarsa kalmaları lazım. Bu oyuncuların gittiklerinde performansı ne olacak? İyi olup başarılı mı olacaklar yoksa düşüp geri mi gelecekler? Ben oyuncunun performanslarının düşmeye başlamadan satılması gerektiğini düşünüyorum. Şartları doğru dizayn edemezsek herkes zarar edecek. Trabzonspor bu konuda çok tecrübeli bir kulüp. Ne zaman hangi oyuncunun pazarlanacağını çok iyi bildiğini düşünüyorum. Çocukların A Takımda da belli bir süre geçirmezi lazım. Orada da belli bir gelişim sağlanması lazım.

SPORCU YATMAZ

Sporda bizim içinde bulunduğumuz durumda futboldaki sakatlıkları bir nedene bağlamak imkansız. Çocukların antrenmanlar daha kuvvet yönünden daha iyi planlamak lazım. Çocuklar bilinçsiz. Beslenme, yanlış ayakkabı, yaşam tarzı. Siz ne kadar önlem alırsanız alın sakatlıklar oluyor. Çarpışmalardan oluşan sakatlıklarda oluyor. Ne kadar önlem alırsanız alın sakatlık olabilir. Bunların sebeplerini iyi araştırmak lazım. Biz çocukları daha çok tedbir amaçlı koruyoruz. Sporcu yatmaz. Parmağı kırıldı yatacak mı hayır? Çalışması lazım. Sporcu asla yatmaması lazım. Uygun antrenmanın yapılması lazım. Ama Ağrı hissediyorsa maça çıkarılmaması lazım. Çünkü maç çok farklı orada kontrol edemiyorsunuz.

ALTYAPININ ÇEKİRDEĞİ TRABZON OLMALI

Trabzonspor altyapısında belki de ilk defa bu kadar oyuncu çıktı. 16 kişi 1461’e çok sayıda oyuncu da A Takıma verildi. Altyapıda oynayacak oyuncu bulamıyoruz. Oyuncu da kendisini görüyor. Katma nasıl olmalıdır? En az yüzde 50-60 oranın da Trabzon ve çevresinden olmalıdır. Çekirdek yapı Trabzon’un kendisi olmalı ama Türkiye geneli ve Yurt dışından oyuncularla evrensel bir duruma geçilmeli.

U21 LİGİ KAPANIYOR MU?

U21 Liginde üst düzeyde bir verim alınamadı. Eski PAF takım. Bana göre belli bir amacı olmayan takımlar verim alınamamasının nedeni bu. Farklı bir lig oluşturmak için federasyonun çalışması var. U17-U19 ve birkaç tane daha oyuncuyla yeni bir oluşum yapılacak. Bazı oyuncuları bırakmak zorunda kalacağız. Benim için bir kabus. Bu çocukların bir kısmı üniversite okuyup sporcu teknik direktör olmaya yönlendireceğiz. Bir kısmını da 2., 3.ligde değerlendireceğiz. BAL ligi gibi statülerde sıkıntılar var. İsmini ne koyarsanız koyun 17-19 ve bir üst takım kurup yarışmacı bir kimlik katılması lazım. Bunlar performans takımıdır. İhtiyaçları iyi belirleyip ona göre statüleri hazırlayıp lazım. Bizim U19 takımı neden daha iyi. Çünkü orada şampiyonluk ve küme düşme mücadelesi var. U12’ye kadar çocuklar oyun amaçlı futbol oynamalıdır. U17’ye kadar öğrenme iyi olduğu için eğitim amaçlı olmalı. U17 ve üstünde kuvvet performans önemli olduğu için buna yönelmek gerekir.

FATİH TEKKE VARİ OYUNCULAR ÇIKACAK MI?

Ben ümit ediyorum ki daha yetenekli becerili oyuncular çıkaracağız. Sorumluğumuzu biliyoruz çok çalışıp evrensel düzeyde oyuncular çıkarmamız gerekiyor. A takıma katılmış oyuncular var bu oyuncular belli bir süre sonra çok iyi işler yapacaklarına inanıyorum. Futbol hız kazandı buna ayak uyduracak oyuncular için çalışmalarımızı yapıyoruz. Futbol okulları ile birlikte çalışıyoruz.

KENDİNİZE İYİYİM DEDİĞİNİZ AN KÖTÜLÜK BAŞLAR

Benim hayat felsefem kendinize iyiyim dediğiniz an kötülük başlar. Dünya çok hızlı değişiyor. Çok hızlı ilerleme sağlanıyor. İnsanları izleyerek ilerleyemezsiniz. Hizmet içi eğitim vermeye çalışıyoruz.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Spor Haberleri