İşte kulüplerin kurtuluş formülü!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ülke futbolunu kökten değiştirecek yabancı oyuncu kararlarını açıklarken, bir yandan da kulüpleri içine düştüğü borç batağından çıkarmak için formül arıyor. Bilindiği gibi, 2015-2016 sezonunda UEFA’nın Finansal Fair Play k

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ülke futbolunu kökten değiştirecek yabancı oyuncu kararlarını açıklarken, bir yandan da kulüpleri içine düştüğü borç batağından çıkarmak için formül arıyor. Bilindiği gibi, 2015-2016 sezonunda UEFA’nın Finansal Fair Play kriterlerine geçecek olması gelir-gider dengesi açısından birçok Türk kulübünü lisans alamama tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor.
 
KAMU BANKALARI DAVET EDİLECEK
 
Yaklaşan bu tehlikeyi gören ve aralık ayı sonunda Finansal Yapılandırma Komitesi’ni kuran TFF, komitenin başına da Türkiye’nin en ünlü vergi ve hesap uzmanı Hüsnü Güreli’yi getirmişti. Güreli ve ekibinin, 10 günlük çalışmanın ardından TFF yönetimine bir yol haritası çıkardığı ve Türk futbolundaki ana sorunun 18 Süper Lig takımının toplam 3 milyar lirayı bulan borcu olduğunu ilettiği öğrenildi.
 
Finansal Yapılandırma Komitesi’nin Haliç’te yapılan seminerde TFF yönetimine, 3 milyar liralık borcun yapılandırılmaması durumunda, Türk takımlarının önümüzdeki yıllarda UEFA turnuvalarına katılmasının mümkün olmadığını aktardığı kaydedildi. Bu vahim tablodan çıkış için yol haritası hazırlayan Finansal Yapılandırma Komitesi’nin, 18 kulübün borçları için 3 kamu bankası ve özel bankalardan oluşan bir konsorsiyum ile görüşülmesini ve 3 milyar liralık borcun 10-15 yıl gibi uzun vadeli ve uygun faizli kredi ile yapılandırılması gerektiğini TFF yönetimine sunduğu öğrenildi. TFF yönetiminin de bu yol haritasına sıcak baktığı ve hem bankalarla hem de siyasilerle konuyu görüşme zemini aradığı gelen bilgiler arasında.
 
LİSANS İÇİN BAĞIMSIZ KOMİTE DE GÜNDEMDE
 
Türk futbolunu mali açıdan kurtarmak için atılacak adımlardan birinin de “Lisans Komitesi” olduğu öğrenildi. Gelen bilgilere göre, bağımsız finans ve vergi uzmanlarından, Gençlik ve Spor Bakanlığı ya da TFF’ye bağlı bir komite oluşturulması planlanıyor. Kurulacak bu komite kulüplerin mali yapılarını inceleyecek ve ulusal lisans alıp alamayacaklarına karar verecek.
 
YENİ YABANCI KURALI CARİ AÇIĞI YÜKSELTİR
 
Futbol Federasyonu’nun dün açıkladığı yabancı oyuncu sınırının kaldırılmasına yönelik yeni kurallar, cari açıkla mücadele eden ekonomi politikalarına ters sonuçlar doğurabilir. Karara göre Spor Toto Süper Lig takımları kadrolarında bulunduracakları 28 oyuncunun 14’üne kadar yabancı oyuncuya yer verebilecek. Her kulübün 28 kişilik kadrosunda ilk 11’de yer verebileceği kadar yani 11 yabancı oyuncu bulundurduğunu varsayarsak bu, 198 yabancı oyuncu demek. Süper Lig’de bir yabancı futbolcunun ortalama bonservis maliyetinin 400-450 bin dolar olduğu göz önüne alındığında kulüplerin sadece bonservis için yıllık harcadığı para 80-90 milyon dolara ulaşıyor. Bu rakama oyunculara verilen yıllık ücretler de dahil edildiğinde yıllık bazda ülkeden çıkacak döviz 250 milyon dolara ulaşacak. Oysa şu anda kulüpler sahada 5, kulübede 3 olmak üzere kadrolarında en fazla 8 oyuncu bulundurabiliyor. Yani kulüpler yeni dönemde isterlerse 6 yabancı oyuncu daha bulundurabilecek. Futbolun sektör olarak ihracat geliri elde etmediği göz önüne alındığında sektörün cari açığı büyüyor.
 
HTGazete

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri