Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yetkililerinin ortaklaşa yaptıkları toplantılarda ortaya çıkan kararların hayata geçirilmesi sonrasında öğrenci-spor bütünleşmesi sağlanıyor.
Olimpiyatlara hazırlananlar ve milli sporcular için GSGM, MEB ve YÖK, 3 yeni projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Konuyla ilgili olarak İstanbul'da, bir süre önce MEB ve Gençlik ve Spor İl Müdürleri düzenlenen çalış tayda bir araya gelerek taslak bir çalışma yaptılar.
Bu çalış taydaki hususlar işbirliği protokolüne dönüştürülerek imza için Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Devlet Bakanı Faruk Özak'ın bilgisine ve takdirlerine sunuldu.
Protokolle, milli ve elit sporculara SBS'de ek katsayı uygulanması, spor tesislerinin ortak kullanımları, olimpik branşlardan madalya sayıları yüksek olan dalların, okul sporlarındaki Türkiye Şampiyonalarının, Okul Sporları Federasyonu tarafından yapılması, Uluslararası Okul Spor Yarışmaları'nın (ISF), GSGM tarafından yapılması, bakanlık, GSGM ve MEB'in gençlik ve spor için yapılan projelere maddi ve manevi destek vermesi, kurumlar arasında personel görevlendirilmesi, MEB'in düzenlediği okul spor yarışmalarında sponsor desteğinin sağlanması, milli takım antrenörleri ve milli sporcuların öğretmen olarak atamasının GSGM'nin isteği yönünde olması, yatılı bölge okullarında milli sporculara ve ilin başarılı sporcularına yer verilmesi, okullarda beden eğitimi ders saatlerinin arttırılması ile yarışmalara ve kamplara katılacak sporculara ek sınavın yanı sıra diğer kolaylıklar sağlanması öngörülüyor.
SPORTİF BAŞARI ÖNCELİKLİ OLACAK
Hazırlanan projenin hayata geçmesiyle bundan sonra okuldaki başarı değil, sportif başarı esas alınacak. Mevcut durumda, Kredi Yurtlar Kurumu milli sporculara aylık 650 TL karşılıksız burs veriyor. Ancak uluslararası yarışmalara ve kamplara katılan öğrenciler derslerinde başarısız olduklarında bu burslar kesiliyor. Bu nedenle de sporcu burs alamadığı için sporu bırakıyor. Milli sporcuların okuldaki başarısından önce sportif başarısının esas alınması yönündeki öneri Kredi Yurtlar Kurumu'na sunuldu. Genel müdür Hasan Albayrak'ın öneriye sıcak baktığı öğrenildi.
KONTENJANLAR ARTTIRILIYOR
Prof. Dr. Uğur Erdener'in başkanlığındaki YÖK Spor Komisyonu ile Gençlik ve Spor Genel Müdür Yunus Akgül Başkanlığı'ndaki GSGM Komisyonu bir çalışma yaparak, önerilerini hazırladı.
Milli sporcuların üniversitelerin Beden Eğitim Yüksek Okulları'na girişi için yüksek okullara verilen kontenjanın yüzde 10'dan, 15'e çıkarılması, ayrıca bu oranın yüzde 75'nin olimpik sporlar için yüzde 25'inin de olimpik olmayan sporcular için ayrılması, Üniversite sınavlarında, Dünya, Avrupa ve olimpiyatlarda ilk 3 içinde yer alan sporculara lise birincilerine uygulanan katsayının uygulanması, ayrıca diğer milli sporculara da bütün bölümler için uygun görülecek katsayının verilmesi, öğrencilerin, kamp veya yarışmalar nedeniyle yaptıkları devamsızlıklarının ortadan kaldırılması için eğitimdeki ders alt ve üst limitlerinin kaldırılması, kredi ders sayısının kaldırılması ile eğitimini sınırsız olarak dondurma hakkı tanınması şeklindeki öneriler de YÖK'e sunuldu.