Balıkesir İl Müdürlüğü görevinin ardından hizmetlerine Trabzon’da devam eden, Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu TSYD Trabzon Şubesi Dergisine konuştu. Arıcıoğlu açıklamalarında Trabzon'da spora yoğun bir ilgi olduğunu söyledi.
“Sporda lider bir kentte görev yapmak büyük bir gurur, büyük bir heyecan” diyen İl Müdürü Arıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzbinlerce kişinin spora sevdalı olduğu, amatör ve profesyonel kulüp sayısının ülke ortalamasının çok üzerinde bulunduğu, örnek tesislere sahip bir şehir Trabzon. Ama en önemlisi bu tesislerin içinin doldurulması. Trabzon’da spora ilgi büyük, onlarca branşta spor yapılıyor. Biz sporla ilgilenenlerin sayının daha da artmasına, 7’den 70’e herkese ulaşmasına vesile olmak istiyoruz. Spor yapmayan kimse kalmamalı. Var olanın üzerine koymak, 18 ilçeyi de sporla buluşturmak, her ilçede organizasyonlar düzenlemek için seferber olacağız. Merkezde bunları yapmak kolay, önemli olan en ücra yere ulaşmak. Bu konuda kararlıyız.”
ŞAMPİYONLAR GELİYOR
“Trabzon’un çocuklarına, gençlerine, yaşlısına, engellisine, herkese en iyi imkanları sunmak istiyoruz” diyen İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, “Sağlıklı bir hayat için hareketsiz yaşamdan uzak durmak şart. Bunun için herkese ulaşmamız gerekiyor. Bir yandan sporu tabana yaymak, diğer yandan içlerinden yetenekli isimleri bulup Türk sporuna armağan etmek istiyoruz. Trabzon futbolda bir marka zaten. Bunun dışında diğer branşlarda da Olimpiyat, Avrupa ve Dünya Şampiyonları çıkıyor. Burası sporla yaşıyor, genlerinde yetenek var. Biz bu özelliğe destek vermek, imkan sunmak, katkı sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yıllarca çok önemli yetenekler, kimse ona ulaşamadığı için keşfedilmeli, belki de birçok şampiyon bu şekilde kaybolup gitti. Ama artık bu kayıp son buluyor, yetenekli çocuğun gözünüzden kaçma ihtimali yok” diyen Arıcıoğlu, şöyle devam etti: “Yetenek Taraması Projesi ile yıllardır çocukların bütün özelliklerini bilimsel testlerle tespit edip kayıt altına alıyoruz. Kim hangi branşa uygun, hangi özelliklerini geliştirmeli, bunu belirleyip ona göre gelişimini takip ediyoruz. Bu çocuklar geleceğin şampiyonları olacak. Akademisyenler, uzmanlar, antrenörler, herkes işin içinde. Bunların meyvesini ilk olarak 2028’lerde toplamaya başlayacağız.”
Arıcıoğlu, “Bu işlerde vitrin olimpiyatlar. Önümüzde de Paris var. Her çalışma, her başarı çok değerlidir ancak konuşulan olimpiyatlardır. Trabzon’da Türk Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) var. Burada şu an 29 sporcu var. Bunların arasında Trabzonlu olan çocuklarımız da bulunuyor. Bunlar arasında 2024 Paris Olimpiyatlarına gidecek olanlar çıkacak mutlaka. Ama 2028’te ciddi oranda bu sporcuların katılım sağlayacağını ve madalya kazanacağına inanıyorum, çünkü potansiyeli çok yüksek genç sporcularımız var” diye konuştu.
Müdür Arıcıoğlu, şunları söyledi: “Trabzon yakın geçmişte 2007 Karadeniz Oyunları, 2011 EYOF ve 2016 Okul Sporları Olimpiyatlarını düzenledi ve mükemmel not aldı. Pandemi, sonrasında da deprem nedeniyle yeni organizasyonlar almak biraz zor olacak ama yakın gelecekte Trabzon, yapılacak yeni etkinlikler listesinin ilk başında olacak. Çünkü burası dev organizasyonlara her anlamda hazır.”
YETER Kİ SPOR YAPMAK İSTEYİN!
İl genelindeki spor tesislerinin, hem sayısal, hem de içerik ve kompleks anlamında ülke standartlarının çok üzerinde olduğunun altını çizen Arıcıoğlu, şöyle devam etti: “Trabzon’daki tesislerimiz 7/24 şiarı ile çalışıyor. Yeter ki insanlarımız talepte bulunsun. Antrenör sayımız da yeterli bizim, onlarca branşta 106 tane antrenörümüz var, ki bu iyi bir sayı. Bir o kadar da EYS sistemi ile antrenör çalıştırıyoruz ayrıca. Her türlü imkan mevcut Trabzon’da, yeter ki insanımız, çocuklarımız tesislere gelsin, spor yapmak istesin. Biz bunun takipçisi olacağız. Tesislerin doluluk oranı diğer illere göre oldukça iyi ama sporda lider şehir olan Trabzon ölçeğinde düşündüğünüzde bize göre yeterli değil. Bunu elbirliği ile geliştireceğiz.”
İl Müdürü Arıcıoğlu, “Benim memleketin Erzurum, biz fırsat buldukça Avni Aker’de maç izlemeye gelirdik. O yüzden aynı zamanda da iyi bir Trabzonspor taraftarıyım. Trabzon başka bir şehir. Böyle güzel bir spor altyapısı olan bir şehre hizmet etmek hakikaten benim için onur oldu. Bu görev bana tevdi edildiğinde büyük bir onur duydum. Şimdi her anlamda sporu ve sporcuyu geliştirmek istiyoruz. Burada sadece futbol değil, diğer branşların da öne çıkması lazım. Mesela boks Trabzon’da çok geçmişi olan bir branş. Busenaz Sürmeneli Olimpiyat Şampiyonu oldu ama bunun öncesinde de geçmişi olan bir spor branşından bahsediyorum. 1930’larda burada eskrim yapılmış. Bu mükemmel bir şey. Demek ki Türkiye ilk eskrimle tanıştığı süreçlerde Trabzon da eskrimle tanışmış. Bunlar çok önemli şeyler. Tenis de öyle… Hentbol mesela çok öne çıkmış, yeniden canlandırmamız gerekir” diye konuştu.
Akçaabat'ta yapılacak Spor Lisesi'ne yönelik açıklamalarda bulunan Arıcıoğlu, "Akçaabat’a Spor Lisesi yapılıyor. Onun yanına 2 tane de antrenman sahası yapılacak. Spor Lisesi’nin oraya yapılması çok isabetli bir karar. Lisenin öğrencileri atletizmin sahalarından faydalanmış olacak. Orada ayrıca boks salonu, fitness salonu, judo, tekvando, karate. Yani çok amaçlı birkaç tane salon var. Trabzon’un en büyük avantajı ilçelerinin birbirine yakın olması. Herkes istediği branşta spor yapabilir, yeter ki istesinler, organize sağlansın.
Arıcıoğlu, "Sağlıklı bir nesil yetiştirmek, içlerinden yetenekli olanları spor ailesine katmak için yaz ve kış okullarımız var. Bunlara katılsınlar, hem eğlensinler, hem ders stresinden uzaklaşıp spor yapsınlar. Sağlıklı bir geleceğin yanında, sporun derslere olumlu etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu fırsatı kaçırmasınlar.
İlçe, köy fark etmez, herkesi hareketsiz yaşamdan kurtarmak istiyoruz. Kimse unutmasın, herkesin yapabileceği, başarabileceği bir spor branşı mutlaka vardır. Hangi yaşta olursanız olsun, İl ve ilçe müdürlüklerimiz, tesislerimiz, gençlik merkezlerimiz ve yurt idareleri, bize yeter ki ulaşın. Biri başladığında bu alışkanlık ailesine, çevresine bulaşır." ifadelerini kullandı.