Trabzon’da ‘Geçmişten Günümüze Trabzon Hakem ve Gözlemcileri Dayanışma Gecesi Programı’ yapıldı.
Haber61 Yayınlar Sorumlusu Tuncay Lakot'un sunduğu program şehitler ve eski hakemler için saygı duruşu ile başlarken Geçmişten Günümüze Trabzon Hakem ve Gözlemcileri için hazırlanan slayt gösterisi sunuldu ve yemeğe geçildi. Yemeğin ardından hayatını kaybeden hakem ve gözlemcileri anmak için bir yoklama yapıldı ve yoklama sırasında Fikret Acuner, Kemal Orhan, Mehmet Emin şen, Kemalettin Dilaver, Salim Yamak, Yaşar Yılmaz, Necdet Yurdaarmağan, İsmail Bayrak, Ali Rıza Tunçyürek, Hüseyin Yetim, Selçuk Hacıömeroğlu, İsmail Aytin, Samet Öztürk, Ali Paşa Sarı’nın isimleri okundu.
Düzenlenen programda Duayen hakemlerden Erdoğdu Diyadin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuşma yaparken MHK Üyesi Alican Lakot yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;
“Sayın Ortahisar Belediye Başkanım, Sayın Emniyet Müdürüm, Sayın TFF Yönetim Kurulu Üyem, Sayın Profesyonel kulüplerimizin başkanları, Sayın ASKF- TÜFAD- İl Tertip Kurulu- Prof. Fut. Derneği- Futbol Adamları Derneği- Amatör Futbolcular Derneği Başkanları, gecemizi onurlandıran değerli iş adamlarımız, gecemize renk katan değerli duayen hakem abilerimiz ve kardeşlerimiz, sevgili gözlemcilerimiz ve hakemlerimiz, basınımızın güzide temsilcileri, geçmişten günümüze Trabzon Hakemleri ve Gözlemcileri Dayanışma Gecemize hoş geldiniz.
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hakemlik önemli bir ikinci bir meslek olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bizim hakemlik yaptığımız yıllarda maddi imkânlar bugünkü kadar çok iyi değildi. Hakem olmak isteyenlerin sayısı da çok azdı. Bugün tam tersi oldu. Bunun önemli nedenleri var. En başta maddi getirisi, sonra tanınmışlık, saygınlık v.s. eklenebilir. Eğitim, yetenek, cesaret, dürüstlük, tutarlılık, istikrarlı olmak hakemliğin olmazsa olmazıdır. Çamurlu sahalardan, çim sahalara döndüğümüz günümüzde eğitimden söz etmeden geçemeyeceğim; Bugün UEFA'nın eğitimcisi Roberto rozetti Avrupalı hakemlere neler anlatıyorsa nasıl eğitim veriyorsa aynısını da Türkiye’de anlatıyor ve her iki ayda bir eğitim paketi Türkiye’nin her şehrine ulaştırılarak eğitimciler aracılığı ile hakemlere anlatılıyor. Hâlbuki biz yılda iki kez bu anlamda eğitim alıyorduk fakat kendi aramızda her hafta kritik toplantılar yapıp pozisyonları tek tek irdeliyorduk. En önemlisi de kara tahtaya pozisyonları tebeşirle çizip anlatmaya ve öğrenmeye çalışıyorduk.
Bugün Avrupa’daki maçlar dahil tüm maçlar HD yayınlarla 3-4 farklı açılardan çekilmiş pozisyonlarla ders yapılıyor. Nereden nereye geldik. MHK olarak Türkiye’yi 8 bölgeye ayırdık 6. bölgede 15 il var ve bana bağlı toplamda 521 hakemin eğitiminden sorunlarına kadar herşeyi ile ilgileniyoruz.
Trabzon’da ise 12 klasman, 22 bölgesel, 63 il, 50 aday olmak üzere 147 hakemimiz var. Ayrıca 49 tane de gözlemci var. Yaklaşık 200 kişilik bir orduyuz. Bildiğiniz gibi Avni Aker stadyumu yıkılıyor. Haliyle oradaki lokalimiz de yıkılacak. Burada valimizden, belediye başkanlarımızdan ve diğer yetkililerden yardım talep ediyoruz.
Sevgili eski duayen hakem asilerimiz ve arkadaşlarımız. Trabzon sporuna ve futboluna paralel olarak hakemliğinin de belli bir yere geldiği bugünlerde gerçek gücünü devam ettirebilmesi ve gelişmesi için sizlerin deneyimine ve önderliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu akşam yakaladığımız bu birlikteliği geliştirmek büyütmek ve birbirimize daha çok sarılmak durumundayız. Bu marka değerimizi daha da geliştirmemiz için sık sık birlikte olmayı arzu ediyoruz. Sizlerle küçükleri kaynaştırıp saygı ve sevgimizi daha çok artırmalıyız. Yeni hakemlerimize teknik ve sosyal yönden destek vermenizi beklemekteyiz. Her kişinin yaşamında az yâda çok spor vardır. Kimimiz aktif, kimimiz pasif olarak sporun içindeyiz.
Spor iyi bir şey midir? Kesinlikle iyidir. Benim küçüklüğümde ailelerin spora yaklaşımları genellikle olumlu değildi. Buna karşılık son 20 yılın içinde aileler çocuklarının herhangi bir spor branşında aktif olabilmesi bir takımda oynayabilmesi için seferber oluyorlar. Spor tabiri aktif katılanların değil medya bölümü. Sponsorlar bölümü, araştırma ve bilim yönü de var. Bir de olmazsa olmaz seyirci var. Seyirci için spor bir yarıştır kazanma ve kaybetme heyecanıdır.
Sevgili hakem kardeşlerim. Bir müsabakanın aktörleri tabiri sporculardır onların teknik ve idari yöneticileridir, seyircilerdir ve en son olarak ta hakemlerdir. Günümüzde hakem olmak bir grup insan için ikinci bir meslektir. Yani bir başka ifade ile ihtisas sahibi olmaktır. Ciddi ve sorumluluk gerektiren onurlu ve saygın bir uğraştır. Oyun kurallarını öğrenmek ve müsabakalarda başarılı bir şekilde uygulayabilmek hakemliğin %50 si ise diğer % 50 si müsabakayı diğer beceriler ile iyi yönetebilmektir. İşte başarılı yönetim her ikisini de iyi yapabilmekten geçer. Ne demektir müsabakayı iyi yönetmek ve iyi hakem olmak? İnsan psikolojisini ve ruhsal yapısını bilmektir. Başarılı yönetimin ön şartı birinci önceliği oyun kontrolüdür. Hakemin karakter yapısının, duygularının ve psikolojisinin iyi bir yönetimde etkili olduğunu biliyoruz. Önemli görülen hususları ifade etmek gerekirse de iy hakem, başarılı hakem, dürüst, tutarlı, istikrarlı olmalıdır. popüler olmaya meyilli olmamalıdır. Eleştirileri kabul etmeye hazır olmalı hatalarını iyi analiz edebilmelidir. İyi hakemlik için kuralları tabi ki iyi bileceğiz ve uygulayacağız ama psikolojik açıdan sağlıklı ve hazır olmak daha önemlidir. Gittiği müsabakadan keyf alarak ayrılmak isteyen aile emek veren sporcu ve yöneticileri hatırlayın, spora bir servet yatıran sponsorları federasyonu ve yöneticilerinizi hatırlayın. Bu büyük organizasyonun saygın bir parçası olmak için çok çalışıp hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendimizi hazır tutmamız gerekir hepinize kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Saygı ve sevgilerimle.”
Gecede düzenlenen plaket töreninde eski Hakem ve İşadamı Necati Büyükkazaz’a Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu plaket verdi.
Geceye katılan protokol üyelerine plaket takdim edildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüğoğlu’na plaketini MHK Üyesi Alican Lakot verdi. Ortahisar belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Çebi’ye plaketini İl Hakem Kurulu Başkanı Ahmet Örgün verdi.
Gecede daha sonra 65 yaş üstü duayenlere plaket takdim edildi. Erdoğdu Diyadin, Birol Uçankan ve Yıldıray Yavuz’a plaketlerini Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Nejat Öztürk, Osman Yılmaz Aksu, Ahmet Yamak ve Rıfat Fandaklı’ya plaketlerini Ortahisar Belediye Başkanı Vekili Selahattin Çebi, Yusuf yaylı, Erdoğan Kırıcı ve Selahattin Diyadin’e Trabzonspor Asbaşkanı Ahmet Çubukçu, Halil Yener ve Muhammet Öncü’ye TFF Bölge Müdürü Hasan Gençoğlu ve son olarak Semra Halkevi’ne plaketini MHK Üyesi Alican Lakot verdi.
Gerçekleştirilen plaket töreninin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Ünlü Bestekar Özdemir Hafızıoğlu yönetiminde Salim Önder’den Türk Sanat Müziği dinletisi ile gece son buldu.