Trabzon'da masa tenisi oynayan Down Sendromlu Enes Yılmaz, 1'i uluslararası alanda olmak üzere 7 madalya topladı.
Trabzon'da üç yıldır masa tenisi oynayan ve gösterdiği başarı ile özel sporcular milli takımına seçilen 22 yaşındaki down sendromlu Enes Yılmaz, 1'i uluslararası alanda olmak üzere Türkiye ve bölge şampiyonalarında 7 madalya kazandı.
Enes Yılmaz, Ortahisar ilçesinin Değirmendere Mahallesi'nde yaklaşık 10 yıldır hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde 7 yıldır eğitim alıyor.
Genç sporcu aynı zamanda, merkez bünyesinde 2013'te kurulan, engellilere yönelik masa tenisi, bocce ve atletizm branşlarında faaliyet gösteren Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Trabzon şubesi çatısı altında da sportif çalışmalarını sürdürüyor.
Enes, üç yıldır eğitim aldığı masa tenisinde 2014'ten itibaren katıldığı bölgesel yarışmalarda 3 altın, ulusal yarışmalarda 2 gümüş ve bir altın, son olarak ise Güney Afrika'da yaklaşık 5 ay önce düzenlenen 2015 Dünya Down Sendromlular Masa Tenisi Şampiyonası'nda çiftler kategorisinde takım arkadaşı Kırklareli Özel Sporcular Spor Kulübü Derneği'nden Erman Çetiner ile dünya üçüncülüğü elde etti.
Hastalığı dolayısıyla konuşma güçlüğü çeken Enes Yılmaz, masa tenisi oynadığı için mutlu olduğunu söyledi.
Müsabakalarda kazandığı madalyaları göstererek sevincini paylaşan Enes, katılacağı yeni müsabakalar hakkında bilgi verdi.
Enes Yılmaz, katıldığı müsabakalarda herkesin artık kendisini tanıdığını anlatarak, her konuda yardımcı olan annesini çok sevdiğini de sözlerine ekledi.
ASAN: "ENES, SPOR SAYESİNDE ARTIK DAHA SOSYAL BİR GENÇ OLDU"
Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Cafer Asan, merkezde 3-60 yaş arasındaki her türlü engelli gruba gündüz bakım ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini ifade etti.
Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı da olan Asan, Enes'in merkeze geldiğinde sosyal gelişiminin biraz zayıf olduğunu belirterek, "Enes'i spor ve rehabilitasyon çalışmaları kapsamında masa tenisine yönlendirdik ve başarılı olduğunu gördük. Bölge ve Türkiye şampiyonalarına gönderdiğimiz sporcumuz önemli başarılar elde etti." dedi.
Asan, Enes Yılmaz'ın milli takım sporcusu konumuna geldiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Enes'in sosyal gelişimi oldukça iyi, kendine güveninin de geliştiğini görüyoruz. Enes, spor sayesinde artık daha sosyal bir genç oldu. Artık daha girişken, kendisini ifade etmede daha da başarılı düzeye geldiğini görmekten mutluyuz. Ailesi bize, aile içindeki ilişkilerinin daha da düzeldiğini iletti. Bunlar sevindirici gelişmeler. Ailesi Enes'in gelişimini görüyor ve masa tenisi oynamasını destekliyor."
Özel sporcu antrenörü Lokman Öksüz ise özel çocukların gelişiminde sporun olumlu katkısı bulunduğunu söyledi.
Sporun sağlığa katkısının yanında sosyalleşme açısından da önemli bir aktivite olduğuna dikkati çeken Öksüz, "Yarışma alanlarında diğer insanlarla geçirilen zaman, özel sporcularımıza katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Öksüz, sporcunun, bulunduğu sosyal ortamların da etkisiyle daha sağlıklı hareketler sergilemeyi öğrendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Enes, evdeki hayatla dışarıdaki hayatın farklı olduğunu öğrendi ve artık öğrendiklerini uygulamaya başladı. Örneğin otele gittiğimizde, yarışma ortamına girdiğimizde, beklememiz gerektiğinde ya da uçağa bindiğimizde yapması ve yapmaması gerekenleri biliyor. Ailesi olmadan, milli takım antrenörleri eşliğinde yurt dışına müsabakaya gitti ve yaklaşık 15 gün uyumlu şekilde milli takıma seçilmiş arkadaşlarıyla aynı ortamı paylaştı. Enes, artık ailesi olmadan kaldığı ortamlara her türlü uyumu sağlayabilir. Sporun özel çocuklara sağladığı en büyük imkanlardan biri de bu."
Lokman Öksüz, topu iyi takip edebilme kabiliyetine sahip Enes Yılmaz'ın masa tenisindeki başarısı dolayısıyla ekip olarak mutluluk yaşadıklarını belirterek, bu yıl İtalya'da yapılması planlanan şampiyonada yer alabilmek için çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.