Katar'da düzenlenen Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Dünya Atletizm Şampiyonası'nda onuncu olan görme engelli mili atlet Hakan Cira, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılarak şampiyonluk hedefliyor.
Görme yetisini genetik bir hastalık nedeniyle 23 yaşında kaybeden Hakan Cira, futbolla başladığı spor kariyerine atletizm ile devam ediyor. Milli sporcu Cira, atletizmde bir yıl gibi kısa bir sürede elde ettiği başarılarla göz dolduruyor.
Giresun Valiliğinde memur olarak görev yapan, Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü sporcusu Hakan Cira, ailesinde genetik olan "Stargardt" hastalığı nedeniyle yüzde 60 görme kaybı yaşadığını söyledi.
Sporun kendisi için çok önemli olduğunu anlatan Hakan Cira, "Trabzon denilince akla futbol geliyor. Ben de spor hayatıma küçük yaştan itibaren futbolla başladım. Amatör kulüplerde oynadım. Atletizm hiç aklımda yoktu. Spor kariyerimi hep futbolla sürdürmek istiyordum ama bir yere gelemedim. Görme yetimi kaybedince de Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor kulübünde futsal oynamaya başladım. Profesyonel olarak ilk milliliğimi orada aldım" diye konuştu.
HAYATIMDA BAŞARISIZLIĞI TANIMIYORUM
Hakan Cira, kendilerine ikinci bir spor yapma hakkı tanındığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kapsamda da ikinci spor dalım atletizm olabilir dedim. Daha önce hiç aklımda yokken şimdi kariyerimi atletizmle sürdürüyorum. Yaklaşık bir yıldır atletizmle ilgileniyorum. Atletizmde Türkiye birinciliği ve ikinciliği gibi dereceler elde ettim. Daha sonra da IPC Dünya Atletizm Şampiyonası için kota yarışı vardı oraya katıldım ve başarılı oldum. Başarılı olunca da IPC Dünya Atletizm Şampiyonası'na katılmaya hak kazandım. 200 metrede Türkiye rekoru kırarak, dünya 10'uncusu oldum. Hedefim önce 2016 IPC Atletizm Avrupa Şampiyonası'na ardından da 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılarak şampiyon olmak."
Sporun engelli bireyler hayatındaki önemine de değinen Hakan, "Engelli insanlar için beden aktivitesi, rehabilitasyon ve sosyal hayatta yerini alma açısından sporun faydaları vardır. Biz bunu yapabiliyorsak herkes yapabilir. Bu konuda ailelere çok iş düşüyor. Ailelerin çocuklarını bu kapsamda yönlendirmeleri çok önemli. İstedikten sonra hiçbir şey engel değildir" dedi.
Hakan Cira, engelinin kendisine "engel'' olmadığını da vurgulayarak, "Ben spordan hiç vazgeçmedim. Ailem de kulüpteki arkadaşlarım da bana çok destek oldu. Hayatımda başarısızlığı tanımıyorum. Başarısızlığın bana ileride daha iyi bir başarı getireceğine eminim. Şu an 200 metrede onuncu olmuşsam, bunu daha ileriye taşıyacağım. Onun için çalışmalarıma devam ediyorum" şeklinde konuştu.
Memur olduğu için hafta içinde Giresun'da, hafta sonları da memleketi Trabzon'da çalışmalarına devam ettiğine dikkati çeken Hakan Cira, antrenörünün verdiği özel antrenman programını uyguladığını kaydetti.