Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nda futbolseverlerin kabusu olan yerel çalgı Vuvuzela önümüzdeki futbol sezonunda Türk stadlarında da görülecek
2009'DA İTHAL ETMİŞLER
Dünya Kupası’nda kulakları ve sabırları zorlayan Güney Afrika’nın ulusal çalgısı Vuvuzela’ya olan tepkiler FİFA’ya (Uluslararası Futbol Federasyonu)kadar ulaşmıştı. FİFA, ulusal çalgı olması nedeniyle Vuvuzela’yı maçlarda yasaklamayacağını açıklamıştı.
Bunun üzerine televizyon kanalları Vuvuzela sesini filtrelemeye başladı. Fakat Türkiye için kabus daha yeni başlıyor. İki genç üniversite öğrencisi Güney Afrika’da 2009’da düzenlenen Konfederasyon Kupası7nda Vuvuzela’yı keşfederek Türkiye’ye 5 bin adet ithal etmiş.
TÜRKİYE'DE FİYATI 5 TL
İlk zamanlar internet üzerinden yaptıkları Vuvuzella satışları pek parlak değildi. Günde bir tane vuvuzella satılıyordu. Güney Afrika’daki Dünya kupası ile birlikte Vuvuzela daha çok tanındı ve satışlar da arttı.
Günde 100 Vuvuzela satmaya başlayan genç girişimciler toplu siparişler de alamaya başladıklarını söyledi. 5 TL’den satılan çalgılara en çok ilgi İstanbul, Ankara ve İzmir’den geliyor.
STAD ÖNLERİNDE SATILACAK
Süper Lig maçlarının Ağustosta başlamasıyla stad önlerinde de satışlara başlanacak. Türk takımlarına uygun renklerde ve bayraklı Vuvuzelalar da Türkiye için imal edilecek.
Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda futbolseverlerin kabusu olan Vuvuzella önümüzdeki futbol sezonunda Türk futbolseverlerini de çileden çıkaracağa benziyor.
DİĞER İSMİ LEPATATA
Lepatata olarak da bilinen Vuvuzela, orijinal boyutu 15 ile 60 santimetre arasında olan Güney Afrika yerel çalgısıdır. Çalgının orjinali gergedan boynuzu ya da fil dişinden yapılıyor. Plastik malzemeden yapılan vuvuzela ise stadlarda kullanılıyor. Bu ilginç çalgı 135 desibele kadar ses çıkartabiliyor. Vuvuzela, İspanya, Almanya, Meksika ve Brezilya stadlarında taraftarların kullandığı enstrümanların başında geliyor.
SESİ, SAĞIR EDİYOR
Vuvuzela ile ilgili en çok şikayet edilen konu çıkardığı sesin desibeli (ses kuvveti). Vuvuzela 135 desibel ses çıkarıyor. Vuvuzelanın desibel seviyesinin insan kulağında nasıl bir etki yaptığını aşağıdaki tabloya bakarak görmek mümkün:
- 0 desibel insan kulağının duyabileceği en silik ses
- 30 desibel Fısıldama
- 60 desibel Normal konuşma
- 90 desibel Çimen biçme makinesi
- 100 desibel Demir testere
- 115 desibel otomobil kornası
- 140 desibel Jet motoru (gürültü ağrı yaratır ve geçici sağırlık oluşturur)