Ustaömeroğlu her gün uçuyor

Hava Sporları Federasyonu Trabzon İl Temsilcisi, Mimar Gürol Ustaömeroğlu’nun uçan hobisi.Her gün gündüz veya gece bilgisayarınızın başına geçip yolcu uçakları ile saatler süren havayolu yolculukları yaptınız mı?Hava sporları federasyonu Trabzon İl Temsil

Hava Sporları Federasyonu Trabzon İl Temsilcisi, Mimar Gürol Ustaömeroğlu’nun uçan hobisi.

Her gün gündüz veya gece bilgisayarınızın başına geçip yolcu uçakları ile saatler süren havayolu yolculukları yaptınız mı?

Hava sporları federasyonu Trabzon İl Temsilcisi, Mimar Gürol Ustaömeroğlu’nun ofis veya evine konuk olduğunuzda size böyle bir uçuşu severek yaptıracağından emin olabilirsiniz.

Ustaömeroğlu, uluslararası sanal havacılık organizasyonlarından İVAO’nun Türkiye’deki ayağı THYVA’nın Trabzon’daki ilk kayıtlı pilotu.

İşinden artan zamanlardaki en büyük hobisi bilgisayar üzerinde gerçeği ile birebir yolcu uçakları ile orta veya uzun menzilli uçuşlar yapmak olan Ustaömeroğlu’ nun ofisine konuk olduk. Trabzon üzerinde sanal ama birebir gerçek uçuşun keyfine vardık.


Sayın Ustaömeroğlu havacılık sevdanız nereden geliyor?
İlkokul son sınıfta iken yani 1976 yılında, rahmetli dedem beni Türk Hava Kurumu’na ait 4 kişilik pervaneli cessna uçağına bindirmişti. Bu uçak ile Trabzon semalarında keyifli dakikalar geçirmiştik. İşte o gün havacılık virüsünü aldım.

Ama pilot olmadınız?
Ne yazık ki öyle. O dönemlerde hava harp okulundan askeri pilot olarak mezun olmanız gerekiyordu. Ancak belli bir süre geçtikten sonra emekli olarak veya tazminat ödeyip ordudan ayrılarak devlet havayolu olan Türk Hava Yolları’na girebiliyordunuz. Ama bu süreç çok uzun ve meşakkatli bir süreç idi. Kaldı ki her havacı da pilot olamıyordu. Bu uzun yol o delikanlılık dönemimde gözümü korkutmuştu. Ayrıca gözlük kullanıyordum. Bunun da bana engel olacağı inancı ile hava harp okulunun kapısından geri döndüm. Mimarlık eğitimi alarak yüksek öğrenimimi tamamladım.

Bilgisayarda uçmak nasıl bir duygu?
Öncelikle bir önemli noktayı tespit etmekte fayda görüyorum. Bu etkinlik kesinlikle bir oyun değildir. Yaptığımız iş profesyonel uçuş simülatörlerinin neredeyse bir alt kademesidir. Dolayısı ile meseleye eğitici hatta yetiştirici bir hobi olarak bakmak gerekir. Benim bilgisayarda simülatör ile tanışmam 1993 yılına rastlar. Yani nereden baksanız bir 19 yıl olmuş.

Daha sonra ünlü bir bilgisayar şirketi 1995 yılında çok güçlü bir uçuş simülatörü çıkardı. Bu uçuş simülatörünü Trabzon’a ilk bendeniz getirttim ve hemen bilgisayarıma yükleyerek amatör uçuşlara başladım. Birkaç yıl kendi kendime öğrenerek uçuşlar yaptım. Çok ama çok zevk almıştım. Hayaller kurmaya başlamıştım. Ben uçarken başka uçaklarda olsa, havalimanlarında karşılıklı iniş kalkışlar olsa diye içimden geçirirdim.

Uluslararası organizasyona nasıl dahil oldunuz?
2001 yılında yani 11 yıl önce bu hayallerimin aslında gerçekleşmiş olduğunu öğrendim. Taşra kentinde olduğunuz için bazı şeylerden geç haberiniz olabiliyor. Türkiye’de THYVA ve FLYTHY olmak üzere iki adet sanal havacılık şirketi olduğunu öğrendim. Hiçbir kar gözetmeden sadece internet üzerinden gerçeği ile birebir uçuşlar yapan bu şirketler uluslararası 2 dev organizasyon olan İVAO ve VATSİM’e bağlı olarak görev yapıyordu. Ben de hemen temmuz 2011 de İVAO ( İnternational Virtual Aviation Organization) ve THYVA ( Turkish Virtual Aviation) ‘a üye oldum. Son sürüm uçuş simülatörünü satın alarak ilk sanal uçuşlarıma başladım. Bugün dünyada 1.5 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 2000 sanal pilot gece ve gündüz bilgisayarlarının başında uçuşlar yapmakta ve yine onlara Sanal hava trafik kontrolörleri hizmet vermektedir. Pilotların yaş aralığı ise oldukça geniş. 20 yaşından 65 yaşına kadar sanal pilot uçuş yapmaktadır. Öğrenciler, pilotlar hatta sanayicilere kadar bir meslek yelpazemiz var. Ben mesela oğlumuzu da bu organizasyona üye yaptım. Öğrenci sıfatı ile benimle beraber uçuyor. Henüz öğrenci dedim çünkü bu işte rütbe alarak tek başına uçuşlara başlamak neredeyse 2 aylık bir eğitim sürecini ve sonrasında da yapılacak sınavlarda başarılı olmayı gerektiriyor.

Gürol Bey her şey bire bir aynı diyorsunuz, bunu biraz açabilir misiniz?
Mesh dediğimiz yeryüzündeki bütün topoğrafik bilgiler, mevsimsel değişiklikleri ile gökyüzündeki aydan yıldızlara bütün nesneler, yağmur, kar, rüzgar, bulutlar, türbülansa varıncaya kadar anlık meteorolojik bilgiler ve efektler, kentlerin uzak ve yakın kuşbakışı 3 boyutlu görünüşleri, bazı alanlarda hareketli yolcu otobüsleri ve görevli araçlar, ses bağlantıları, kule konuşmaları, bütün havayolu şirketlerine bağlı uçaklar ve bu uçaklara ait sesler, navigasyonlar,uçuş haritaları, kalkış ve iniş talimatları, alan bilgileri, kokpit detayları,…vs sistemde yüklüdür. Benim bu gördüğünüz bilgisayarda Türk Hava Yolları başta olmak üzere ülkemizdeki bütün havayolu şirketlerinin ve dünyadaki bazı havayollarının envanterlerinde bulunan bütün uçaklar yüklüdür. Gerekli kule konuşmalarını teamspeak dediğimiz telsiz ile yaparak bütün uçuş bilgilerini sisteme girip uçağımızı kullanıyoruz. Passenger adlı bir programımızda yolcuları da sesleri ile uçağa alıyoruz. Hostesler bütün kabin anonslarını yapıyorlar. Bütün uçuş boyunca bir uçağın yaşayabileceği ne varsa yaşıyoruz. Uçuş süreleri bile gerçeği ile aynıdır. Yani Trabzon Ankara arası uçuş hava koşullarına göre 55 ila 60 dakikalık bir uçuşsa süremiz aynen bu oluyor. İstanbul New York uçuşlarımız yaklaşık 9 ila 10 saat sürüyor.

Bu sürelerde hep bilgisayar başında mı oluyorsunuz?
Kesinlikle. Çünkü geçiş yaptığımız ülkeler veya şehirler üzerinde açık olan kontrol merkezleri bize çağrı yapmaktadırlar. Bu çağrılara ya text üzerinden ya da telsiz ile cevap verip kendinizi ve durumunuzu rapor etmek zorundasınız.

Bunu yapmazsanız o anda muhatabınız olan kontrol merkezi sizi IVAO’ya şikayet ediyor. Bu da yaklaşık 10 veya 15 gün sanal uçuş yapamamanız anlamına geliyor. Yani gördüğünüz üzere sürekli denetlenen bir ciddi aktiviteden bahsediyoruz.

Hem de ciddi bir zaman söz konusu galiba?
11 yılı kayıtlı olmak üzere 19 yıldır uçmaktayım. Bir başka deyişle kayıtlı olduğum sürede 5322 saat 31 dakikalık uçuş sahibiyim.

Hangi tip uçakları kullanıyorsunuz?
Boeing ve Airbus Ailelerinin orta ve uzun menzilli uçaklarını tercih ediyorum. Boeing 737-400, 737-700 veya 737-800, Airbus A319, A320 veya A321. Uzun yol deniz aşırı uçuşlarda ise yine Türk Hava Yolları hangi uçağı kullanıyorsa onlarla uçuyorum. Yani Boeing 777-300ER, Airbus A340-300 veya Airbus A330 serisi uçakları tercih ediyorum.

Bu işin eğitici yanını yaşadınız mı? Devamı sayfa 2'de


Yaşadım, yaşıyorum. 2 veya 4 kişilik pervaneli gerçek uçakları kiralayarak öğretmen pilot eşliğinde kullanıyorum. Hocalarım bu işe yatkın olduğum konusunda hem fikirler. Şöyle ki; Pilotlukta uçağı popo ile kullanmak denilen bir tabir varmış Yani pilot uçağın havadaki basınç etkisini poposu ile hissedermiş.

Bu da uçağı kullanmada bir kolaylıkmış. Bu simülatörde ise böyle bir his olmadığı için uçak kullanmak daha zormuş. Dolayısı ile böyle bir eğitimin ardından gerçek uçak kullanmamı hocalarım beğenmekteymişler. Ayrıca bizim aramızdan yetişip havayolu şirketlerinde ikinci pilot olarak uçan genç arkadaşlarımız var. Ulusal kanallarda havacılık programı yapan arkadaşımız var. Tabii ki onlar da bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır.

Hava sporları federasyonu il temsilciliği göreviniz var. Bu hobinizi bu görevinize taşıma projeniz var mı?
Trabzon’da İVAO ve VATSIM üzerinden uçuş yapan pilotların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor ne yazık ki. Kayıtlı üyeler var ama hepsi aktif değiller. Bu nedenle öncelikle liselerde ve üniversitemizde gösteri uçuşları yapma hedefim var. Gençlerimiz havacılık konusunda ilgili ama aktivite yaşama konusunda çekingenler. Onları sanal havacılığın bu büyülü atmosferi ile buluşturmak istiyorum. Federasyonumuz yeni bir federasyon olduğu için genellikle organizasyonlara katkı koyma görevim oluyor. Bu hobiyi gençlerle buluşturmak zannediyorum iyi bir adım olacak.

Bu işin en önemli yanı sizce nedir?
Pilotluk, paylaşım ve görsel bilgi.. Bundan daha önemli bir sonuç göremiyorum. Bir sevda haline gelmiş olan bu hobiyi binlerce arkadaşınızla paylaşıyor ve onlarla ortak uçuşlar yapıyorsunuz. İstanbul’da veya Trabzon’da veya bir başka kentte buluşup sosyal aktiviteler yapıyorsunuz. Ayrıca henüz gitmediğiniz bir çok ülkenin bir çok kentini ve havalimanını her şeyi ile simülatör ortamında görme ve tanıma şansına sahip oluyorsunuz. Bunlar tarifi imkansız zevkler.

Gürol Bey şimdi bize bir Trabzon Turu yaptıracaksınız. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Bu hobinin gençlere sevdirilmesinde koyacağınız katkıda hiç şüphe etmiyoruz. Galiba uçağımız bizi bekliyor.
Evet uçağımız hazırlandı ve bizi bekliyor. Hava parçalı bulutlu. Kalkış sonrasında bulut üstüne çıkacağız. Biraz türbülans yaşayabiliriz. Deniz üstü turdan sonra 11 pistine yaklaşma yapacağız. İlginizden dolayı ben teşekkür ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri