Trabzon denildi mi akan sular duruyor Volkan Konak için. Söylediği türkülerin yüzü gözü hürmetine sanat konuşmak çok önemli bir şey ama biz onun bam teline basıp Trabzonspor’u konuştuk.
E Trabzonspor bu hafta galip gelmişti. Keyfine diyecek yoktu. En az shovlarındaki kadar etkili bir söz söyledi ünlü sanatçı; Futbol bizim için topun çizgiyi geçmesinden daha başka bir şeydir!
1- Trabzon deyince gönül teliniz titriyor neredeyse... Sizin için baksa anlamlar taşıyor değil mi Trabzonlu olmak?
M.Ö. 750'lerde kurulmuş bir şehir Trabzon. Dolayısıyla Roma, Paris, Londra ve İstanbul’dan önce kurulmuş. Dominant bir bölge. 1850'lerde kadınların piyano çaldığı bir yer, ilk sessiz sinema 30'larda gelmiş, opera binamız var, 1900'lerin başında dokuz tane gazete çıkıyor iki tanesi Fransızca. Dolayısıyla tarihinden geliyor bu çok renklilik, seslilik. Futbolda istekli oluşumuzun ve başarılarımızın arkasında bu kültürel birikim ve zenginlik vardır. İlk futbol kitabi Futbol Assoccation 1920'de Trabzon'da yazıldı, 1925'lerde Sebatspor'un bisiklet takimi var, Türkiye'deki ilk yurtdışı turnuvası 1930'da -Tiflis, Gürcistan, Batum, Trabzon'un katıldığı- Trabzon'da yapıldı.
2- Bu küçük kentin arsasında koca bir birikim var yani. Basarılar tesadüf sayılmamalı diyorsunuz...
Sadece sportif açıdan değil sosyal olarak da başkadır Trabzonspor. En demokrat kulüp bizimkidir
3- Ne demek bu?
Birey olabilme özelliklerini taşıyan. Tepki veren, tavrını ortaya koyan bir kulüptür. Futbol için miting yapan bir kent göster bana?
4- Peki, Trabzonspor simdi nasıl sizce?
Trabzonspor yirmi beş yıldır kalecisiz oynuyor haberiniz var mı? Şenol Hoca'dan sonra kaleci gelmedi Trabzonspor'a. Taffarel olmasa Galatasaray o kupaları alabilir miydi? Daha öncesinde bir Simoviç'i hatırlayın. Bu yeni uşak biraz daha iyi…
5-Takım için kaleci önemlidir yani...
Evet. Müzikte temel ritimdir, satrançta en önemli hamle nedir? Sah; peki futbolda? Kale... Topun çizgiyi geçmesidir değil mi aslolan? Öyle değildir ama öyle sayılıyor. O yüzden kalen iyi olmazsa yenilirsin...
6- Peki, yaşamda hep savunmada ve kalede kalmak, hücumu düşünmeden ileri çıkmadan yasamak...
Dünyaya kuş bakışı bakacaksın ama kuşların bakışıyla bakmayacaksın. Trabzonspor seyircisi bir başkadır bu nedenle. DNA’sında var bu.
7- Bu DNA mevzusu ilginç. Mesela kargaların bile diğer bölge kargalarından daha başka olduğunu anlatırlar... Trafik lambalarının üzerine çıkıp cevizleri aşağıya atıp kırarlarmış.
Yüksekten atmazlar. Onu öteki bölgelerin kargaları yapar. Bizimkiler Çömlekçide kırmızı ışıkta duran arabaların ön tekerleklerinin altına koyarlarmış cevizleri. Çoğu kargalar yere eğilir, tası alır, atarsın kaçar. Bizim oradakiler yere eğildiğinde kaçar.
Özel adamlar, iyi futbolcular çıkıyor Trabzon'dan...
Nihat'lar, Emre'ler -Emre Belözoglu kuzenimdir-, Okan'lar, Tugay'lar...
8- Dünyada örnekleri yok değil bu tür takımların...
Bakın Türkiye ne zaman düzelir biliyor musunuz? Aşiret ve tarikatlar yıkıldığında. Bizde tarikat yoktur mesela. Herkes ağadır bizde -gülüyor-. Benim babama herkes Demir Ağa diyordu ama karayollarında isçiydi kendisi. Ama kendinin ağası, hürriyet ağası. Birey olabilme özellikleri taşır, ilericidir, karsı çıkar, tavrını koyar bizim yöre insani. Yeri geldiğinde Cumhuriyet döneminde Atatürk'e ilk muhalefet buradan çıkmıştır.
Nasıl gerçekleşti bu?
Seçim kampanyasında islenen olgu neydi biliyor musunuz? Trabzonspor...
Siyasi seçim bile Trabzonspor üzerinden...
Trabzon'da bir dine bir de Trabzonspor'a küfür etmeyeceksin...
9- Peki, ne demektir Trabzonspor sizin için?
İsyan, karsı çıkış, uluslararası havaalanı, beş yıldızlı oteller, hava durumunda Trabzon'un adinin ilk baslarda söylenmesi demektir... Bunların hepsi Trabzonspor'un sayesinde... Trabzon bizim için üst kimliktir. Bizim için futbol sadece topun çizgiyi geçmesi demek değildir...
Taraftarı da bu anlamda farklı...
Bizde bir acayip bu takim tutma işleri. Adam Urfa'da yaşıyor, Galatasaray’ı Fenerbahçe'yi tutuyor. Böyle bir şey görmedim kardeşim... Ben ille de takım tutacaksam Trabzon, olmadı Rizespor'u tutarım. Gerçi Rizeliler bunu yapmaz ama... Ben ağabeyim, bazı şeyleri göstermem gerekir -gülüyor-. Gaziantepli Beşiktaş’ı tutuyor. Doğduğum yerin takımını tutarım ben.
Özel bir kimliği var Trabzon'da yasayan insanların. Bu coğrafyasından, bölgenin fiziki özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir mi?
Siyasette, sanatta... Özel isimler çıkmıştır gerçekten. Özeldir Trabzon...
10- Şu kaleci meselesine dönelim... Şenol Güneş Azerice 'Kapıcı'nın Türkçedeki karşılığının kaleci demek olduğunu söyleyip kalecilerin önemine vurgu yapmış ve Trabzon'daki evlerin kapılarının binaların en güzel yerleri olduğunu anlatmıştı...
O kapı tokmakları meselesini Sunay Akın’a söyle, dört saat konusun -gülüyor-. Sosyologların antropologların bir analiz yapması lazım bizim için. Kuzeyliler biraz farklıdır. İrlandalılar, İskoçlar da öyledir bak. Sanatçıdır, inatçıdır. Bana İrlandalı Laz derler mesela. Bir acayip sevda var bizde Trabzon'a karsı.
11- Futbol bir tutku gibi değil mi Trabzon'da?
Futbol sonuç olarak bir oyundur. Toplumları ancak temsil edebilirler. Futbolla kalkınamazsınız ama bizi temsil etmesi oyun olması nedeniyle iyi ve güzel bir şeydir. Aslolan bilimde sanatta ileri gitmektir. Bir kanadınız sanatsa bir kanadınız da bilim olmalıdır. Gerisi futbola çok önem atfetmek olur ki bu da yanlış bir şeydir.