Yıldırım çete lideri, yargılanmalıdır

Mehmet Helvacı, "İlk yasadaki şike cezaları ağır değildi" diyor. Aziz Yıldırım'ın serbest kalması için ise çete liderliğinden yargılanmaması gerekiyor.  Şike suçlarına ağır cezalar öngören 6222 sayılı ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlenmesine Dair Kanun’

Mehmet Helvacı, "İlk yasadaki şike cezaları ağır değildi" diyor. Aziz Yıldırım'ın serbest kalması için ise çete liderliğinden yargılanmaması gerekiyor.  

Şike suçlarına ağır cezalar öngören 6222 sayılı ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlenmesine Dair Kanun’da yapılan değişiklik, şike suçu işleyenlerin cezasını düşürüyor. Ancak özellikle Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, ayrıca organize suç örgütü kurmakla suçlanırsa özel yetkili mahkemede yargılanmaya devam edecek. Hukukçular bu iki noktanın ayırt edilmesi gerektiğini vurguluyor. Diğer yandan 6222’nin ilk halinde şike cezalarının ağır olduğu iddiası hukukçuları böldü. Eski Galatasaray İkinci Başkanı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı, hakim görüşün aksine cezaların ağır olmadığı görüşünde.

Helvacı, “Hukukçuların arasındaki yorum farkı bilgiye dayanmalı. İlk yasanın özensiz hazırlandığı fikrine katılmıyorum. İlk halindeki cezalar Türk Ceza Kanunu ile uygundur. Çünkü şike suçuna dair cezalar dolandırıcılık, rüşvet ve zimmet cezalarıyla paralel olarak düzenlenmişti. Bu nedenle yüksek demek mümkün değil. Madem böyle o zaman dolandırıcılık cezasını da düşürün. Bu değişikle ceza yasasının matematiğiyle oynandı” diyor.

 

‘Yeni iddianame şart’

Soruşturmada tutuklananların cezalandırılacağı endişesi ortaya çıktığı için cezaların ağır olduğunun dillendirildiğini kaydeden Helvacı, “Tesadüfi bir suçtan bahsediyor olsak bu cezaları değiştirmek ihtiyacı ortaya çıkar. Ama şike suçu kasti bir suçtur. Kulüpler Birliği, özellikle hazırladığı taslakla niyetinin şike yapmak olduğunu ortaya koymuştur. Korkunç bir tasarıydı. Savcıların yerinde olsaydım suç duyurusunda bulunurdum çünkü bu resmen ‘Ben şike yapacağım’ demek gibi birşeydi” diyor.

Değişikliğin soruşturmada bugüne kadar yapılanları boşa çıkartacağını kaydeden Helvacı, “Özel yetkili mahkemenin alanından çıkacak iddialarla ilgili yeniden iddianame hazırlanması gerekecek. Yeni savcı herşeyi baştan ele alacak” diyor.

Değişikliğin herşeyin tavsıyacağı anlamına geldiğini öne süren Helvacı, şöyle devam etti: “Üstüne bir de talimat değişikliği asla yapılmamalı. UEFA ‘Talimatı değiştirme’ diyemez ama milli takımı ve kulüpleri uluslararası arenadan tecrit edebilir.”

6222’deki cezaların düşürülmesini Baykanidea Hukuk Bürosu Kurucusu Serbülent Baykan ve eski Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan ise olumlu bakarken ortada kişiye özel af olmadığını belirtiyor.

 

‘Zaten cezalar çok ağırdı bu af değil’

SERBÜLENT BAYKAN

Değişiklik ‘kişiye özel bir af’ değildir. İlk cezalar uygun değildi. Bir hükümeti silahla devirme eyleminden bile daha ağır cezalar öngörülüyordu. Bu ceza politikasına uygun değildi. Yanlış düzeltildi ama bu mafyatik düzenle mücadeleyi önleyen bir madde içermiyor. Değişiklik, sanıkların peşinen suçlu olduklarının kabulü anlamına da gelmiyor.

Özel yetkili mahkemelerin görev alanı da daraltılmıyor. Sadece bundan sonraki şike davalarına sulh veya asliye ceza bakacak.
Tutuklamada delilleri karatma ihtimali ve kuvvetli suç şüphesiyle kaçma ihtimali önemli ama cezanın ağırlığı da önemli bir unsurdur. Cezaların düşmüş olması tutuklular için önemli bir tahliye gerekçesidir. Yasadan sonra TFF talimatının da değiştirilip küme düşmenin kaldırılması zor. Çünkü UEFA kuralları çok daha sert. Şikeden yargılananlar beraat etseler bile sportif alanda idari cezalara çarptırılabilirler.

TÜRKER ARSLAN

Yapılan değişikliğin kişiye özel bir af olması söz konusu olmaz. Kanunun ilk etaptaki hükümleri gerçekten çok ağırdı ve bunun da sorumlusu gaflet uykusunda olan kulüplerdi.

Cezalar şimdi çok indirildi. Ancak işin bir de tutuklular lehinde olan hükümler meselesi var.
Ceza hukukuna göre yapılan değişikliklerde sanığın lehinde olan hükümler uygulanır.Yeni kanunla ‘paraya çevrilemez’ gibi birtakım katı hükümler getirilse de bu hüküm halihazırda yargılananlara uygulanamayacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra işlenecek suçlarda geçerli. Kanun yürürlüğe girer girmez sanıkların tahliye olup olmayacağı da mahkemenin takdirinde. Zaten her ay yapılan tahliye talepli müracaatlar var. Haliyle yine olacak ve bir kısmı serbest bırakılabilir. Ancak bazı kimselere yönelik suçlamalarda şayet suçun vasfı değişikse tahliye olmayabilir. İlk kanunda cezalar ağırdı ancak şikeyi de bu kadar hafife almak doğru değil.

Tayyar da ‘özür’ diledi

AKP Milletvekili Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı Gül’e 26 Kasım’da bir mektup gönderek 6222 sayılı yasadaki değişikliği onaylamamasını istedi. Tayyar, “Meclis olarak spordaki Ergenekon’a, İstanbul dükalığına ve spor mafyasına yenik düştük. Bir milletvekili olarak tüm Türkiye’den özür diliyorum.Kanun yürürlüğe girerse; 1-Şahsa özel ve örtülü af çıkarılmış olur, şike operasyonu akamete uğrar. 2-Spor mafyasıyla mücadele imkânsız hale gelir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri