Haber61/Haber Servisi - Trabzon’un Arsin İlçesi’nin tarihten gelen bugüne kadar gelmiş ama unutulmuş tüm özellikleri, kültür niteliklerini içeren bütün güzelliklerini içeren dökümanlar kitaplaştırıldı.
Arsin Nitelikli Kültür (Mimar) ve Doğal Değerler Envanteri Projesi, bir otelde yapılan törenle tanıtıldı. Projenin tanıtım kitapçığı toplantı sonunda dağıtılırken, Arsin’in eşsiz fotoğrafları da sergilendi.
MİRASIN ZENGİNLİĞİ
Programın açılış konuşmalarını Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, yaptı.
Ayvazoğlu, konuşmasında, “Bilinen tarihi geçmişi en az 4000 yıl öncesine dayanan Trabzon, konumu itibariyle tarihin her döneminde tüm dünyanın ilgisini çekmiş ender kentlerden biridir.” İfadelerini kullanarak, şöyle devam etti; “Stratejik önemine binaen Trabzon; tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Ev sahipliği yaptığımız medeniyetlerden günümüze kalan kültürel mirasın zenginliğinin bu denli fazla olması, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmesinin yegâne sebeplerindendir.”
ÖZVERİLİ ÇALIŞMA
“Şehrimizin çok kültürlü yapısı, binlerce yıllık tarihi kültür hazineleri, dillere destan doğası ile Trabzon’unumuzun güzide ilçesi Arsin’in tüm Doğal ve Kültürel Varlıklarının, gönüllü ve duyarlı proje ekininin özverili çalışmasıyla 665 değeri tespit edilip kayıt altına alınmıştır.”
ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM
“Yapılan bu özverili çalışma Valiliğimizin, ilgili Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının, STK’ların işbirliği ile İlin tamamını kapsayacak şekilde yapılacak olan projeye örnek teşkil etmesi açısından son derece önem arz etmektedir.
Ayrıca bu çalışmanın yapılmasına tereddütsüz destek verip kültür mirasımızın kayıt altına alınmasına sebep olan Arsin Belediye Başkanımız Sn. Erdem Şen’e şükranlarımı ifade etmek istiyorum.”
12 AYI KAPSAYACAK
“1987 yılından buyana ilimizde 1988 adet kültür varlığı tescili yapılmış olup, tamamlanan Arsin İlçesi Nitelikli Kültürel ve Doğal Varlıklar Envanter projesi ile tescilli kültür varlığımızın sayısı artmış, aynı zamanda kültürel zenginliğin korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına, sürdürülebilir 12 ayı kapsayan bir turizm modelinin altyapısının oluşmasına şüphesiz ciddi katkı sağlamıştır.”
TESCİLLİ TAŞINMAZLAR
“Müdürlük olarak; misyonumuz gereği ilimizin tarihi, kültürel ve doğal mirasını, sanat ve turizm değerlerinin korunmasını sağlayarak yaşatmak için 2018 yılı itibariyle tescilli taşınmazlara yapılan yardım 441.347.00 TL olmuştur.”
YAPILAN YARDIM
“Aynı zamanda Kültür Ve Turizmin altyapısının geliştirilmesine yönelik Belediyelerimize yapılan yardım ise 15.849.173.00 TL olarak kayıtlara geçmiştir.
İlimizin kültür ve turizminin gelişmesine yönelik çalişamalarimiz ve Bakanliğimizin desteği bundan sonra da devam edecektir.”
DEĞERLERİN TESPİTİ
“Proje kapsamında Trabzon ve Bölge Turizmi için önemli olan, Arsin'in mevcut ve ortaya çıkarılamamış, kaynak değerlerinin tespitinde emeği geçen, başta Arsin Belediyesi olmak üzere projeye destek veren Arsin Kaymakamlığı'na, özverili çalışmalarından ötürü proje ekibine ve Arsin halkımıza sonsuz teşekkürlerimi ifade eder, saygılar sunarım.”
BÖLGENİN İNCİSİ TRABZON
Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, konuşmasında projenin ilçeye katkılarını anlattı. “Benim bu hayalimdi” diyerek önemini anlattı.
AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar da, “Erdem şen kardeşim bugüne kadar görev yaptığı süre içerisinde daima göz doldurdu. Başarılı bir belediye başkanlığı dönemi geçirmiştir. Kendisini ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum. Az önce turizm il müdürümüz Trabzon’un dört bin yıldan eski olduğunu söyledi. Trabzon Maçkası, Çaykarası ile değil 18 ilçenin bütünüyle bu bölgenin incisi pozisyonundadır. Bu yüzyıllardır. böyledir. Ticari merkezi olması da bundandır.” dedi.
Santa Harabelerinin yollarının tamamını yapacağız. Az kaldı. Turizm Santa harabeleri Sümela gibi hazır bir şekilde sorulacaktır. Sümela’da neden tadilat işlemeri devam ediyor diye soranlar olacaktır. Yüz yıllar boyunca Yağan yağmurlar Sümela manastırının üstündeki kayalıklarda gevşemeleri meydana getirdi. Bunlar temizleniyor kademe kademe açılacaktır” dedi.
TARİHİ ESERLER
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “İlimizin her köşesindeki eserlerin ortaya çıkarılması çok önemli.
Tarihi eserler insan nefesiyle ayakta durur. Bunlar sahip çıkmalıyız. İstiyoruz ki yeni kuşaklara geleceğe güzel hizmetler bırakalım. “ dedi.
Arsin Nitelikli Kültür (Mimar) ve Doğal Değerler Envanteri Projesi’nin kitapçığının editörlüğünü Doç Dr Coşkun Erüz yaptı.
Ekibinde Selçuk Erbaş, Yücel Dursun, Güler Erüz, Sedat Türkmen, Leyla Demirkır, Muhittin İnce, Zehra Nur Yıldırım, Raif Kandemir, Zehra Öztürk, İsa Bozkır yer aldı.
236 sayfadan oluşan kitapçıkta, ilçedeki taş köprüler, çeşmeler Cami, mescitler, vadiler, akarsular gibi bir çok özelliğin adreslerine kadar yer veriliyor.
Mükemmel bir içeriği olan bu projenin diğer tüm ilçelere de uygulanması isteniyor.