Bakan Soylu Trabzon'da üniversitelilere yeni anayasayı anlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrasya Üniversitesi'nde öğrencilerin yeni anayasaya dair sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Bilgilendirme Toplantısı kapsamında Avrasya Üniversitesi’nin düzenlediği “Gençlerimiz Geleceğimiz Avrasya Üniversitesi Öğrenci Buluşması”nda yeni anayasayı anlattı. 


Toplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız, Rektör Aşkın Asan, Dekanlar, Yüksekokul müdürleri, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, öğretmenler öğrenciler katıldı.

Avrasya Üniversitesi Rektörü Aşkın Asan, açılış konuşmasında "Öğrencilerimiz soru cevap formatını çok sevecektir. 18 madde ile oluşan bir paket var. Öğrencilerimizin bu değişiklikle ilgili herhangi soruları varsa soracaklar. Farklı sorularda sorabilirler. Sayenizde 8 bin en zeki en parlak öğrencilerine sahip olan bir rektörüm ve bu konuda çok şanslıyım. Bizim amacımız bölgenin en iyi üniversitesi olmak." dedi. 


DEĞİŞİM KOLAY DEĞİLDİR

Hazırlanan yeni anayasa hakkında öğrencilere bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları söyledi: "Her değişimde bazı tepkiler olur. Hali Hazır durum ve bunun değiştirilmesi kolay değildir. Acaba sorusu elbette hepimizin en önemli endişesi olur. Bu Herkes için geçerlidir. Biz çok sıkıntılı dönemlerden geçtik. Toplumumuzun bir çok bölümü ötekileştirildi. Türkiye demokratik alanda attığı bütün adımları tartışarak attı. Çok büyük tartışmalar oldu ama adımı attı. Demokrasi bedeli olarak Başbakan, Bakan, gençlerimizi verdik. Hükmet kurulamama Cumhurbaşkanı Seçilememe bedelleri verdik. Bazen öğretilmiş çaresizlikler içinde kaldık. Bugün başörtülüler milletvekili. Biz sizin gibi bu sıralarda oturduğumuzda bunu düşünebilmek imkansızdı. Başörtülü kadınların milletvekili olması veya başka bir şey olması ülkenin faydasına mı zararına m? Herkes insan kaynağı arıyor. Bizde kaynak var ama kullanamıyoruz. Bu kadar sınırlarsanız bireyi devlet karşısında bir tehlike olmaktan nasıl çıkarırsınız.


GENÇLERİ SİSTEME DAHİL ETMEMİZ LAZIM

Avrupa yaşlanan bir toplum. Ortalama yaşları bizde 10-11 yaş daha fazla. Amerika gibi göçmen alamıyor. Dışa karşı reaksiyon veriyor. Sistemin içerisine genç enjekte etmek lazım. Üretimi artırabilmek için genci insanı daha önce hayata başlatmak lazım. Yaşlılık bütün ülkeler için çözülmesi gereken temel alanlardan biri. Yaşlanan bir dünyada gencin yaşını aşağıya çekip rekabeti salamazsanız, dinamizmi sistemin içine aktarmazsanız durağan bir duruma geçerseniz. Biz bu konuda onlardan iyi durumdayız. Türkiye’nin büyümesi anlamında Anayasa değişikliği içindeki en önemli madde budur.


MİLLETVEKİLLERİ SEÇKİNLER HEYETİ DEĞİLDİR

Milletvekili sayısı düşük seçmen sayısı fazla olduğu sürece devletin yönetimi ile millet arasındaki bağ artacaktır. Bunu dengelemek lazım. Bu ne çoğaltmak nede ilişki ilgili bir noksanlığa düşmesini engellemek lazım. Bu konuda çok büyük bir eksiklik duyuyoruz. Vatandaşlar her gün bir torba taleple geliyor. Demek ki biz sıkını var. Sistematik çözülemeyen problemler var. En temel sorun seçkinler heyeti olmasıdır. Milletvekilleri seçkinler heyeti değildir. Milletle iç içe olan onların sorunlarını çözmek için uğraşması gereken kişidir.

BİZ BÜYÜK BİR  DEVLETİN BAKİYESİYİZ

Şangay bir ticaret örgütü. Avrupa’nın sorunu ise, ortak bir anayasa yapmak istediler beceremediler. Ortak para birimi yapmak istediler onu da tam olarak başaramadılar. Bugün baktığımız noktada tam o savaşların sebeplerine Avrupa saplanmış durumda. Bugün merkezdekiler oy kaygısıyla faşizan ve ırkçı politikalara kapılmış durumdalar. Avrupa birliği projesi baştaki değerlerinden uzaklaşmış durumda. İngiltere Avrupa Birliğinden çıkıyor. Neden? Almanya tek egemen olmak istiyor. Bu da siyasal birlik rolünü bir tarafa itiyor. Sadece ticaret konusunda birlik kalıyor. Amerika’da da aynı durum var. Amerika şuanda yeni, seçimlerle birlikte bir rota arıyor. Biz Karlofça’dan itibaren gerileme dönemindeyiz bunu zaman zaman aşmaya yaklaştık. Buna en gazla yaklaştığımız nokta Kurtuluş savaşının olduğu Cumhuriyetin kurulduğu nokta. Biz Avrupa konusunda hep tutarlı adımlar attık. Biz korkmuyoruz. Biz büyük bir devletin bakiyesiyiz.
 
 





 

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri