Trabzon’da bulunan Gürcistan ve İran başkonsolosluklarını ziyaret eden Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon ile her iki ülke arasındaki ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
İlk ziyaretini İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Hossein Saberi’ye gerçekleştiren Başkan Genç, İran ile Trabzon arasında tarihi çok eskilere dayanan güçlü ilişkilerin kurulduğunu kaydetti.
“TRABZON LİMANI İRAN İÇİN ÖNEMLİ”
Turizmin bölge için olmaz ise olmaz olduğunun altını çizen Başkan Genç, “Benim de ilçem olan Maçka yolunun bir diğer ismi İran yoludur. Trabzon–Erzurum yolu olarak bilenen bu güzergâhın bu bölgedeki adı budur. İran yoludur. Maçka yolu üzerine çıktığınızda hiçbir yere sapmaz iseniz doğru Tebriz’e kadar gidersiniz. Uzun yıllar bu yol ticaret yolu olarak kullanılmış. Trabzon Limanı İran’ın dünyaya açılan kapısı olmuş ve buradan bir kardeşlik doğmuştur. Bu da bizi çok memnun etmektedir. Son yıllarda bu kardeşlik turizme de yansımıştır. İranlı kardeşlerimizle aramızdaki bağı kuvvetlendirmeyi planlıyoruz. İranlı kardeşlerimizi şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Bizim yaşam biçimimize çok yakınlar. Çok sakin, beyefendi, kibar, hakikaten çok kıymetli insanlar. Bizler din kardeşiyiz. Gerek İran’dan Trabzon’a, gerek Trabzon’dan Tebriz’e ve diğer şehirlere gidilmesi için iş birliğini ve ilişkilerimizi artırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“İRAN TURİZMİ YIL BOYUNA YAYILABİLİR”
Başkonsolos Hossein Saberi, “Türkiye ile İran arasında kültür ve medeniyet yönünden hiçbir fark yok. İki ülke halkları da birbirlerini kardeşçe sevmektedir. Trabzon ile İran arasında çok ciddi bağlar bulunmaktadır. Bu bağların hiçbir zaman kopmayacağını düşünüyorum. Yıllın belirli dönemlerde İran’dan Trabzon’a turistler gelmektedir. Genelde nevruz ayları olmaktadır bu ziyaretler, Tebriz – Trabzon hattında yapılacak farklı projelerle bu turizm faaliyetleri yıl boyuna yayılabilir.” dedi.
“VİZE KALKTI, TURİZM FAALİYETLERİ ARTTI”
Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Gela Japaridze’’yi de ziyaret eden Başkan Genç, Trabzon-Gürcistan hattı boyunca turizm çalışmalarına nasıl katkı sağlanacağı yönelik olarak bilgi alış verişinde bulundu.
Başkan Genç, “Özellikle iki ülke arasında vize uygulamasının kalkmasıyla birlikte ciddi bir sirkülasyon başladı ve yıllardır da bu durum devam ediyor. İki ülkenin halkları da birbirleriyle barışık ve dostça yaşamaktadırlar. Trabzon’da Gürcistan plakalı araçları görüldüğünde kimseler şaşkınlıkla karşılamıyor bunun nedeni ise birbirini özümsemiş olmalarından kaynaklanıyor. Her iki ülke arasında kardeş boyutuna gelmiş bu komşuluğun turizme de yansımasını görüyoruz ve umarız ki böyle de devam eder.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin, Gürcistan’ın yakın komşusu ve güçlü bir dostu olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Japaridze ise “Ülkemizin en yakın dostu Türkiye’dir iki ülkenin de cumhurbaşkanları çok samimi ve sık sık görüşmektedir. Bu dostluğun geçici olmadığı ve kalıcı olduğunu da tarih bize göstermiştir. Bu ülkeyi, Trabzon’u çok sevmekteyiz.” şeklinde konuştu.