Trabzon Havalimanı'nda güvenlik tedbirleri nedeniyle polis ekipleri kuş uçurtmuyorlar
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Türkiye’de bulunan tüm havalimanlarında Cerablus ‘da ki ‘Askeri Harekat’ sonrası güvenlik önlemlerinin artırılması için genelge gönderdi. Bu genelgede dikkat edilmesi gerekilen hususlar arasında ise; özellikle havalimanına girişlerin kontrollerinde çocuklar ile özellikli yolculara (hamile, yaşlı ve sakat) dikkat edilmesi yönünde uyarılarda bulunuldu.
Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü de günde 60 uçuşun gerçekleştiği Trabzon Devlet Hava Meydanları İşletmesine ait hava limanında bu genelge sonrası güvenlik tedbirlerini artırdı. Haber61.net muhabiri Şükrü Üçüncü Emniyet Müdürlüğü'nün havalimanında almış olduğu güvenlik tedbirlerini yerinde inceledi.
1 – En Önemli tedbirler arasında dikkat çeken husus ise; Trabzon Havalimanın dış saha girişinde bulunan nizamiye kapısının üzerine yerleştirilen Plaka Tanıma Sistemi oldu.. PTS adı verilen yöntem ile araçlar hava limanına girmeden merkeze araç ile alakalı bilgiler aktarılarak yurt genelinde çalındı yada bomba şüphesi bulunan araçlarda şüpheli plaklar olup olmadığı tespitinin erken sağlanması amaçlanıyor. Bu yöntemin ise; Türkiye’de ilkkez bir havalimanında kullanıldığı öğrenildi.
2 – Son dönemlerde dünyada çığ gibi büyüyen drone uçurma tutkusu, artık Trabzon Havalimanı etrafında bulunan 5 KM karelik alan içerisinde yasak. Haber61.net’in edindiği bilgiye göre; Güvenlik tedbirleri kapsamında havalimanın etrafından uçurulan dronelere el koyulacağı ve uçuranlar hakkında maddi yaptırım uygulanacağı bilgisine ulaşıldı. Hava Limanın Güvenlik tellerine ise konu ile alakalı asılan bilgilendirme levhasında hem İngilizce Hem de Türkçe ‘Drone Uçurmak Yasaktır’ levhaları asıldı.
3 – Özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı dış hatları terminaline DEAŞ terör örgütü tarafından yapılan bombalı araç saldırısı sonrası yurt genelinde önlemler alınmıştı. Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Ekipleri, Trabzon Havalimanında araçları durdurarak içerisinde bulunan yolcuların kimlik kontrolü ve araç içerisinde fiziki arama yaptığı gözlemlendi. Arabaların bagaj kısımlarında da yapılan aramalar sonrasında araçlara geçit verildiği öğrenildi.
4 – Havalimanında dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise; İl emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarının dışında görev yapana güvenlikçilerinde ağır silahlar ile çelik yelek giyerek nöbet tutması gözden kaçmadı.
5 – Belçika’nın başkenti Brüksel’de Havalimanında Mart ayında gerçekleştirilen canlı yolcu bombalı saldırısı sonrası Trabzon polisinin de önlemini bu yönde artırması dikkat çekti. Polisler terminal dışında yolcuların arasında silahlı şekilde devriye attığı gözlemlendi. Şüpheli bagajlı yolcuları aranarak terminal içerisine alındığı öğrenildi.
6 – Polislerin Terminal girişinde belirli saatler diliminde nöbet tutması da dikkat çekti. Haber61.net’in tedbirleri araştırdığı sırada ise polis ekiplerinin nöbetçi değişiminde bulunduğu gözlemlendi.
7 – Terminal içerisinde girişlerde bulunan x – ray cihazlarının hassasiyeti artırılarak giriş yapan yolcular en ince detaya kadar aranıyor.
8 – X – Ray cihazından geçemeyenler arasında plastik topun olduğu ise dikkatlerden kaçmadı.
9 – Terminal içerisinde bulunan polislerde güvenlik devriyesi atıyor.
10 – Uçağa giden son bilet kontrol noktasında tüm yolcuların fiziki arama yapılarak havalimanına alınıyor. Son arındırma diye tabir edilen alanda bulunan güvenlik görevlilerinde sayısının artırıldığı öğrenildi.
11 – Trabzon Havalimanına günde inen ve kalkan 60 uçakta yolcu ve yolculara refakatçi ve havalimanı çalışanı 30 bin kişinin her gün polisler tarafından güvenlik tedbirleri gerekçesi ile incelendiği bilgisine ulaşıldı.
Haber : Şükrü Üçüncü - Haber61